xkarpi Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 Witam! Podczas przykręcania oraz odkręcania pompki powietrze uchodzi. Najbardziej widoczne to jest (w przypadku mojej reby) podczas "odłączania" pompki od wentyla komory negatywnej. Więc moje pytanie brzmi: czy rock shox wie o tym zjawisku? I czy w tabeli ciśnień znajdującej sie w instrukcji czy amortyzatorze podane są ciśnienia, jakie powinien wskazywać manometr przed odpięciem pompki, czy też ciśnienia powinny być w komorach? Nie mówię oczywiście o dwóch czy trzech psi... Podczas odkręcania pompki z komory negatywnej zlatuje mi nawet 20-25 psi.. A może coś jest nie tak z moją pompką (oryginał rock shox)??
HubiiDubii Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 Jest to normalne jak pompujesz opony w aucie czy rowerze też zawsze ci troche ucieknie, ja osobiście pompuje zawsze z 10 - 15 psi więcej bo one własnie uciekają przy odłączaniu pompki co do samych ciśnien to raczej wartości podane przez producenta nijak się mają do rzeczywistości, najlepiej pojeździj i dobierz je do siebie, reba potrzebuje troche czasu na odpowiednie dobranie ciśnien i całej reszty, za to odpłaci Ci się nie naganną pracą i da Ci dużo frajdy z jazdy.
tobo Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 cisnienie NIE UCHODZI z amora. uchodzi z weza gdy odkrecasz koncowke pompki - kiedys byla tu zaciekla dyskusja w ktorej faktycznie nie mialem racji a twierdzilem ze cisnienie schodzi. jesli napompujesz amora i zdemontujesz pompke a nastepnie ponownie przykrecisz koncowke to uslyszysz sykniecie i manometr wskaze rzeczywiscie mniej - bo wąz sie przy montazu pompki napelni powietrzem z amora.
dobry Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 A jeżeli słowo tobo to wam za mało to potwierdzam i ja. A widzisz taką różnicę dlatego, że negatywna jest mniejsza, więc większa procentowo ilość powietrza z komory wypełnia wężyk niż w przypadku pozytywnej.
tobo Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 zeby bylo bardziej obrazowo: ZLATUJE ci przy DOKRECANIU weza gdy pompujesz kolejny raz.
xkarpi Napisano 18 Listopada 2008 Autor Napisano 18 Listopada 2008 Teraz już nie mam wątpliwości. Dzięki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.