dlugis Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam, kolejny raz pękła mi linka przedniej przerzutki. Pierwszym razem w nowym rowerze po przejechaniu 200km. Wtedy pomyślałem - ok założyli jakieś badziewie co leżało 10 lat ma magazynie. Kupiłem jakąś zwykłą za 4pln i wykonywała to co do niej należało. Aż do dzisiaj - bo pękła. Przejechałem na niej 1200km - czy to nie za krótki żywot jak na linkę? Dodam że obie pękły tuż nad śrubą mocującą do przerzutki - w sumie fakt linka jest tam lekko zagięta(głównie na 1 i 3 blacie), nie wspominając o ściśnięciu co powoduje lekkie rozplecenie linki. Przerzutka to Shimano Altus - wiem że nie jest to cud techniki i częściowo to jej wina. Z tego co wyczytałem na forum to raczej nie warto inwestować w jakieś wypasione linki. Jak u Was trzymają się linki, szczególnie te od przednich przerzutek? A tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 moja trzyma już dwa lata - tyle ile ma rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Wg mnie poprostu źle mocujesz ta linkę...zamista mocować ją tak jak to zrobiłeś to trzeba ją troszkę zawinąć wykorzystując tą metalową podkładkę. Tak jak to masz na tym zdjęciu to każda linka prędzej czy później tak pęknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugis Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Wg mnie poprostu źle mocujesz ta linkę...zamista mocować ją tak jak to zrobiłeś to trzeba ją troszkę zawinąć wykorzystując tą metalową podkładkę. Tak jak to masz na tym zdjęciu to każda linka prędzej czy później tak pęknie. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym zawinięciem. Swoją drogą jak wspomniałeś o niewłaściwym mocowaniu to zacząłem się nad tym zastanawiać. Poniżej rysunek przerzutki: Mocowanie składa się ze stalowej podkładki z tymi "zaczepami" oraz aluminiowej nakrętki. Pytanie czy linka powinna być poprowadzona między blokiem przerzutki a tą stalową(czarną) podkładką - jak na moich zdjęciach, czy może między stalową podkładką a tą aluminiowa nakrętką. Fakt że ta nakrętka ma drobne wyżłobienie z jednej strony: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 No właśnie powina być między tą aluminiową nakrętką a czarną podkładką. A co do tego zawinięcia to chodzi mi o takim zawinięciu końcówki linki pod tą podkładkę, żeby linka robiła takie zakole, aby ta aluminiowa podkładką dociskała swoją powierzchnią większą długość linki....nie wiem jak to wytłumaczyć...musiałbym mieć identyczną przerzutkę żeby Ci pokazać Kup linkę ze stali nierdzewnej za chyba 8 zł i będzie gites. Tylko zamontuj tak jak Ci mówie. Bo tak jak to montujesz to każda linka Ci pęknie..takie zamontowanie działa na linkę jak obcęgi, a dodając naprawdę dużą siłę która idzie wzdłuż linki masz taki właśnie efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugis Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ok, czyli po prostu okręcić linkę 180 stopni wokół śruby mocującej. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Spoko, spoko, nie tak szybko. Czy ta przerzutka to FD-M310? Jeśli tak, to z instrukcji Shimano do tej przerzutki ( Front drive system Altus) nic nie wynika - to co tam narysowano ma się nijak do rysunku złożeniowego FD-M310. Może ja tępy jestem, ale na podstawie danych producenta nie potrafiłbym zamocować właściwie linki... Zastanawia mnie w co wkręca się śrubę - w tym co nazywasz nakrętką jest pewnie gwint (i tylko w tym) - a w ktore miejsce montujesz tą "nakrętkę"? Tam jest jakaś szczelina w którą się ją wkłada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Kolejność: 1) śruba, 2) podkładka (ta czarna odwrócona tym zakrzywionym do ramy), 3) linka. Tak miałem w Sis'ie i Acer'ze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugis Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tak to model FD-M310. No właśnie jakby dokumentacja była bardziej precyzyjna to prawdopodobnie tego tematu by nie było Co do montażu linki to lepiej to obrazuje dokumentacja modelu FD-M360 który ma zbliżona budowę do tej mojej. Kwadratowa nakrętka ma gwint, a mocuje się ja w szczelinie niepozwalającej na obracanie podczas dokręcania - powyższy pdf w miarę dobrze to przedstawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Prawdę mówiąc nie mam pomysłu. Wycięcia w owej nakrętce z gwintem sugerują, że to ona ma przyciskać linkę, natomiast gdzie ma być podładka z bocznymi wypustkami, po prostu nie wiem. Próbowałem znaleźć coś w sieci, ale na nic nie trafiłem... Ale zaraz, może po prostu trzeba tą nakrętkę obrócić, tak by linka opierała się o zaokrąglenie na górnej wypustce podkładki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 12 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Linka ma być zamocowana bezpośrednio pod nakrętką tak jak jest na pdf od 360, ja zwróciłbym jeszcze uwagę na moment (siłę) dokręcenia nakrętki wynosi on między 5 a 7 Nm czyli linkę powinno się dokręcać dosyć lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 radomir82 a jak mierzysz sile dokrecania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Kluczem dynamometrycznym A gdy nie posiadasz takowego to powiedzmy żeby osiągnąć 1Nm siły potrzebujesz na ramieniu mającym 1m (100cm) przyłozyć ciężar 100g. Czyli aby osiągnąć te 5-7Nm na kluczu o długości 25cm potrzebujesz przyłożyć jakieś 2kg. (oczywiście wszystko w przybliżeniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 http://img501.imageshack.us/img501/4351/pprzodau1.jpg zerknij jak tu idzie linka - na twoim zdjęciu ta podkładka z zagięciem jest założona z drugiej strony. Ona powinna przyciskać linkę do przerzutki i być zamocowana od strony śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 dobry właśnie o tym pisałem wyżej ale chyba mnie nie zrozumiano. Dzięki za obrazek który to potwierdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Niczym w starym kawale, jak to w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają rowery Obrazek może coś potwierdza, ale jest na nim nie Altus a X-gen, nie top-swing a down-swing, nie Shimano a Sram, nie ma nakrętki z gwintem a śrubę wkręca się bezpośrednio w ramię przerzutki - to ramię ma wycięcia pod linkę takie jak opisana wyżej podładka w Altusie (to już widać na rzeczywistych obrazkach X-gena)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Obrazek niczego nie potwierdza, tylko wprowadza zamęt bo to całkiem inna przerzutka. A linka ma iść tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 radomir82 - i to by się zgadzało! Mi wygląda na to, że dlugis ma podkładkę z gwintem obróconą o 180 stopni. Linka powinna wychodzić z lewej strony śruby - teraz dopiero zauwazyłem, że trafia ona wprost na śrubę... Przy okazji potwierdza się, że Shimano w instrukcji montażu wymalowało głupoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugis Napisano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Dzięki za wskazówki, po zastosowaniu się do nich linka przeżyje cały rower A powodem zerwania było pewnie ocieranie się linki o ostrą krawędź podkładki. Jutro muszę założyć w końcu nową, zwlekam z tym bo rower przy okazji domaga się czyszczenia, a w tygodniu krucho z wolnym czasem @Boss W sumie położenie nakrętki(podkładki z gwintem) nie miało znaczenia, ponieważ linka nawet jej nie dotykała - znajdowała się między ramieniem przerzutki a czarną podkładką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Ocieranie się linki to nie powód bo linka nie miała się jak ocierać. Powodem zrywania było złe jej poprowadzenie przez co po zapewne bardzo silnym dokręceniu przez Ciebie śrubki, ostre krawędzie bardzo mocno ściskały linkę. A że były dosyć ostre to zadziałało to jak obcęgi. Wszystko by nawet trzymało gdyby nie duża siła na lince. Ostre krawędzie + spora siła rozciągania= zerwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugis Napisano 14 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Zamieszczam zdjęcia poprawnie(przynajmniej taką mam nadzieję) założonej linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Wg mnie w dalszym ciągu jest źle założona......przecież powinna iść przed tą podkładką aluminiową a nie za Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 W tym temacie powinna się pojawić sonda Moim zdaniem teraz jest prawidłowo - zwróć uwagę na rysunek złożeniowy z przebiegiem linki wykonany przez radomira82. Inne prowadzenie byłoby nielogiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Dobrze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 na pewno jest teraz lepiej niż było...ale w dalszym ciągu uważam że powinna inaczej iść ta linka. Zresztą jestem pewien że ktoś na forum jeszcze ma tego typu przerzutkę...więc niech zobaczy jak to jest zamocowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.