nightpatrol Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam, Jutro mam zamian skompletowac zestaw do jazdy na zime, o ktorym czytalem na tym i innym forum od jakiegos czasu. Mowiac w skrocie, ponizszy zestaw powstaje wlasnie glownie dzieki opinion tutjeszych forumowiczow i wiedzy zebranej z calego forum. Zatem 3 planowane warstwy "cebuli" to: 1) Craft Pro Zero (100% polyester) 2) Polar (Polartec 100) - w celu docieplenia 3) Biemme Fondo z Windstopper Argon 60. Pierwsza kwestia: Trenuje na XC relatywnie krotko(75-90min) ale na 100% i poce sie niemilosiernie. W ziazku z tym, czy powyzszy zestaw bedzie dobrze oddychac/bedzie przewiewny/bedzie w nim dobra wentylacja? I drugie pytanie. Warstwe pierwsza(Craft) juz mam i on przylega obcisle do ciala. Czy warstwa 1. i 2. oraz 2. i 3. powinny ciasno do siebie przylegac, lub czy drobne "luzy" sa wskazane w celu lepszego odciagania ciepla i potu? Jak sadzicie? Jesli macie wszelkie komentarze na ten temat albo nazwy produktow, ktore kosztuja podobnie a beda jeszcze lepiej sie sprawowac, to bede wdzieczny! z gory dzieki! nightpatrol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 witam, zestaw, ktory zaprezentowałeś jest jak najbardziej ok co do oddychania poszczególnych warstw powinny byc jak najbliżej siebie i co do nadmiernego pocenia, mam ten sam problem, którego na tym etapie prac nad materiałami oddychającymi nic nie rozwiąże - poprostu jeszcze długo nie będzie tkaniny któraby odprowadziła wiekszość potu jaką wydala człowiek uprawiający sport także jak nie ma różnicy to po co przeplacać [chodzi o kurtki, WS itd...] pozdrawiam, Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nightpatrol Napisano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 dzieki za odp zgud. no zobaczymy jak to bedzie. ale jak raz nie sprobuje to sie bede zastanawial bez konca. ale postaram sie w takim razie aby 3 warstwy byly ciasno przy sobie ulozone. pozdr. nightpatrol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 nie prztesadzajmy z cianotą weź porostu tak żeby była dopasowana i przede wszystkim wygodna pozdrawiam, Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Powinno się sprawdzić - skoro się bardzo pocisz to kurtka z odsuwanymi/odpinanymi rękawami jest jak najlepszym wyborem - zawsze można trochę rozsunąć i zrobić wywietrzniki pod pachami. Niestety im więcej warstw tym trudniej wszystko ze sobą spasować. Przy Polarku nawet cieniutkim i dość przylegającym warstwa zewnetrzna powinna być średnio dopasowana, bo inaczej będzie krępowała ruchy. Co do rozwiązania koszulka termiczna + polar + kurtka to np w poniedziałek po 18:00 jeździłem w takim zestawie (kurtka bez membrany Biemme REM i cieniutki polar Forclaz 50 + koszulka z Coolmaxu) po Kabackim i po mieście. Było w sam raz - przy ziemi miejscami był przymrozek (mijałem "zeszklone" kałuże) i trochę wiało. W kurtce z membraną powinno być OK przy ujemnych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flapjack83 Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dobra reguła przy ubieraniu się na zimę to ubrać się tak, jakby było 5-10 stopni więcej. Na początku powinno być lekko chłodno, ale po rozgrzaniu się jest OK. Grunt to wrócić też w miarę rozgrzanym do domu i nie robić przystanków po drodze, podczas których można się szybko wyziębić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.