Skocz do zawartości

[rama] Mocna rama do XC między 500 a 800 zł...

wapid

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanów się może jeszcze nad geometrią. Moim zdaniem to ważniejsze niż +/- 100g... Ja swojego starego Schwinna Moaba 19'' zamieniłem na Centuriona Backfire Light 20'', a głównym powodem nie była chęć zejścia z wagi, tylko to, że ta 19'' była za krótka i skutecznie ograniczała przyjemność z jazdy. Tak więc, weź to pod uwagę, a od siebie mogę ci polecić moją - 1690g z hakiem i śrubkami , jest sztywna, ładna, nowa kosztuje ok 1100. Do ideału brakuje jej wykręcanych piwotów i być może, ale tylko być może, mogłaby być o 1 cm dłuższa (górna rura 605mm) . Jak kupowałem, to zmieściłem się w twoim limicie (ze sterami).

Brałem też pod uwagę ramy o długich rurach górnych: Trek 8500, Merida HFS (okazyjnie), jakiś GF, no i XTC - czyli absolutny top listy przebojów na allegro ;) Osobiście radziłbym poszukać czegoś mniej popularnego... A w ogóle to najlepiej za jakieś 2-3 mies :)

Najlepiej empirycznie. Przejechac sie po prostu na kilku róznych pod tym wzgledem rowerach i wybrac ten najbardziej pasujacy.

Inną metoda jest założenie sobie geometrii pod kątem stylu jazdy oraz charakteru roweru i dobranie komponentów tak by się ok jeździło. Tu jednak przy niedopasowanej geo do jeźdźca mogą pewne konfilkty powstać. Jednak jesli jesteś w miare proporcjonalnie zbudowany i żadej ektremalnie skrajnej geometrii nie zakładasz to myślę, że nie będzie zonka.

Waniul:

Ja właśnie od ok trzech miesięcy mam Cube na tej ramce (też 18), mam zrobione na niej prawie 3k km. Moje zdanie: rama, sztywna, zwrotna, świetnie zgrywa się z amorkiem ustawionym na 80 mm, gorąco polecam, w dodatku jest piękna... Zaliczyłem na niej jedno mega oraz całodobowy wyścig jadąc w solo, i stwierdzam że jest świetna na tego typu zabawy.

Mi też bardzo się podoba jej wygląd i wygląda na solidną. Prawdopodobnie na nią padnie wybór :)

Tylko na allegro kosztuje 799 zł, a chce jeszcze rebe kupic. Mam do dyspozycji 2000 zł na rame, amora, kierownice, mostek, sztyce, przerzutke tylną. A jak z wielkością ramy bo aktualnie mam 17,5 cala i jest za mała ;/, więc pół cala w góre może byc akurat a mam 15 lat i jeszcze rosnę.

Ze wszystkim to się możesz w budżecie nie zmieścić jeżeli zakładasz jeszcze zakup Reby - chyba że szukasz używki... Co się tyczy ram Cuba to owszem są solidne i wytrzymają zdecydowanie więcej niż ciężar piętnastolatka a modele Aim, Analog, Acid i Attention to dokładnie ten sam twór tylko że z różnym malowaniem... Szczerze mówiąc to nie wiem jak to wygląda z LTD CC bo producent nie pokusił się o zamieszczenie informacji o geometrii na swojej stronie. Niemniej jednak wytrzyma wiele jak każdy sprzęt ze stajni tej marki :(

Niemniej jednak wytrzyma wiele jak każdy sprzęt ze stajni tej marki

Oj kłóciłbym się :(

http://www.allegro.pl/item694002630_merida..._18_okazja.html - jedna z czołowych ram, za taką cenę nic tylko brać :)

http://www.allegro.pl/item689822579_lapier...tb_18_cali.html - mały unikat na rynku, choć nieco ciężkawa...swoją drogą ciekawe czy podana waga jest ze sterami i zaciskiem.

miskov17 - ramy firmy Cube są bardzo sztywne i wytrzymałe .

Z jakich danych korzystasz twierdząc że nie są sztywne ? Miałem już cię o to zapytać wcześniej kiedy pisałeś że rama LTD nie jest sztywna .

Akurat ten parametr wypada bardzo dobrze w przypadku ram Cube.

Dotyczy to zarówno modeli Full AMS jak i ram Hardtail . Model Reaction ma najwyższy parametr dotyczący sztywności przy nacisku na korby , wyższy nawet niż Scott Scale , który uznany jest za wzór sztywności ramy.

Z jakich danych korzystasz twierdząc że nie są sztywne ?

Nie korzystam ze suchych danych, korzystam ze swoich doświadczeń.

Byłem posiadaczem XMS'a, sztywnością zdecydowanie nie grzeszył. W dodatku po 3000km dostał luzów na zawieszeniu więc śmiem twierdzić, że Cube nie jest wzorem do naśladowania ani pod względem sztywności, ani pod względem wytrzymałości.

Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować bo i tak wiesz lepiej...z resztą jak zawsze przy dyskusji o którymkolwiek modelu od Cube'a.

A Reaction...rama chyba nieco wyższej klasy niż te, o których tutaj rozmawiamy.

Model XMS jest najniższym modelem full firmy Cube , a ty swoje doświadczenia zdobyte na tej ramie przekładasz na wszystkie modele łącznie z hardtailami.

Więc nie wprowadzaj w błąd .

Wiem ze Reaction nie jest ramą w temacie , tak jak z resztą XMS na podstawie którego piszesz opinie o innych modelach.

wszystkie modele łącznie z hardtailami
Tak tak, przy okazji na inne, niemiecki marki też :)

Dla Twojej wiadomości: tak, jeździłem na LTD i jakoś zachwycony nie byłem. Zresztą tak jak powiedziałem wyżej; swoje opinie nt. sztywności itp. bazuję tylko i wyłącznie na doświadczeniu zdobytym przez jazdę na danym modelu.

No to ja już sam nie wiem. Cube jest super i beznadzieja. na razie nie potrzebuje informacji o tym czy ramy full suspension cube'a są dobre czy nie. Poszukuje sztywniaka, a na razie mam mętlik w głowie bo jedni uważają, że rama jest najlepsza na świecie, a inni że kupowac tylko po to żeby sobie zęby powybijac. To jak w końcu z tymi cube'ami? A jak z ramami authora lub innych producentów? Jest na allegro HFS-2000 za 899zł.

Ramy z serii Analog , Acid , Attention są w swojej kategorii bardzo dobrymi ramami , głownie z powodu bardzo wysokiej wytrzymałości oraz sztywności konstrukcji . Można mieć uwagi co do wagi ramy , ponieważ w rozmiarze 18 cali waży ona około 1900-1950 gram , ale coś za coś .

W ramach które cię interesują tylny trójkąt ma zastosowane profilowanie rur w kształcie liter S , zarówno górne rury trójkąta jak i dolne .

Główne rury są z grubych profili , bez cieniowania aluminium . Całość sprawia, że rama jest bardzo sztywna.

Wielu znanych producentów nie produkuje celowo lekkich tanich ram aluminiowych , ponieważ trudno jest zrobić lekką ramę z zachowując odpowiednią sztywność i wytrzymałość , bez zastosowania drogich technologii produkcyjnych .

Dlatego np: firma Scott , produkuje aluminiowy model Scale 40 , który w rozmiarze M waży 1740 gram .

Efektem takiego posunięcia jest wyprodukowanie bardzo sztywnej aluminiowej ramy , która w teście na obciążenie w N/mm ma bardzo wysoki wynik.

Cube w 2009 roku wyprodukowało model Reaction , który waży mniej 1520 gram w rozmiarze 18 , ale ma jeszcze wyższy próg sztywności od Scotta Scale, różnica jest jednak nie wielka . Cena natomiast wyższa jest o 100 euro od Scale. W porównaniu ram/rowerów uczestniczyło 13-stu znanych producentów.

Aktualnie firma Cube posiada jedne z lepszych ram aluminiowych w poszczególnych kategoriach , biorąc pod uwagę jakośc , wygląd i cenę.

Chyba Cube'a sobie podaruję. Byłem dzisiaj w sklepie rowerowym zobaczyć jakieś ramki. Przymierzyłem się do Tractiona i bardzo mi się spodobał. Rama ma ładne malowanie, jest hydroformowana, tylny trójkąt wygięty w kształt litery S i ogólnie rama sprawia wrażenie solidnej. Na forum dużo osób ujeżdża te ramę. Czy jest to dobra rama, bo jestem skłonny ją kupić.

Na forum jest sprzedawany rower na części z ramą Cube AMS 100 PRO. Dołoże kase ale czy warto za 1100 zł tym bardziej że normalnie kosztuje 2150? Proszę o szybką odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...