Skocz do zawartości

[rama] Mocna rama do XC między 500 a 800 zł...

wapid

Rekomendowane odpowiedzi

Hm 100kg i xc maratony? No nie wnikam, ale jeśli rozmiar 18 cali Ci odpowiada to może duncon amstaff albo stalowy on-one inbred z chainreactioncycles.com.

a czemu nie>? mam stowke i startowalem w 2 maratonach na giga. moja rama to CUBE LTD comp wazy 1796g. jest sztywna i daje rade w tym roku zrobilem na niej 5000km i jest nadal sztywna a waze swoje.

Gdybyś miał "tylko500" to osobiście polecałbym AccentaElNino - ramka naprawdę mocna, 17ka waży realnie ok. 1800g (19 ok. 1950), do skoku amorka ok. 100-110mm.

Jeśli masz więcej to tak jak pisali poprzednicy - do ciężkiego XC z zapędami lekko hardkorowymi chyba Amstaff, ale jeśli trama nie jest potrzebna "na teraz" (w końcu zima idzie) zastanów się nad fullem - za niewiele ponad 1000PLN można znaleźć lekką używkę która spełni podstawowe wymagania, za 1500 sprzęt już niezłej jakości i nowy (typu RockMachine - kopia Poisona Arsen - patrz ebay).

Ja co prawda waże ok. 3/5 tego co podałeś, ale po przesiadce na prostego fulliak jakim jest GT (patrz sygnatura) wiem że do sztywniaka NIE wrócę :)

Amstaff będzie jednak ciężki, nie wiem czy wykorzystasz możliwości takiej ramy i czy potrzebna aż taka mocna. Pamiętajmy że rower ma śmigać maratony :P Ktoś wspominał Authora Traction, ale za tą kasę to już Vision albo Context. Ramy Authora są mocne co potwierdził już niejeden. Vision na allegro obecnie do wzięcia za 700 zł, na stronie dystrybutora cena katalogowa to 900 zł ;) Moim zdaniem te ramy nie są tak wylajtowane żeby nie nie dały rady, w realu ważą i tak więcej niż w katalogu.

http://www.allegro.pl/item493327044_author...30_xi_2008.html

Oczywiście automatycznie również polecam ramkę na której sam śmigam czyli Accent El nino, biało czarna jest niach niach. Praktycznie ta rama wytrzyma ostre XC (i jest tańsza), a pode mną to być może jeszcze więcej ;) . Tutaj waga 1800-2000 g, czyli ciężej i taniej od Authora ale lżej od Amstaffa nad którym trzeba się mocno zastanowić czy ta rama pasuje do twojego stylu jazdy i czy warto tak dociążać rower. No i wspomniany wyżej Cube poparty dobrą opinią też jest wart uwagi, bo te ramki są naprawdę solidne (a jak Cube to i jego brat Radon). Może niech założyciel tematu się wypowie bo chyba zapomniał o temacie :rolleyes:

Czytam z uwagą Wasze sugestie i uwagi. Dziekuję za dotychczasowe.

Rama Amstaff na pewno byłaby przeze mnie niewykorzystana. Na Krossie A6 już jeździłem i potwierdzam ich przydatność i dobrą sztywnośc do m.in. dużej wagi rowerzysty. Zastanawiam się nad ramami Authora, Cube i...co mnie najbardziej kusi ramą Fuji Tahoe SL - http://pro-bike.pl/produkty/item_1479_rama..._sl___blue.html . To dobrej jakosci mocna rama, bardzo sztywna - niezbyt dużo jest opinii użytkowników na jej temat z powodu małej popularności sprzętu na naszym rynku tego producenta.

Może macie opinie o ramach Fuji oraz o wyborze ramy spośród Author Vision albo Context, Cube LTD Series oraz Fuji Tahoe SE...

Pozdrawiam.

Ktoś wspominał Authora Traction, ale za tą kasę to już Vision albo Context. Ramy Authora są mocne co potwierdził już niejeden. Vision na allegro obecnie do wzięcia za 700 zł, na stronie dystrybutora cena katalogowa to 900 zł :P Moim zdaniem te ramy nie są tak wylajtowane żeby nie nie dały rady, w realu ważą i tak więcej niż w katalogu :D

Kolega wapid wspomina o swej wadze.Potrójnie cieniowane ramy mimo swej wytrzymałości bym jednak nie polecił.(vision,context)Maratony to cel kolegi,a więc i obciążenie ich będzie nielada spore.Wcale nie mówie ,żę pękną - ale mogą!

Zdrowy rozsądek podpowiada-200g wiecej na ramie nie powinno być utrapieniem,ważąc 100kg.

Kanclerz111 --> Tractionowi pekaja spawy? Hmm, nie slyszalem o ani jednym takim przypadku, a bedac wlascicielem tej ramy juz trzeci rok jestem uczulony na takie nowinki :). Rama jest sztywna, fakt, swoje wazy, chyba 1900g w rozmiarze 19 cali, ale przynajmniej jadac na maratonie 50 km/h po kamulcach nie boje sie, ze cos peknie nagle :D. Fakt ze mam nieco mniejsza wage, kolo 80 kg... W kazdym razie zadowolony jestem, choc juz zaczynam sie bac o zmeczenie materialu i planuje kupno nowej ramy. No ale bylo nie bylo, 3 lata mijaja :P.

• 2 tygodnie później...

też jestem w trakcie wyboru ramy, cena do około 800zł. Co myślicie o Merida Matts TFS X-Edition?

moja waga to około 90kg obecnie ujeżdżam unibike fusion '08 (wcześniej była unibike evolution '06 ale mi pękła przy suporcie to dostałem ramę fusion :icon_mrgreen: )

zastanawiam się głównie nad tym czy kupić sztywną i nowe hamulce i zaoszczędzić co najmniej 1kg na wadze czy może dołożyć i kupić ramę full (poison arsen + damper) za około 1700zł i dołożyć do wagi obecniej 1kg ;) wracając do sztywnych to szukałem czegoś żeby zbytnio nie była powycinana w miejscu mocowania tarczy i haka przerzutki, spotkałem się naocznie z przypadkiem że kelly's hacker właśnie pękł najprawdopodobniej przez przeciążenie na takim wycinaniu...

Poza tą Meridką myślałem też o Poison Zyankali i Cube LTD. Nie potrzebuję piwotów.

Doradził by mi ktoś jaka opcję wybrać ewentualnie coś zaproponował? ;)

• 5 miesięcy temu...

pozwolę sobie odgrzebać temat.

Powoli rozglądam się za nową ramą HT, pod wzrost 177cm. Przeznaczenie: maratony i CC. Znalazłem kilka różnych ram, ale mam małe doświadczenie praktyczne w tym temacie i może ktoś by się wypowiedział, co sądzi o moich propozycjach?

1. Acer XC 18" trochę ciężkawa

2. BeOne Karma 3.0 17" wydaje się dosyć przyjemna

3. B1 Drone 17" to chyba starszy model, ale ciekawa konstrukcja

4. Angel 08 18" różne opinie krążą, nie wiem co mam myśleć o tej firmie

Wcześniej można było znaleźć jeszcze Cube w tej cenie, pojawią się pewnie jesienią. Ramę planuję zakupić jesienią lub zimą. Szukam nowej, używki raczej mnie nie interesują.

Czekam na opinie i uwagi odnośnie podanych modeli.

Dodam tylko, że interesuje mnie zwłaszcza pozycja 2. Napisałem do BeOne z prośbą o informację nt geometrii tej ramy.

wg mnie rama jest bardziej rekreacyjna niz sportowa, waga fajna, ale troche wyskubali tego materialu np z CS kolo mufy...dla ciebie idealny rozmiar to 18", jesli ta rama, to 19", chociaz moze byc bubu z przekrokiem...sztyca 27,2 strasznie plywa przy wadze w granicach 80kg+

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich

Właśnie połamałem swojego GF Wahoo w związku z czym rozglądam się za ramką jak w temacie. Chwilowo wyleczyłem się z lekkich ramek więc szukam czegoś cięższego i wytrzymalszego, waga w granicach 2000-2100 mnie nie przeraża. Rozmiar 19, moja waga jak w temacie, geometria Garego bardzo mi odpowiadała więc dobrze by było gdyby znalazło się coś podobnego ale nie jest to najważniejsze. na razie zwróciłem uwagę na GT Avalanche - za 330zł da się dostać. wszelkiej maści propozycje, sugestie i opinie mile widziane ^_^

Pozdrawiam KrzysiekG

• 3 tygodnie później...

Witam! Poszukuję ramy sztywnej, lekkiej i w cenie do około 600-800zł. Wolałbym tę niższą kwotę, gdyż musze jeszcze kupic amortyzator. http://allegro.pl/item685794152_cube_ltd_c...zm_18_cali.html Czy ta rama jest warta tej ceny??

Myślałem jeszcze nad:

-Cube Analog lub Attention,

-Giant XTC http://allegro.pl/item692908789_giant_xtc_...arto_889zl.html (też nie wiem czy rama warta jest tych pieniędzy),

- Author Traction,

-Accent El Nino,

- jakąś Meridą Matts.

Co sądziecie o tych ramach i która będzie najlepszym wyborem? Może ktoś ma inne propozycje. Mój wzrost - 178 cm. Waga - ok. 65 kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...