MarcinGoluch Napisano 13 Listopada 2008 Napisano 13 Listopada 2008 Witam! Z racji awarii manetki w trenazerze poszukuje jakieś rozsądno cenowe zastepstwo. Z racji że seryjna manetka kosztuje 60zl wpałdem na pomysł, że założę starego SISa lub coś ze SRAMa. I tu pojawia się pytanie. Która z manetek przy 8przełożeniach wybierze więcej linki SRAM czy SHIMANO ? ! ? ! Na chwile obecną przy 5zapytanych osobach jest 3:2 . Z góry wielkie dzięki za pomoc! pozdrawiam! Marcin
Schwefel Napisano 13 Listopada 2008 Napisano 13 Listopada 2008 Sram, dlatego jest mniej wrażliwa na zanieczyszczenia pancerza.
MarcinGoluch Napisano 13 Listopada 2008 Autor Napisano 13 Listopada 2008 Schwef a czy nie jest tak że 2mm linki spowoduje 1mm przesunięcia wózka? A 2:1 jest systemem Shimano. Nie może być sytuacji odwrotnej bo przy 1mm linki i 2mm ruchu wózka kaseta pod shimano była by dwa razy szersza. Też początkowo stawiałem na SRAMa
Schwefel Napisano 13 Listopada 2008 Napisano 13 Listopada 2008 Nie no na chłopski rozum, jeżeli Shimano jest bardziej wrażliwe na brud, rozciąganie, rozregulowanie to znaczy, że na dany odcinek wyciągniętej linki przerzutka robi 2 razy większy ruch.
radomir82 Napisano 14 Listopada 2008 Napisano 14 Listopada 2008 Sprawdzalem przed chwila, Sram Trigger X5 9sp. wybiera okolo 35mm linki, Shimano Deore LX 9sp. wybiera okolo 23mm linki. Przy 8 biegach bedzie to ilosc identyczna ze wzgledu na ta sama szerokosc kasety.
Mod Team Pixon Napisano 14 Listopada 2008 Mod Team Napisano 14 Listopada 2008 Nie jestem pewny jednak obstawiam, że Sram wybierze mniej linki. Każdy posiadacz tego produktu zachwala go ze względu na szybkość działania, ze jest dużo szybszy niż konkurent Shimano. Zatem na chłopski rozum to przeklada się krótszym skokiem linki i przyspieszeniem zmiany biegów. Pomyślcie logicznie. Ale, ale nie jestem tego pewien
pudeleQ Napisano 14 Listopada 2008 Napisano 14 Listopada 2008 Na 100% manetki Srama ciągną więcej linki. Kiedyś gdy byłem laikiem w tych sprawach kupiłem przerzutkę tylną Sram 4.0, a manetka była stara, czyli jakaś Shimanowska, dokładnie nie pamiętam. Ale sytuacja była taka, że wózek przerzutki poruszał się tylko w zakresie 4-5 zębatek, korzystając z całego zakresu manetki. Tak więc jest to niezbity dowód
radomir82 Napisano 14 Listopada 2008 Napisano 14 Listopada 2008 Pixon patrz post wyżej No chyba że muszę nagrać wideo z pomiarów Ja tam nie widzę ani nie odczuwam szybszej zmiany biegów (oczywiście jest to moja subiektywna ocena), a sprzętu zjeździlem już sporo (obecnie dwie X-9 i dwie X-7 oraz XT) na pewno jest głośniej w wykonaniu Srama, natomiast na sam ruch przerzutki wpływa również "dźwignia" zastosowana w Sramie (element na którym "zakręca" linka w tylnej przerzutce).
Schwefel Napisano 14 Listopada 2008 Napisano 14 Listopada 2008 To ciekawe o czym piszesz, bo np Sram 3.0 nie miał owej "dźwigni" a bez wątpienia działał w systemie ESP 1:1.
radomir82 Napisano 14 Listopada 2008 Napisano 14 Listopada 2008 Ależ oczywiście że działał, tylko że byle jak. Ja nie napisałem że do ESP potrzebna jest owa dźwignia, co nie zmienia faktu że modele które ją posiadają działają o niebo lepiej. Na mój chłopski rozum to dłuższy "skok" linki przekłada sie na szybszy ruch przerzutki, ale to również zależy od przełożenia w przerzutce. Wracając do tematu to tak jak napisałem wczesniej: manetki Srama wybierają więcej linki od manetek Shimano i różnica wynosi ponad centymetr. Jak dla mnie odpowiedź jest jasna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.