goldbloom Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Zastanów się może jeszcze nad geometrią. Moim zdaniem to ważniejsze niż +/- 100g... Ja swojego starego Schwinna Moaba 19'' zamieniłem na Centuriona Backfire Light 20'', a głównym powodem nie była chęć zejścia z wagi, tylko to, że ta 19'' była za krótka i skutecznie ograniczała przyjemność z jazdy. Tak więc, weź to pod uwagę, a od siebie mogę ci polecić moją - 1690g z hakiem i śrubkami , jest sztywna, ładna, nowa kosztuje ok 1100. Do ideału brakuje jej wykręcanych piwotów i być może, ale tylko być może, mogłaby być o 1 cm dłuższa (górna rura 605mm) . Jak kupowałem, to zmieściłem się w twoim limicie (ze sterami). Brałem też pod uwagę ramy o długich rurach górnych: Trek 8500, Merida HFS (okazyjnie), jakiś GF, no i XTC - czyli absolutny top listy przebojów na allegro Osobiście radziłbym poszukać czegoś mniej popularnego... A w ogóle to najlepiej za jakieś 2-3 mies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waniul Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Skąd bedę wiedział jaka geometria ramy będzie dla mnie najlepsza? Rozumiem, że chodzi o pozycje rowerzysty i ogólnie dobra geometria wygrywa na podjazdach itd. Ale jak te geometrie dobrac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Najlepiej empirycznie. Przejechac sie po prostu na kilku róznych pod tym wzgledem rowerach i wybrac ten najbardziej pasujacy. Inną metoda jest założenie sobie geometrii pod kątem stylu jazdy oraz charakteru roweru i dobranie komponentów tak by się ok jeździło. Tu jednak przy niedopasowanej geo do jeźdźca mogą pewne konfilkty powstać. Jednak jesli jesteś w miare proporcjonalnie zbudowany i żadej ektremalnie skrajnej geometrii nie zakładasz to myślę, że nie będzie zonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hheniek1987 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Waniul: Ja właśnie od ok trzech miesięcy mam Cube na tej ramce (też 18), mam zrobione na niej prawie 3k km. Moje zdanie: rama, sztywna, zwrotna, świetnie zgrywa się z amorkiem ustawionym na 80 mm, gorąco polecam, w dodatku jest piękna... Zaliczyłem na niej jedno mega oraz całodobowy wyścig jadąc w solo, i stwierdzam że jest świetna na tego typu zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waniul Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Mi też bardzo się podoba jej wygląd i wygląda na solidną. Prawdopodobnie na nią padnie wybór Tylko na allegro kosztuje 799 zł, a chce jeszcze rebe kupic. Mam do dyspozycji 2000 zł na rame, amora, kierownice, mostek, sztyce, przerzutke tylną. A jak z wielkością ramy bo aktualnie mam 17,5 cala i jest za mała ;/, więc pół cala w góre może byc akurat a mam 15 lat i jeszcze rosnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ze wszystkim to się możesz w budżecie nie zmieścić jeżeli zakładasz jeszcze zakup Reby - chyba że szukasz używki... Co się tyczy ram Cuba to owszem są solidne i wytrzymają zdecydowanie więcej niż ciężar piętnastolatka a modele Aim, Analog, Acid i Attention to dokładnie ten sam twór tylko że z różnym malowaniem... Szczerze mówiąc to nie wiem jak to wygląda z LTD CC bo producent nie pokusił się o zamieszczenie informacji o geometrii na swojej stronie. Niemniej jednak wytrzyma wiele jak każdy sprzęt ze stajni tej marki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Niemniej jednak wytrzyma wiele jak każdy sprzęt ze stajni tej marki Oj kłóciłbym się http://www.allegro.pl/item694002630_merida..._18_okazja.html - jedna z czołowych ram, za taką cenę nic tylko brać http://www.allegro.pl/item689822579_lapier...tb_18_cali.html - mały unikat na rynku, choć nieco ciężkawa...swoją drogą ciekawe czy podana waga jest ze sterami i zaciskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ten Lapierre Tecnic to nic ciekawego. Cięzka rama do turystyki. Mnóstwo za marke sie płaci, wg mnie nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 miskov17 - ramy firmy Cube są bardzo sztywne i wytrzymałe . Z jakich danych korzystasz twierdząc że nie są sztywne ? Miałem już cię o to zapytać wcześniej kiedy pisałeś że rama LTD nie jest sztywna . Akurat ten parametr wypada bardzo dobrze w przypadku ram Cube. Dotyczy to zarówno modeli Full AMS jak i ram Hardtail . Model Reaction ma najwyższy parametr dotyczący sztywności przy nacisku na korby , wyższy nawet niż Scott Scale , który uznany jest za wzór sztywności ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Z jakich danych korzystasz twierdząc że nie są sztywne ? Nie korzystam ze suchych danych, korzystam ze swoich doświadczeń. Byłem posiadaczem XMS'a, sztywnością zdecydowanie nie grzeszył. W dodatku po 3000km dostał luzów na zawieszeniu więc śmiem twierdzić, że Cube nie jest wzorem do naśladowania ani pod względem sztywności, ani pod względem wytrzymałości. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować bo i tak wiesz lepiej...z resztą jak zawsze przy dyskusji o którymkolwiek modelu od Cube'a. A Reaction...rama chyba nieco wyższej klasy niż te, o których tutaj rozmawiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Model XMS jest najniższym modelem full firmy Cube , a ty swoje doświadczenia zdobyte na tej ramie przekładasz na wszystkie modele łącznie z hardtailami. Więc nie wprowadzaj w błąd . Wiem ze Reaction nie jest ramą w temacie , tak jak z resztą XMS na podstawie którego piszesz opinie o innych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 wszystkie modele łącznie z hardtailami Tak tak, przy okazji na inne, niemiecki marki też Dla Twojej wiadomości: tak, jeździłem na LTD i jakoś zachwycony nie byłem. Zresztą tak jak powiedziałem wyżej; swoje opinie nt. sztywności itp. bazuję tylko i wyłącznie na doświadczeniu zdobytym przez jazdę na danym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 To w takim razie napisz jaką ramą hardtail byłeś zachwycony , co do sztywności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Chociażby obecna HFS'ka czy też Trek 8500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waniul Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 No to ja już sam nie wiem. Cube jest super i beznadzieja. na razie nie potrzebuje informacji o tym czy ramy full suspension cube'a są dobre czy nie. Poszukuje sztywniaka, a na razie mam mętlik w głowie bo jedni uważają, że rama jest najlepsza na świecie, a inni że kupowac tylko po to żeby sobie zęby powybijac. To jak w końcu z tymi cube'ami? A jak z ramami authora lub innych producentów? Jest na allegro HFS-2000 za 899zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jak jest z Cubami, ano są stanowczo za drogie jak na swoje parametry techniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ramy z serii Analog , Acid , Attention są w swojej kategorii bardzo dobrymi ramami , głownie z powodu bardzo wysokiej wytrzymałości oraz sztywności konstrukcji . Można mieć uwagi co do wagi ramy , ponieważ w rozmiarze 18 cali waży ona około 1900-1950 gram , ale coś za coś . W ramach które cię interesują tylny trójkąt ma zastosowane profilowanie rur w kształcie liter S , zarówno górne rury trójkąta jak i dolne . Główne rury są z grubych profili , bez cieniowania aluminium . Całość sprawia, że rama jest bardzo sztywna. Wielu znanych producentów nie produkuje celowo lekkich tanich ram aluminiowych , ponieważ trudno jest zrobić lekką ramę z zachowując odpowiednią sztywność i wytrzymałość , bez zastosowania drogich technologii produkcyjnych . Dlatego np: firma Scott , produkuje aluminiowy model Scale 40 , który w rozmiarze M waży 1740 gram . Efektem takiego posunięcia jest wyprodukowanie bardzo sztywnej aluminiowej ramy , która w teście na obciążenie w N/mm ma bardzo wysoki wynik. Cube w 2009 roku wyprodukowało model Reaction , który waży mniej 1520 gram w rozmiarze 18 , ale ma jeszcze wyższy próg sztywności od Scotta Scale, różnica jest jednak nie wielka . Cena natomiast wyższa jest o 100 euro od Scale. W porównaniu ram/rowerów uczestniczyło 13-stu znanych producentów. Aktualnie firma Cube posiada jedne z lepszych ram aluminiowych w poszczególnych kategoriach , biorąc pod uwagę jakośc , wygląd i cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ten cały tekst to jest typowa reklama i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waniul Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Chyba Cube'a sobie podaruję. Byłem dzisiaj w sklepie rowerowym zobaczyć jakieś ramki. Przymierzyłem się do Tractiona i bardzo mi się spodobał. Rama ma ładne malowanie, jest hydroformowana, tylny trójkąt wygięty w kształt litery S i ogólnie rama sprawia wrażenie solidnej. Na forum dużo osób ujeżdża te ramę. Czy jest to dobra rama, bo jestem skłonny ją kupić. Na forum jest sprzedawany rower na części z ramą Cube AMS 100 PRO. Dołoże kase ale czy warto za 1100 zł tym bardziej że normalnie kosztuje 2150? Proszę o szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 jeśli Jesteś zainteresowany mam na sprzedaż ramkę Poisona 18" czarną reszta na priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waniul Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Decyzja podjęta. Zamawiam Authora Traction 19". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniol Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Ja szukam lekkiej i zarazem wytzrymałej ramy do xc. Wzrost 187 waga 77. Cena do 1500.Macie jakies do polecenia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.