D2mian Napisano 15 Listopada 2008 Napisano 15 Listopada 2008 Witam, Zakupiłem w piątek klucz do kasety; dzisiaj zabrałem się do serwisu tylnej piasty no i w momencie kiedy zabierałem się do odkręcania kasety okazało się że klucz nie pasuje. Obajwy są następujące: Klucz ma ciut za duże (zbyt szerokie) wypuski w stosunku do wpustów w nakrętce kasety. Moje pytanie jest następujące: czy to wina klucza (jego niedokładnego wykonania) czy może mam niestandardową nakrętnę(zdarza się coś takiego wogóle?) Na nakrętce jest znaczek shimano oraz napis hyperglide c i oznaczenie że to kaseta 8 rzedowa. Nie wiem czy mam iść w poniedziałek do sklepu i rządać wymianu na właściwy klucz czy to może być moja wina (znaczy nakrętki) ? Proszę o opinie. I jeszcze jedno. Zdjołem osłonę kasety (taka przeźroczysta przy samych szprychach) czy to spowoduje jakieś przykre konsekwencje dla napędu? Pozdrawiam Damian
Boss Napisano 15 Listopada 2008 Napisano 15 Listopada 2008 Wina klucza, zwłaszcza gdy to jakaś badziewna taniocha. Kupiłem kiedyś coś podobnego, co nie nadawało się do niczego, można sobie tylko krzywdę tym zrobić. Polecam kupić zestaw PRO z bacikiem - po prostu działa, jest dobrze wykonany i wart swojej ceny.
D2mian Napisano 15 Listopada 2008 Autor Napisano 15 Listopada 2008 A czy może to być wina tego że dostałem klucz do wolnobiegu? Z fotek w necie tak mi się właśnie wydaje. Damian
Bizon Napisano 15 Listopada 2008 Napisano 15 Listopada 2008 Tak .Klucz do wolnobiegu i kasety jest inny .Prawdopodobnie właśnie kupiłeś klucz do wolnobiegu.Ja mam najtańszy klucz do kasety jaki był i najgorszej jakość (bardzo szybko ząbki się w im wyrabiają ) i klucz pasuje.
daVe Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 Możliwe również, że dostałeś w sklepie klucz do kaset Campagnolo - w nim ząbki są właśnie minimalnie szersze.
parampam Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 I jeszcze jedno. Zdjołem osłonę kasety (taka przeźroczysta przy samych szprychach) czy to spowoduje jakieś przykre konsekwencje dla napędu? ZdjĄłeś przeźroczystą osłonkę szprych - nie spowoduje to żadnego wpływu na pracę napędu. Ta osłonka ma zabezpieczać szprychy gdy przerzutka jest źle wyregulowana (lub się rozreguluje) i łańcuch przy przerzucaniu biegów spadnie poza największą koronkę kasety. W praktyce wystarczy dobrze wyregulować zakres ruchu pantografu śrubką L i o brak osłonki można się nie martwić.
cyklista Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 Jakoś się tak przyjęło, że ta osłona, odblaski na kołach czy nóżka świadczą o kimś, kto je posiada, że jest totalnym amatorem nie znającym się na kolarstwie. Oczywiście prawidłowa regulacja przerzutki załatwia sprawę, ale jeżeli już komuś się to przydarzy, to skutki spadnięcia łańcucha mogą okazać się kosztowniejsze od tej osłonki. Ostatnio kumpel kupił używany rower, w którym komuś spadł łańcuch. Szprych w tylnym kole od strony napędu nadawały się tylko do wymiany, były powyginane i przetarte w miejscach zetknięcia się z łańcuchem.
parampam Napisano 18 Listopada 2008 Napisano 18 Listopada 2008 Nie wiem czy mam iść w poniedziałek do sklepu i rządać wymianu na właściwy klucz czy to może być moja wina (znaczy nakrętki) ? Poniedziałek dawno minął ale jeśli sprawa się jeszcze nie rozwiązała to jak najbardziej idź do sklepu z paragonem w jednej garści i z kluczem do wolnobiegu w drugiej i poproś o wymianę na klucz do kaset (z rozliczeniem różnicy w cenie). Jeśli prośba nie poskutkuje, to wyjdź ze sklepu, po czym wejdź ponownie i znowuż z paragonem w jednej i kluczem do wolnobiegu w drugiej garści zażądaj - zgodnie z prawem konsumenta (jeśli nie minęło jeszcze bodajże 7 dni od daty zakupu) - odstąpienia od umowy sprzedaży. Zwrócisz nieużywany klucz oni Ci kasę, a wtedy możesz w biały dzień kupić jeszcze raz klucz tym razem do kaset. A jeśli żadna z opcji nie przejdzie, bo sklep ma zatwardziałe serce, a Tobie szkoda ciągania się po sądach konsumenckich dla paru złotych, to opchnij ten klucz na Alledrogo po dumpingowej cenie a straconą różnicę finansową potraktuj jako nauczkę na przyszłość - w rowerze jest jeszcze wiele części w różnych standardach...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.