Skocz do zawartości

[napęd]skracanie łańcucha

MasterLukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z łańcuchem, otóż skacze mi on po mocniejszym naciśnieciu na pedały podczas pedałowaniu.

Łańcuch nie spada ale jedynie przeskakuje poszczególne ząbki.

Im mniejsze tarcze tym bardziej skacze.

"Fachowiec" w serwisie powiedział ze trzeba wymienic wszystkie zebatki(korbowód)przód i tył oraz łańcuch.Ale wydaje mi sie że każdy tak powie zeby zarobic na niedoswiadczonym kliencie.

Dlatego zanim podejme sie tak kosztownych zabiegów uważam ze mógłbym zaryzykować czegoś innego.Mianowicie skrócenia łańcucha.

Licze ze jak bedzie bardziej napiety to bedzie lepiej przylegał do zębatek(które niesą wcale tak wytarte)

Dlatego pisze z prośbą o wasze zdanie i sugestie.

A jesli ktoś sie zna na tym to dokłądne opisanie tego procesu,tak zebym niezniszczył łańcucha.

Mam wyciskakrke do łańcucha ale nie_wiem jak z niej korzystac,i co bym jeszcze potrzebował.

Z góry dziekuje za pomoc!

Możesz zrobić zdjęcie kasety/wolnobiegu w Twoim rowerze?

Moim zdaniem jest to typowy objaw zużytego napędu, jeżeli łańcuch jest wyciągnięty to zwiększanie jego naciągnięcia nic tu nie da. Łańcuch przeskakuje bo jest na tyle wyciągnięty, że nie układa się na kasacie lub koronkach korby. Wymień na początku łańcuch i kasetę oraz kółeczka przerzutki jeśli przypominają zęby rekina. Jeżeli dalej będzie przeskakiwać, to będziesz musiał jeszcze wymienić korbę lub jej tarcze, jeżeli są odkręcane.

Otóż nie Otórz

Kiedyś skracałem łańcuch ale nigdy to pomagało ,jeśli był zużyty to już po nim.A ile km zrobiłeś na tym napędzie ? Druga sprawa jeśli łańcuch przeskakuje to zazwyczaj wystarczy go i kasetę wymienić ,korba wytrzymuje znaczne więcej.Co do samego skrócenia łańcucha to wystarczy rozkuwacz i spinka do łańcucha .Znacznie uproście życie .

a tak wyglada tył od góry(jak widać na zdjeciu zębatki niesa pośrodku łańcucha tylko sa przesuniete maxymalnie na lewo)oprócz tego na wczesniejszym zdjeciu widac ze łańcuch nie lezy dokładnie na zębatkach tylko ledwo je dotyka,dlatego wydaje mi sie ze skrócenie łańcucha w tym przypadku jest dbre bedzie bartdziej naprężony i moze lepeij bedzie przylegał.

hmm chyba max 200kb na jeden post wychodzi?bo niemoge dorzucic kolejnych fotek łancucha i przednich zebatek ;/

• 2 tygodnie później...

To samo miałem i wymieniłem poprostu cały napęd a że miałem wiecej kasy niż przewidziano to poprostu wszystko wymieniłem:

-Korbę

-Łańcuch

-Przerzutki

-Wolnobieg

-Suport

Suma tego napędu wynosiła około od 400 do 500 ZŁ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...