mudia Napisano 17 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 No i zonk , kupione na aukcji hamulce mają za krótkie przewody. Niby różnica nie jest duża (4 cm w stosunku do deklarowanych), ale powoduje to duże problemy z ułożeniem przewodów. Hample były naprawdę tanie, więc wolę ich nie oddawać. Jedynym wyjściem wydaje się wymiana przewodów na dłuższe. Pierwsze pytanie brzmi: Czy warto zabierać się za to samemu, czy może lepiwej zostawić to serwisowi? Jeśli odpowiedź brzmi zrób to sam to: Czy po zakupie dociętych na wymiar przewodów ich wymiana da się łatwo przeprowadzić w warunkach domowych? Czy potrzeba jakiś specjalnych narzędzi do wymiany przewodów? Czy potrzeba jakiś specjalnych narzędzi do zalania i odpowietrzenia układu? Czy płyn (dot 5.1) można dostać tylko w sklepach rowerowych, czy można kupić dokładnie taki sam w sklepach motoryzacyjnych? Czy tylny przewód różni się od przedniego (Tylny mam prążkowany/karbowany, a przedni nie - czy to celowy zabieg)? Mam angielskiego manuala, czy są gdzieś dostępne porady/instrukcje po polsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 1. o ile ma się trochę zdolności manualnych 2. ze specjalnych narzędzi to raczej tylko końcówkę do odpowietrzania 3. może kupić sobie zestaw Avida albo zrobić samemu ze strzykawki, wężyka akwarystycznego i końcówki baryłkowej 4. DOT to DOT, jednakowy dla rowerów i samochodów 5. różni się...długością Przydatne manuale -> http://www.parktool.com/repair/readhowto.asp?id=142 i http://img85.imageshack.us/my.php?image=obraz004lc1.jpg i http://img85.imageshack.us/my.php?image=obraz005sd5.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Hmm... Wszystko ładnie i pięknie, ale nigdzie nie mogę znaleźć (nawet w 2008 Avid Technical Manual web.pdf) instrukcji jak całkowicie WYMIENIĆ przewody. Jest tylko podane, jak można je skrócić. Wymiana od strony klamki nie powinna być problemem (patrz instrukcja skracania), ale jak jest z zamontowaniem przewodu od strony zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 niezgodnosc towaru z umowa niech ci zwroci kase + wysylke albo na policje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Już od razu oddawać. Czytałeś pierwszy post od poczatku do końca? Przecież autor napisał, że kupił hamulce tanio i nie chciałby ich oddawać a Ty od razu z policją wyskakujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ender niestety może mieć rację Dowiadywałem się dziś o cenę nowych komponentów (a także ewentualnej robocizny) i wyszło na to, że jest to naprawdę kosztowna zabawa. W takim układzie "okazja" przestaje być okazją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 1. przewod tylnego hamulca mozesz wykorzystac do przedniego. 2. nie wiem jak wygladaja elementy zamontowane do przewodow ale chyba mozna je wykorzystac powtornie (poza oliwką) 3. jesli przewody sa zaprawione (maja osadzone w srodku takie "grzybki") to mozna je ze srodka wyjąć bez straty, przecinając najpierw oliwkę. 4. w takim przypadku potrzebne beda więc trzy oliwki (po skroceniu przedniego kabla ktory wczesniej byl tylnym) nowy przewod na tyl (kupowalem choc nie pamietam juz w jakim sklepie taki przewod za 30 zl za metr) oraz dot jako plyn i zestaw do odpowietrzenia opisany powyzej. 5. oliwki są standartowego rozmiaru wiec mozna wykorzytac takie od innych hamulcow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 18 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 okazja to by byla jakbys je dostal i tanio i by pasowaly, tak to jest tylko amba szkoda czasu i atlasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Uff... dużo by mówić o moim zakupie, ale jakoś udał się to odkręcić i dostałem hamulce z dłuższymi przewodami. Tył ma 135cm (poprzednio 131) więc nie ma tu problemu. Trochę inna sprawa ma się z przodem. Przewód ma 80cm długości a poprzednio było 72-73. Po dokładnym przymocowaniu zipami przewodu do goleni i podkowy jest on bardziej wygięty w łuk niż miało to miejsce poprzednio (w błotniku musiałem wyciąć otwór, bo pancerz przechodził dokładnie przez jego środek - teraz pancerz omija błotnik z prawej strony patrząc z siodełka). Czy ten przewód należy skrócić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Daj jakieś foto bo ja z tego opisu mało rozumie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Masz rację, oto zdjęcie. Zielony kolor to aktualny przewód, a czerwony pokazuje jak mniej więcej przebiegał pancerzyk. http://picasaweb.google.pl/mudia.pl/Tymcza...269405732933890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Imo, bez sensu będzie te skracanie. Przewód jest dluższy od poprzedniego 7-8cm, ale za to łuk jest łagodniejszy. Jeżeli skracać to jakies 2-3 cm, chociaż nie wiem czy to ma sens tyle skracać ... A pomyśl sobie, że zmieniłbyś ramkę i zabrakło by Ci tych 2-3 cm? Wtedy byś sobie w twarz pluł, że skracałeś. Myślę, że zostawić tak jak jest. U siebie mam podobnie, tez mam Juicy 3 na przód, ale nie zmieniam przewodu mimo tego, że mam drugi krótszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Jak na moje długość przewodu jest jak najbardziej ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Idzie prawidłowo, sam tam mam jak zredukuje skok do 85mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Spoko jest, u mnie chyba nawet wiekszym łukiem idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.