Skocz do zawartości

[rama]Whistle

thunder24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem.

Mój wzrost to 188 cm u lekarza 183, 185cm mierzone metrówką w domu. Od Ziemi do krocza gdzieś 88 (nie wiem czy dobrze zmierzone). Od ramienia do nadgarstka ze 65cm.

Są dwie ramy do wyboru 19" i 21" niestety nie ma nic innego a chętnie wziąłbym 20". Tutaj

( http://www.whistle.it/index.php?option=com...&Itemid=783 ) jest geometria gwizdka bo o niego się rozchodzi. Nie ma możliwości wybrać się na próbną przejażdżkę. :)

Którą ramkę wybrać mam ja ? Przeznaczenie głównie na maratony ale żeby też się nie bała weekendowych zjazdów. Obawiam się ,że do nich 21" za duża będzie dla mnie. Jeszce jedno dało by rade wepchać pod niego 100mm skoku bo 90mm to raczej bez problemów?

Temat był w "jak dobrać rozmiar ramy" lub cos podobnego ale nikt nie odpowiada.

kumpel przy wzroscie 210 wg mnie bedzie meczyl sie na kazdym rowerze...

przy wzroscie powyzej 185 ramy sa juz nienormalnie kwadratowe, wiec chocby z troski o klejnoty pomysl o 29erze...jezdzilem na 19" i mostku 130mm przy wzroscie 188 i wiem jak to wyglada...a po co powtarzac cudze bledy :)

Słuchaj Nawrotka on co do rozmiaru dobrze mówi. Przy 18" wyglądałbyś pokracznie, a 21" wydaje się wysoka ale tak naprawdę to zauważ jak wysoki jest komin tej ramy. Dla mnie z wyliczeń rozmiar wychodzi 20,5 przy 184cm wzrostu, więc dla Ciebie 21 będzie git :)

Się wbiłeś nabial... :P

Dajcie spokój z tym promowaniem na siłę 29erów. Powiedział jasno, że chce 26" i tyle.

Emka będzie raczej za mała, ale niektórzy lubią takie ramy, bo raz że są bardziej zwinne, dwa że mniej ważą a trzy że nie ma jak sobie jajek obić :) Wybór należy do ciebie. Osobiście wolę dłuższe ramy ze względu bardziej wygiętą sylwetkę podczas jazdy.

Bez przesady, 188cm to jeszcze nie olbrzym, też tyle mam i żyję, jeżdżę na średnio długiej 19" (Zresztą, takiej, jak wcześniej Ty Nabial :)), a 21" też są dla ludzi, każdy ma swoje preferencje, a jeszcze szczegóły budowy. Ja tradycyjnie polecam pomierzyć się i wyliczyć na wrenchscience.com :P

A wiec, może i ja się wypowiem, gdyż posiadam model wyżej ze stajni whistle, ale kąty i rozmiarówka sa te same (raczej) :confused:

A więc jeśli chodzi o rozmiar to M'ka będzie mała i to dużo...:rolleyes: Mam ok 178 i sztyce 350mm która jest wyciągnięta 4/5, a więc praktycznie nie mam już dużego zapasu...Kupując rozmiar 21" masz możliwość kombinowania z mostkami, począwszy od 90mm do 130 (które raczej nie bedzie Ci potrzebne). Przy L'ce sztyce będziesz miał wysuniętą normalnie, a nie bedzie wyglądała jak wieżowiec, co także w jakiś sposób zmniejsza żywotność tego odcinka ramy...Podsumowując L'ka bez gadania:)

Jeśli jednak chodzi o amortyzator to w Arawaku przy M'ce 100mm wyglądało okropnie (rowerek do streetu) ;p A wiec wchodzi w grę tylko 80mm (które aktualnie stosuję) i rowerek prezentuje się bardzo dobrze, natomiast nie wiem jak to będzie przy L'ce, ale prawdopodobnie 100-tka bedzie dobra...

No to rozmiar L i fork Reba :confused:.

29er są naprawdę dobre dla osób powyżej 185 cm wzrostu, z resztą one są dobre dla każdego i chętnie stałbym się jego posiadaczem ale wiadomo. chodzi o $

Ale to nie o tym dyskusja bo to po prostu jest kwestia własnych upodobań i nie warto roztrząsać tego tematu bo do niczego on nie prowadzi :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...