feniks95 Napisano 10 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Od wakacji coś mnie ciągnie do rowerów.Może opisze to tak jak uczy mnie Pani od jęz.polskiego . 1.WyciągnĄłem dawny rower z komunii pojeździłem z kumplami z nudów tu i tam.Pooglądałem rowerki,filmiki,gazety i coś mnie naszło na remont roweru.Odmalowałem go wymieniłem części(jeszcze nie skończony) i zaczynam od nowa jazdę na rowerze.Porzuciłem jazde na skuterze oraz piłkę dla roweru:) 2.Na nowy rok planuje kupno nowego roweru-wiadomo ten jest przejściowy:).Lecz tu pojawia się mój problem...Jeżdże róznie raz asfalt raz teren niestety wokół Łęczycy i Ozorkowa nie znam terenów do fajnej jazdy.Pewnie niektórzy nie wiedzą gdzie to:D.Szukam rowerku na którym dam rade jechać nie męcząc się asfaltem,porobić tricki oraz może jakieś skoki i tu mam mętlik.Czytałem o dirtowych, dhwych i mtb roweruch i nie wiem który wybrać.Czy na rowerze do dirtu dam rade jeździć do szkoły itp???Czy nadaje się tylko do skoków itp??Czy do każdej dyscypliny czyli w moim przypadku:hopki,jazda w późniejszym czasie po mieście oraz dojazdy do szkoły itp.Ogólnie mówiąc środek transportu i nowe hobby 3.Podsumowując myśle o rowerku do 1300złt MAX, ponieważ czekają mnie inne ważne wydatki i nie chce szaleć od razu z ceną Kolor:czarny,zielony i mroczne;P lub fajne malowania.Szukam dobrego,masywnego roweru dla mnie.Przepraszam za tak długi temat ale chciałem wytłumaczyć "na czym stoje" i ułatwić Wam pomaganie mi xD.Dzięki za przeczytanie i każdą rade.Pozdrawiam riderzy Ps No need postów uu 1300złt to chinola dobrego nie kupisz.... -wole kupić za 1300złt i szanować bo to za moje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adifeq Napisano 10 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Niestety tak to jest, że rowery do dirtu nie bardzo nadają się do zwykłej jazdy. O ile do szkoły spokojnie dojedziesz, to na dłuższej wycieczce będziesz się męczył. Imho najlepiej jakbyś poszukał sobie tzw. duala, bo zwykły mtb może marnie skończyć przy skokach, a szkoda marnować Twoje pieniądze. Na początek dobry będzie np. Kross Sign DS, możesz też poszukać jakichś używek np. na allegro. I chcę, żebyś sprecyzował jak dalekie dystanse pokonujesz na rowerze - jak powyżej tych 10-15km jednorazowo, to lepiej, żebyś wziął rower z ramą ok. 16-17 cali; jak nie robisz takich dystansów, to bierz jak najmniejszą, bo lepiej się robi tricki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Właśnie to różnie jak jedziemy tak for fun to dalekie trasy do szkoły jest max 15km w jedna nawet nie:) A mogłbyś podać jakiś przykład tej ramy dualowej i dritowej porównanie czy coś???Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ten dał by radę skakać i dalej pojechać (trzeba by zmienić korbę na 3 tarczową): http://www.allegro.pl/item451280180_super_...e_rowerowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Hmh ładny rowerek, lecz wolałbym kupić od razu gotowego do jazdy i nic nie wymieniać;/ a co sądzicie o tym: Kross Sign DS(pare postów wyżej jeden z userów go wymienił ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Kross DS też ma korbę 2 tarczową, więc trzeba wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Jeszcze mam pytanie bo poczytałem i dh rower odpada bardzo podobają mi się te rowery dualowe i dirtowe .Czytałem, że mała rama do skoków lecz ja też bym nim dojedżał w różne miejsca,czy wystarczyłoby podwyższyć siodełko czy lepiej wziąć większa rame???a jakieś inne rowerki nawet z 2 tarczami z przodu sa w tej cenie bo chcialbym porownac wyglad itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 ja bym się zastanawiał nad czymś z tego zestawu: http://www.allegro.pl/item475903012_hit_mo...l_wyprzdaz.html - dobra rama, nowy, tanio http://www.allegro.pl/item470831286_rower_...sylka_free.html - najlepszy z całej listy, tani bardzo, bdb osprzęt, ale single speed i jest juz bardziej dedykowany pod konkretne katowanie na dirtach, w wycieczkach się raczej nie sprawdzi http://www.allegro.pl/item476382373_kross_...x_downhill.html - niezły na początek, ale rama średniawa i siodło do zmiany:) http://www.allegro.pl/item479054258_specia...romo_ideal.html - piasta pod kasete z redukcją więc w razie potrzeby możesz zalożyć przerzutkę, generalnie dobra opcja http://www.allegro.pl/item478956734_kross_...n_4_bomber.html - po zalozeniu przedniego hebla można fajnie nim poszaleć, ale do dirtu za wysoki widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltosz Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Wszystko zależy od tego jak duże będą te odległości. Jeżeli będziesz jeździł dużo (np. 50 km lub więcej dziennie) to weź większą ramę (tzn. odpowiednią do Twojego wzrostu sprawdź TUTAJ). Na mniejszym rowerze będzie ból pleców lub inne dolegliwości. Jeżeli jeździsz mało tzn. do szkoły to weź rower, który spełni oczekiwania (tutaj rower do dirtu). Odległości będą małe (obstawiam, że do szkoły nie masz 50 km ) to będzie to normalne odległości jak np. dojazd na skocznię itp. Oczywiście będziesz musiał stawać na pedałach itp. bo rama będzie mniejsza i nie zawsze będziesz się mieścił pomiedzy siodełkiem a kierownicą. Roweru pomóc ci nie wybiorę, bo na tych się nie znam. Baltosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 ja bym się zastanawiał nad czymś z tego zestawu:http://www.allegro.pl/item475903012_hit_mo...l_wyprzdaz.html - dobra rama, nowy, tanio http://www.allegro.pl/item470831286_rower_...sylka_free.html - najlepszy z całej listy, tani bardzo, bdb osprzęt, ale single speed i jest juz bardziej dedykowany pod konkretne katowanie na dirtach, w wycieczkach się raczej nie sprawdzi http://www.allegro.pl/item476382373_kross_...x_downhill.html - niezły na początek, ale rama średniawa i siodło do zmiany:) http://www.allegro.pl/item479054258_specia...romo_ideal.html - piasta pod kasete z redukcją więc w razie potrzeby możesz zalożyć przerzutkę, generalnie dobra opcja http://www.allegro.pl/item478956734_kross_...n_4_bomber.html - po zalozeniu przedniego hebla można fajnie nim poszaleć, ale do dirtu za wysoki widelec Ten 1szy link:Mongoose Fireball bardzo mi się spodobał(czarny kolor,ładnie zrobiony).Myslę że biorąc rame do mojego wzrostu 180cm dałbym rade takim pojeździć tu i tam potrickować i poskakać(na razie nie znam takich terenów:) ).Większość co podałeś to używki a boję się kupić takich, ponieważ na zdj może ładnie wyglądać a być zajeżdzony itp.Wole kupić słabszy a nowy i na gwarancji na razie jestem za Mongoose:). Baltosz na razie to musze pojeździć pogadać z kolegami co śmigają na motorach czy znają jakieś tereny do skakania itp.Pozatym samemu troche nudno pewnie się skacze a nie wiem czy kogoś spotkam z okolic jedynie jak za pare mieś pójdę do liceum to mam nadzieję, że ktoś taki się znajdzie:).Do szkoły mam 12 km chyba:D.Ale biorąc mniejszą ramę nie pojade np na wyc klasową lub na wyc z kumplami 4fun z nudów:P.Chyba wezmę do mojego wzrostu najwyżej będe miał cięższą droge do nauki jakiegoś tricku. A i jescze jedno czy w tych Dualowych i Dirtowych nie ma w żadnym modelu 3tarcz???.Też tutaj pojawia się dla mnie problem z prędkością na dłuższych dystansach:DRower zakatuje mnie i moją kondycje bardziej niż ja jego.Ale trudno jak nie ma to się poświece zawsze zostaje staruszek z komunii do wycieczek;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 a dlaczego nie kross sign ? , jest chyba lepszy niż ten mongoose w dircie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 na dobrą sprawę, żaden z nich nie jest dobry w dircie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 na dobrą sprawę, żaden z nich nie jest dobry w dircie:) Przeczytaj w czym tkwi mój problem:)Pare postów wyżej:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 musiałbym jeśli dałbym ci linki do rowerów stricte pod street albo dirt, o radykalnej geometrii, kołach 24, brakeless i singleespeedzie, a dałem linki do rowerów względnie uniwersalnych o lekkim grawitacyjnym zacięciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 11 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 ja by mradził koeldze kupić Nowego krossa signa DS , mi go poradzili do dirtu, a jak weźmiesz rame 17' to i pojezdzisz i poskaczesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 @UP I chyba tak zrobię :) bardzo podoba mi się ten mongoose ten kross ładnie zrobiony ale malowanie mnie nie zachwyaca xD:).Jeszcze mam czas bo to w next roku kupuje:D.Temat do zamknięcia dziękuje wszystkim, którzy mi pomogli w wyborze i nakierwali na pare rowerków i dali porady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltosz Napisano 12 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Jeszcze jedno Na Twoim miejscu zrobiłbym tak, że kupił do DJ rower naprawdę do tego przeznaczony, a ze starego zrobił szosówkę (tzn. dokupił koła z oponami szosowymi takimi cieńkimi). I ten stary byś wykorzystywał do wycieczek, przejazdów do szkoły itp. A miałbyś naprawdę dobry rower do DJ np. ten Mongoose'a czy Kross'a. Baltosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 na dobrą sprawe krossem też sie da pojechać dalej niż na tor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Jeszcze jedno Na Twoim miejscu zrobiłbym tak, że kupił do DJ rower naprawdę do tego przeznaczony, a ze starego zrobił szosówkę (tzn. dokupił koła z oponami szosowymi takimi cieńkimi). I ten stary byś wykorzystywał do wycieczek, przejazdów do szkoły itp. A miałbyś naprawdę dobry rower do DJ np. ten Mongoose'a czy Kross'a. Baltosz I to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anitor Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam Osobiście polecał bym Ci coś takiego: http://www.adicto.pl/product.php?p=rower-gt-chucker-3-0-08 Sam miałem i wiem jakie to uczucie wsiąść na niego i jechać... Do szosy idealny Do lekkiego skakania także Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Do szosy idealny? Znakomite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 14 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Do szosy idealny? Znakomite No need spamu 0_o Rowerek bardzo ładny ten GT Churker,lecz nigdy nie słyszałem o takiej firmie:).Czy to dobra firma???Jak wypada ten rower w porównaniu do Mongoose Fireball oraz Kross Sign DS??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Firma dobra. Osprzęt ma podobny do Krossa, różnica jest tu tylko w gorszej korbie ale to bez znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 No need spamu 0_o Jak to było zbyt skomplikowane, to napiszę prościej : GT chucker jest rowerem, który z jazdą szosową nie ma nic wspólnego, a jego geometria i wyposażenie sprawi, że będzie tam mało efektywny i niewygodny, a więc zaledwie z trudem nada się na krótkie dojazdy. To tyle. Jeśli chodzi o dyscypliny ekstremalno techniczne, to na początek jest dość uniwersalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feniks95 Napisano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Jak to było zbyt skomplikowane, to napiszę prościej : GT chucker jest rowerem, który z jazdą szosową nie ma nic wspólnego, a jego geometria i wyposażenie sprawi, że będzie tam mało efektywny i niewygodny, a więc zaledwie z trudem nada się na krótkie dojazdy. To tyle. Jeśli chodzi o dyscypliny ekstremalno techniczne, to na początek jest dość uniwersalny. No taka wypowiedź bardziej mi się podoba;) Podsumowując: -Kross Sign Ds -Mongoose FireBall -Gt Chucker -Używany(inny) Chyba zrobię ankiete na ten temat:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.