Skocz do zawartości

[rower] full do maratonow za ok. 7.500 zl

arek_wro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  Rulez napisał:
Sądzę, że nie będziesz z niego zadowolony.

Napisałeś,ze nie bedę z tego Sparka zadowolony,ale prosze podaj dlaczego.Czy ta zawiecha słaba i nie wytrzyma moich 90 kg wagi,czy geometria zbyt wyścigowa jak na moje potrzeby i umiejetnosci,czy buja przy włączonym damperze?.Wiem,ze ma dość słaby osprzet,ale tym się nie przejmuje,bo mogę z mojego crossa przełożyc do niego prawie wszystkie(korba,kaseta,przerzutki,manetki)komponenty w XTR.Rower jest lekki,zrobi sie jeszcze lżejszy,ma blokade obu amorów przy kierownicy,fajne oponki.Rama też chyba niczego sobie.Tylko nie wiem jak z klasą dampera no i tym,że to jednozawiasowiec.

Czy Anthem X2,czyli rowerek również z mniejszym skokiem(100 mm) jest lepszym wyborem?

Napisano

Dokładnie, tylny trójkąt bardzo krótki jak na fulla, geometria wyścigowa, trzeba mieć lepszą technikę, do wyścigowej ramy na siłę wsadzili amortyzator o większym skoku, zawieszenie gorzej sprawdza się w jeździe turystycznej,przy hamowaniu na zjeździe usztywnia się bardziej niż Horst Link czy Virtual, a przy wjeżdżaniu na kamień ugina się nie na przeszkodzie, tylko w czasie zjazdu z niej - przez co wybija z rytmu jazdy. Wyszedł rower nie wiadomo do czego :)

Lepszy osprzęt nie zastąpi geometrii roweru czy systemu zawieszenia.

Napisano

No i wszystko jasne.W takim razie co powiesz na tego Anthema X2( czyli tez taka raczej maszyna do scigania)? czy lepszy damper i geometria?

W testach, m.in BB miał dobre opinie,no ale wiadomo jak to jest z testami.

Napisano

Anthem X2 jest już podobno niedostępny :)

Ale gdyby był, to wolał bym go , nie Scotta, ma znacznie lepszy amor i damper.

Napisano

nalezy pamietac otym ze najlepiej rower kupic w sklepie w tej cenie 1000zl mozesz utargowac od ceny katalogowej bez problmu.

Napisano

Jak ja kupowałem swojego, to już nie było dostępnych ram 18'. Nie dało się też ściągnąć, bo za granicą jest za duże wzięcie jest na ten rower. Ale może jakiś sklep zamówił wcześniej i jest na sprzedaż, poszukaj, popytaj.

Napisano
  Cytat
Rama Cube AMS Pro K18 , wcale nie jest "nie najwyższych lotów" , jest to porządnie wykonana rama z zawieszeniem HorstLink

Zgodzę się ale po pierwsze pod względem wagowym znacznie odstaje od Anthema X, a po drugie wciąż to 4-zawias...

Napisano

Kolekcja Gianta na ten rok w ogóle rozchodzi się jak ciepłe bułeczki, bardzo się panowie postarali. Sam żałuję że kupiłem 2008 zamiast 2009, choćby ze względu na wagę ramy.

Napisano
  Cytat
a po drugie wciąż to 4-zawias...

I co niby w tym złego ??? , sprawny system, w którym korby się nie cofają, jeszcze dłuuugo będzie w użyciu.

Napisano
  miskov17 napisał:
Zgodzę się ale po pierwsze pod względem wagowym znacznie odstaje od Anthema X, a po drugie wciąż to 4-zawias...

Aktualnie w wielu testach rowery z systemem czterozowiasowym są oceniane lepiej od Virtuali. Tak że fak czterozawiasowatości :) jest raczej zaletą .

Napisano

Wpadł mi jeszcze w oko Mondraker Factor R:

http://www.7anna.com.pl/pliki/produkty/8ad...9c086b1ab2f.jpg

rama: Factor 6061 Hydroformed DBA 120mm

rozmiar: S / M / L / XL

damper: Fox RP2 XV 190x50mm

amortyzator: Fox F120RL 120mm

stery: FSA Integrated

mostek: Race Face Ride XC 31.8mm

kierownica: Race Face Ride XC Rise 31.8mm

gripy: Onoff Dice

sztyca: Race Face Ride XC 31.6mm

siodło: Fizik Nissene III Sport

hamulec przód: Formula ORO K18 180mm

hamulec tył: Formula ORO K18 180mm

klamki: Formula ORO K18

obręcze: Sun Ringlè DS2

szprychy: CN Stainless

piasta przód: Onoff Disc Pro Qr

piasta tył: Onoff Disc Pro Qr

opony: Kenda Nevegal 2.10

korby: Truvativ Firex 3.1 44/32/22

suport: Truvativ Giga X-Pipe

pedały: Onoff MTB SPD

łańcuch: Sram PC-951

przerzutka przód: Shimano SLX FD-661D

przerzutka tył: Sram X9 medium cage

manetki: Sram Trigger X-7

kaseta: Sram PG-950 11-32T

Cena:

7290zł

Dystrybucja 7Anna :

http://www.7anna.com.pl/oferta.php?produce...ria=41#produkty

Napisano
  Rulez napisał:
Anthem X2 jest już podobno niedostępny <_<

Ale gdyby był, to wolał bym go , nie Scotta, ma znacznie lepszy amor i damper.

No właśnie jak już praktycznie podjąłem decyzję o zakupie tego właśnie roweru,to nigdzie nie można go kupic.Przynajmniej w Wa-wie.Może ktoś zna jakis sklep w Polsce,gdzie go można zamówic?

Napisano

nie polecam isport , banda ignorantów. wszystko ok dopóki nie zapłacisz a wtedy to juz jestes ich wrogiem publicznym nr 1

Napisano

No wszystko wskazuję,że dołączę do szanownego grona właścicieli fulli. Giant Anthem X2 zamówiony.Mam nadzieję,że to będzie to czego poszukuję.Ciekawe jak odczuje przeskok z crossa na fula

Napisano

Zdaje sobie z tego sprawę,że prędkości troche spadną,lecz mysle że nie odczuje tak tego bo w crossie miałem korbe od górala(24-34-44).Jestem lekko podekscytowany i odliczam czas do jutra, kiedy to maja przywieźć rower. To w koncu przejście na całkiem nowy system.Cykloza to strasznie....przyjemna choroba.

Napisano

gilgamesz

Nie całkiem chodziło mi o spadek prędkości, tylko o to, że część energii idzie w pracę zawieszenia , niewielka, ale jednak :D

Napisano

No nareszcie wiem,dlaczego właściciele fulli sa tak zachwyceni komfortem jazdy na swoich maszynach. Liczyłem,ze bedzie inaczej,miałem nadzieje ze bedzie przyjemniej,ale nie wierzyłem ze aż tak.

Człowiek na nowo odkrywa przyjemnosc jazdy.Dla mnie te 100mm w amorze i damperze jest całkowicie wystarczajace.Praktycznie nie odczuwam bujania i jakiegos dyskomfortu na podjazdach i asfaltach,ale banan na twarzy pojawia sie dopiero w terenie.Tam po prostu sie"płynie".Radosć z jazdy jest przeogromna.

Wiem juz ,który rower pójdzie na sprzedaz.

Napisano

gilgamesz jak bedziesz miał tak 500km na nim to opisz jak twoje odczucia bo też na niego bede po wakacjach polował. a i pytanie jaką rane wziełeś przy jakim wzroście bo ja przy 185 zastanawiam sie między 18 a 20 gdyby było 19 to by było git ale nie ma a przy 18 musze sztyce wyciągać do końca

Napisano

netta1987

Nie wiem czy kumasz , że samo wyciągnięcie sztycy nie załatwia właściwego rozmiaru ramy, rower powinien być właściwie wyważony , a to zapewnia tylko odpowiednia dłudość górnej rury i rozstaw kół, tego 18"Gianta przy 185 cm. wzrostu nie zapewni (no chyba, że nigdy nie będziesz nim wjeżdżał ani zjeżdżał z żadnej góry) :wub:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.