Skocz do zawartości

[Przerzutka] przednia szosowa w rowerze MTB

andrej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak wszyscy pewnie wiedzą wśród prosów zapanowała moda na 2 tarczowe korby i przerzutki od szosy - zazwyczaj jest to FSA K-Force Light 44/29 i przerzutka Sram Red - najlżejsze chyba z możliwych opcji.

Jako że do prosów mi sporo brakuje na 44/29 nie moge jeździć - brak młynka 22 nie jest miły w niektórych sytuacjach. Jednak z powodu wagi chciałbym użyć jakiejś lekkiej przerzutki szosowej - Sram Force, Shimano Dura Ace czy coś w tym stylu, i tu moje pytanie - obsłuży to 3 tarcze? Dura Ace jest w wersji trzyrzędowej pojemność ma wystarczającą bo 22T ale czy 'pójdzie' mi to z manetką MTB(sram x.9)? Czy jest Sram Force pod 3 rzędy?

Zysk na wadze jest i to nawet nie mały -50g i więcej w stosunku do mojego X.9.

A jeśli to zadziała to będą jakieś konsekfencje wpostaci gorszego działania itp?

Pozdrawiam

A i do modów - może just jest taki temat, ale od parunastu dni nie działa mi szukajka(wywala IPS Driver Error blablabla :D ) a nie mam ochoty na przeglądanie dziesiątek stron tematów :)

Ja mam (nie)przyjemność używania takiego zestawienia z konieczności. Przerzutka to 105 na hak dla korb trzyrzędowych, manetki Deore, wcześniej SRAM Rocket. Nie wiem czy Twoje manetki do Gripshifty czy Triggery, ale z Gripshiftami problemów nie było ze względu na mikroindeks na przedniej manetce. Po zmianie na Deore, hmm... 2 tygodnie regulacji :D , ale teraz działa normalnie. Wadą jest mniejsza sztywność takiej przerzutki (a przynajmniej w wersji na hak) co daje się jako tako odczuć w działaniu, ale nie przeszkadza to aż tak.

Tak w ogóle to przerzutki szosowe są tylko z dolnym ciągiem i jeśli Twoja rama nie jest do tego przystosowana to czekają Cię kolejne kombinacje i nie wiem czy zysk wagowy będzie jakikolwiek.

Manetki mtb do przerzutek przednich mają większy uciąg linki niż szosowe, przerzutki szosowe mają krótsze ramię za które ciągnie linka. Można to obejść kombinując z mocowaniem linki do przerzutki i powinno działać bardzo skutecznie, ale...

Nie ma przednich przerzutek szosowych z górnym ciągiem linki (o tym już było).

Przednie przerzutki szosowe do korb 3-rzędowych dostosowane są do linii łańcucha 45,5mm, więc obsłużenie typowej linii łańcucha mtb 50mm może być problematyczne, przerzutka może nie sięgnąć największej koronki

Sram Red dziala bardzo dobrze w MTB.

Sam mam Campe Record i przerzuca bardzo plynnie. By ''siegla'' 44z trzeba aldo obciac kawalek sprezyny/wywiercic dziurke w wozku lub pokombinowac w suportem. Klopot sprawiaja zawnetrzne suporty Shimano gdzie trzeba sie bawic z podkladkami.

Jesli chodzi o ocieranie lancucha to nie sprawia to problemu przy dobrym wyregulowaniu. Jak sie jezdzi na gripach indeksacja jest bardzo pomocna.

Sporo wagi mozna tutaj zaoszczedzic.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...