Skocz do zawartości

[peleryna przeciwdeszczowa] jaką kupić?

npoprostu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję peleryny przeciwdeszczowej; ale takiej naprawdę super, bo niczego się tak teraz nie boję jak właśnie deszczu :verymad: Ponieważ jazda na rowerze to moja praca, i spędzam na dworze dużo czasu, musi ona być bardzo wodoszczelna, ale żeby jedocześnie też przepuszczała powietrze... Czy takie w ogóle istnieją? (Napisałem co - przypuszczam - jest ważne, ale tak naprawdę to nie wiem nawet, czym się sugerować przy zakupie peleryny) Jaką pelerynę byście polecili? Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Cena generalnie nie gra roli - w końcu to wydatek na wiele lat.

Napisano

IMO peleryna sama w sobie nie jest szczelnym ubraniem - w końcu dół jest luźny - więc jakaś wymiana powietrza występuje. Generalnie nie używałem nigdy peleryny na rowerze i nie wyobrazam sobie jak w czymś takim mozna jeździć, ... :D W wietrzną pogodę peleryna robi za żagiel, chyba że ma jakieś ściągacze ...

Materiały z których sie je robi też przeróżne - te najtańsze to jakies "gumówki" lub PCV czasem "nylonówki". Jak wiadomo te materiłay z oddcyhalnością nie mają nic wspólnego. Może coś z oferty sklepów turystycznych bedzie lepszę np. http://odziez.e-horyzont.pl/site/?mod=offers&subkat=99 Tyle, że opinie typowych użytkowników peleryn (wędkarze, harcerze, ...) na niewiele się zdadzą, bo oni uzytkują je w inny sposób.

Napisano

szczerze? daj sobie spokój z peleryną

zainwestuj w spodnie z membraną (ja uzywam biemme a tex) + luźne, krótkie spodnie (najlepiej z jakiegos mało chłonącego wodę materiału, tak żeby tyłek chroniły) ostatecznie po prostu błotniki

do tego kurtka porządna (sam używam jeantex mayenne i Ci szczerze polecam - kosztuje swoje, ale warto - nie ma na nią bata w deszczu)

+ neopreny na buty i masz ubranie z głowy. i dużo kasy z portfela:P możesz wprawdzie asekurowac się takimi foliotexami, albo gumotexami ale to zdecydowanie nie jest to - zwlaszcza jesli jezdzisz cały dzien po miescie

Napisano

błotniki to podstawa

by z przedniego koła na nogi nie chlapało to gumowy chlapacz (w kształcie ogona bobra) prawie do samej ziemi

peleryna = żagiel wiec wmordewind Cie zatrzyma

Biera wrzucił byś może link do swej kurtałki bo szukam coś fajnego na jesień i zime

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...