Skocz do zawartości

Masa Krytyczna

daro24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do wszystkich rowerzystów ., cykliści ja proponuje stworzyć masę krytyczna w naszym mieście GLIWICE , do wiosny dobrze zareklamować i może sie uda co wy na to ??? pozdrawiam daro

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jestem jak najbardziej za. Wiosenne otwarcie sezonu czemu nie? Możemy założyć stronkę WWW, zareklamować się na miejskich forach i na pewno się uda.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam. obserwując ten tytuł ... to stwierdzam że oglądało to tylu kolarzy że jak przyjdzie wiosna i konkretny termin to ktoś na pewno przyjedzie :) pozdrawiam Dark.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

widzę że pomysł utknął w miejscu, ja bardzo chętnie włączę się w organizację, mogę zaoferować pomoc w postaci reklamy tej imprezy, czyli: projekt plakatu i ulotek, porozlepianie i porozdawanie tego na mieście, oczywiście włączę w to znajomych, znajomych znajomych itd. Chciałbym żebyście wy także pomogli w drukowaniu, kserowaniu, rozlepianiu i rozdawaniu ulotek i plakatów. Gotowe projekty wrzucę w net, żeby każdy mógł ściągnąć i wydrukować.

Mam też kilka pomysłów co do organizacji - dla uzyskania lepszego efektu można to zorganizować jako Gliwicko-Zabrzańską Masę Krytyczną, tym samym przejedziemy po ulicach Zabrza i Gliwic i to dużo większą grupą.

* Jako miejsce spotkania/startu - proponuję dworzec pkp lub pl.krakowski, a w Zabrzu pl.Teatralny ( obok Platan'a ). Co do terminu, dobrze by było gdyby ten przejazd był prezentem na otwarcie sezonu.

* Trasa - obowiązkowo trzeba przejechać przez całą ul.Zwycięstwa, w tym zatrzymać się na chwilę pod Urzędem Miasta, gdzie narobimy hałasu ( o i tu ważna uwaga - najlepiej żeby każdy miał ze sobą dzwonek, trąbkę itp. ), dalej proponuję zawrócić na rynku ( chwila postoju żeby wszyscy dojechali ) i znów przejechać całą ul.Zwycięstwa ( w drugą stronę ). Gliwice i Zabrze łączy ul.Chorzowska która świetnie nadaje się do przeniesienia rajdu z jednego miasta do drugiego, druga opcja to ul.Pszczyńska - wtedy przejedziemy przez Sośnice. Co do trasy w Zabrzu to zupełnie nie mam pojęcia jak miałaby ona przebiegać.

* Najlepszy efekt uzyskamy przejeżdżając przez miasto w godzinach szczytu, jednak czy to miałby być piątek czy sobota i która dokładnie godzina to już nie wiem.

Proszę o kontakt na moje gg: 2134538 - piszcie zawsze.

Pozdrawiam :* - świeżak.

Napisano

tak to świetny pomysł , tylko trzeba się zorientować jak to Zabrze urządza tzn w jakich godzinach pewnie wieczornych ... noto zastanówmy sie wspólnie w jakim dniu to z organizować? tylko sa tez ludzie pracujący więc po prze marszu w GLIWICACH możemy nie zdążyć na ZABRZE ...

Napisano

Jazda w dzień jest lepsza niż te wieczorne maratony, bo więcej ludzi nas zobaczy. Tak jak Wam pisałem na PM, możemy jutro się spotkać w tej sprawie.

Napisano

Fragment ze strony http://www.rowery.org.pl/cm.html :

,,Masa Krytyczna może być niezłą zabawą, ale sama w sobie nic nie zmienia. Masa jest efektywna tylko wtedy, kiedy łączy się z prawdziwym lobbingiem - takim, jak nacisk na samorządy i władze centralne aby budowały drogi rowerowe i tworzyły nowoczesne prawodawstwo. Jeśli wszystko, co robisz ty i twoi znajomi to tylko przejazdy raz na miesiąc, nie zdziw się, że nic się nie zmieni."

Więc po przeczytaniu tego zacząłem zastanawiać się czy to wszystko ma sens, doszedłem do wniosku że potrzebne nam są konkretne osoby które zajmą się właśnie takimi sprawami. Wcześniej myślałem o masie raczej jak o zabawie takiej jak flashmob, mającej za główny cel promowanie roweru jako środka transportu itp.

Piszcie co Wy o tym myślicie, a może ktoś podejmie się tego zadania?

Pozdrawiam.

Napisano

Sobota w walentynki Wam chyba nie zapasuje? Pod teatrem muzycznym? No chyba że jesteście bardziej zakochani w rowerach i przyjedziecie :P Śnieg ma zbawienny wpływ na czystość moich wiecznie obłoconych opon, ale obręcze i szprychy są biedne.

Napisano

Panie i Panowie, wszystkich chętnych do rozmowy w sprawie Gliwickiej Masy Krytycznej zapraszam jutro (niedziela) o godzinie 15.00 pod dworcem PKP w Gliwicach.

mile widziany przyjazd na rowerze.

Napisano

Ja będę :)

Żeby nie było takich akcji że się nie znajdziemy to proponuje zbierać się przy ludziach na rowerach - ja przyjadę na prodigy JB gray flower z białym manitou, czekał będę przed wejściem na dworzec.

Napisano

Po prostu przystępujemy do realizacji planu "Masy w Gliwicach" więcej szczegółów będziemy zdradzać już niebawem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...