Skocz do zawartości

[rower] full do maratonow za ok. 7.500 zl

arek_wro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
to zwykla sciema i marketingowy belkot.

Nie koniecznie, na tej samej zasadzie Magura wyprodukowała nowy damper który moze być zastosowany tylko z ramami o określonej kinematyce tylnego zawieszenia i nie będzie dostępny na wolnym rynku.

Dlatego jest bardzo prawdopodobne , że do zawieszenia Scotta jest zastosowany damper o sprecyzowanej charakterystyce pracy zgodnej z kinematyką jego zawieszenia .

Mwegrzyn, powiedz mi, czemu cały czas polecasz Cube, bez względu na temat? Zapłacili Ci czy co?

Bo np. jest właścicielem konta "dh-fun" na allegro ???

Napisano

Hmmm ja również nie rozumiem po co powstał Anthem X, dużo bardziej sportowy jest przecież zwykły Anthem, nawet ten aluminiowy.

Choć oferta z tego roku wygląda atrakcyjniej pod względem sprzetowym niż zeszłoroczna. Poczytaj sobie testy zawieszenia maestro i samych anthemów, pisane praktycznie w samych superlatywach.

Scott, czy ja wiem, dampery od Rock shoxa nie słyną z jakości(nie wiem jak ten tutaj), tym bardziej te od Scotta(szczególnie w kwestii serwisowania). Manetka blokady na kierownicy? Dobre zawieszenie+technika i efekt praktycznie do wyeliminowania, a waga spada... w końcu manetka i okablowanie swoje waży :D Scott to jakie zawieszenie? Jak dostępnością innych damperów? Przy zakupie fulla to też ważne kwestie.

Pozdrawiam

Napisano

Ale damper Scotta Sparka nie jest taki zły , powiedziałbym nawet że jest bardzo dobry , znam dwie osoby które maja Sparki i nie maja z nimi problemu .

Możliwość decydowania o pracy zawieszenia za pomoca manetki na kierownicy , jest bardzo wygodne i efektywne .

Nie wiem czy zastosowanie Foxa RP23 byłoby lepszym rozwiązaniem .

Bo np. jest właścicielem konta "dh-fun" na allegro ???

Rulez , chłopie , hehe pamiętaj że przedstaiciel Cube stoi tuż za rogiem z ofertą specjalną dla ciebie :rolleyes: Czego to ty jeszcze nie wymyślisz .

Napisano
Lub np Manitou Swinger X3

A fakt slyszałem wiele pochlebnych opinii ale akurat na damperach manitou nie mialem okazji jezdzic.

MarcinGoluch dlaczego uważasz za porażkę FutureShocka(dwu polki) jako porażkę sezonu 2008. tam bo jestem blisko zakupu Speca Epica FSR Comp - każda porada na wagę ceny roweru.

Mialem okazję testować z Tobo model Enduro SL z AFR na tyle i FS z przodu. Nie moglismy FS w zaden sposob obudzic do pracy. Bez wzgledu na cisnienie czy regulacje widelec nie pracowal na ustawionuch gesto nierownosciach. Porażka w wypadku sprzetu za 16tyś który mieliśmy to mało powiedziane.

Nie koniecznie, na tej samej zasadzie Magura wyprodukowała nowy damper który moze być zastosowany tylko z ramami o określonej kinematyce tylnego zawieszenia i nie będzie dostępny na wolnym rynku.

Dlatego jest bardzo prawdopodobne , że do zawieszenia Scotta jest zastosowany damper o sprecyzowanej charakterystyce pracy zgodnej z kinematyką jego zawieszenia .

Jaki damper magury jest tak zestrojony(pytam z czystej ciekawosci)? I o jakim damperze Scott'a mówisz?

Powiedzcie po co sie pchac w dampery firmowe w stylu Cannondale z obejma w polowie czy rozprezne Scotty ktore wcale nie oferuja nic wiecej niz wspomniane Manitou X3, dampery DT czy FOXa. Osobiscie preferowal bym jednak rozwiazania bardziej uniwersalne. Koszty damperow nie standardowych jak np Equalizer siegaja czesto kosztow delikatnych uzywek ram z damperami.

Kubus18 czemu twierdzisz ze dampery RS nie z jakości? Na podstawie porownania jakich damperow tak twierdzisz?

Porównywałem m.in. Fox rp23, rp2 i r, Scott Equalizer i wlasnie wspomnianego Pearl'a 3.3. Scott Equalizer szkoda gadac juz moj CaneCreek AD5 dziala znacznie lepiej. Jedynie RP23 mogl dorownywac Pearlowi. Ale skoro nie widac roznicy po co doplacac do Foxa.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Moja skromna rada. Poszukaj Anthema 1 z 2008 idealny full do XC za fajną kasę. Albo Santa Cruz Blur XC ze stanów.

Anthem X= sh*t Gieometria z anthema i zestrojenie zawieszenie z Trance. Do ch*ja wafla nie da się tak. Miałem okazję już testować więc opinia nie z kosmosu.

Spark= sh*t sorry ale w erze virtuali kupowanie wielozawiasa który niema nawet horstlinka to bezsens. Manetka niby fajna rzecz ale dobrego fulla nie trzeba blokować ani skracać mu skoku. Do tego Damper RSa który pozbawiony jest jakiejkolwiek kultury pracy. Miałem okazję jeździć na 20 w trasie i LTD po placu(Dampery DT Swiss to już kompletna porażka). 20 jako tako daje radę ze sztywnością ale zawieszenie trochę buja natomiast LTD dodatkowo buja na boki...

Napisano

NIe czytalem calego tematu ale podajesz ok. 7500zl. Moja propozycja to Rocky Mountain Element. Dostepny u nas w CultBikes lub taniej za oceanem. Niesamowity rower.

Pozdrawiam.

Napisano

Co do Anthema 1, to faktycznie mozna znalezc w necie, ale po obnizkach cena to ok. 8.500 zl. Po drugie obawiam sie, ze za 2-3 miesiace kiedy chce kupowac rower juz ich w sprzedazy nie bedzie.

Rocky Mountain tez niestety wypada w podobnej cenie, a w sciaganie roweru ze Stanow nie chce sie bawic.

W czym przejawiac sie bedzie w trasie roznica miedzy Anthemem a Anthemem X? Z tego co zrozumialem geometria jest taka sama, a roznica polega na innym zestrojeniu zawieszenia.

Napisano

scott stosuje wielozawias zeby obejsc patent speca, okupione jest to zabytkowym zawieszeniem - raczej kiepska droga. zmienili w ten sposob zawieszenie takze w serii genius.

widocznie wychodza z zalozenia ze pelnokrwisci maratonczycy i zawodnicy xc potrzebują psychologicznego efektu obecnosci amortyzacji tylnego kola - wiekszosc takich osob i tak jezdzi na twardo/bardzo twardo ustawionym zawieszeniu, co przy z reguly wysokim/bardzo wysokim cisnieniu w kolach zeby zapobiec lapaniu kapci powoduje efekt taki jakby sie jechalo na sztywniaku - szczegolnie ze trasy xc/maratonow w polsce raczej nie obfituja w prace dla zawieszenia w drugiej polowie skoku.

w czasie bike challenge'u czeska para jechala na wheelerach hornetach. zawieszenie i rower o charakterystyce xc/maraton. nie pamietam dokladnie ale przyjechali w czolowce. lubie ogladac sprzet wiec i ich rowery zwrocily moją uwage. gumowy oring okreslajacy stopien ugiecia tloka/wykorzystania skoku byl w ich przypadku w polowie tloka. przy 93 mm skoku oznacza to ze wykorzystali 46 mm. do tego tak jak wspomnialem twarde opony. na 80 km to raczej niewielkie wykorzystanie ugiecia.

jezdzilem na takim ustawieniu i odczucia są fatalne - nawet w latwym terenie. te wheelery mialy zamontowane tlumiki dt z manualną blokada.

uwazam ze dzis nawet w sportowym zastosowaniu mozna z powodzeniem skorzystac z czegos bardziej wyrafinowanego - czyli dobrego zawieszenia - wirtual - lub z inteligentnego tlumika - ktoregos z platformą.

anthem x zastąpil trance'a, z minimalnie mniejszym skokiem zamiast 4.2 ma 4 cale. z serii trance pozostaly tylko x'y czyli fulle o skoku 5 cali. z tego co napisali poprzednicy nie do konca jednak pozostawiono gabaryty i geometrie anthema.

Napisano

1. full krossa przekracza o kg zalozenie wagowe arka

2. o ile cannonowi w rozwiazaniu karbonowych tylnych widelek, ktore sie uginaja to bym zaufal, to krossowi nie. no chyba ze masz pewnosc ze kross bierze ramy z tasm produkcyjnych cannona :rolleyes: uwazam ze jesli jakas firma jest zielona jesli chodzi o dany typ technologii to lepiej zeby skorzystala ze sprawdzonego rozwiazania - levele maja wzięcie w polsce podobnie jak i cala reszta produkcji krossa, wiec skorzystanie z klasycznego rozwiazania nie zaszkodziloby tej firmie.

Napisano

Wiem, ze rower ma przede wszystkim dobrze jezdzic, ale mysle, ze nie ma tu osoby, ktory uwaza, ze wyglad sie zupelnie nie liczy. Kross jakos mnie swoim wygladem nie przekonuje i nie budzi we mnie zadnych emocji. Podobnie zreszta Cannondale. O gustach sie nie dyskutuje.

A co powiecie o Titusie RX-1?

Napisano

Jeżeli polecanie roweru ma polegać na wklejaniu kolejnych linków z modelami różnych firm , to może lepiej dać jakiś odnośnik do katalogu rowerowego .

Warto chyba podać jakieś argumenty które miałby dany model wyróżnić na tle konkurencji .

Praktycznie każda firma produkująca rowery MTB ma Fula w przedziale cenowym 7000 - 7500 zł.

Napisano

Superior za drogi, poza tym wpadam miedzy rozmiary 17 i 19 cali.

Ale wracajac jeszcze do Anthema i Sparka. Czy rzeczywiscie Anthem X gorzej sie sprawdzi w moim przypadku niz dotychczasowy Anthem?

Jesli chodzi o Sparka, to podoba mi sie lekka rama, i mozliwosc dalszego odchudzenia roweru. Widze jednak, ze opinie na temat jego zawieszenia sa podzielone. Tak naprawde nie zalezy mi na super komforcie, bo przesiadam sie z hardtaila, wiec kazde zawieszenie z tylu odczuje jako wzrost komfortu. Glownie chodzi mi o zawieszenie, ktore umozliwi efektywne podjezdzanie oraz wyraznie polepszy trakcje na zjazdach. Na ile Spark sie tu sprawdzi?

Napisano

jesli arek ma byc kozlem doswiadczalnym zeby przetestowac wynalazek krossa to ja mu odradzam.

uwazam ze jesli juz zamierza wydac tyle pieniedzy to na cos nowoczesnego a nie cos co imituje nowoczesnosc. scott stosuje ten system tylko dlatego ze chce byc obecny na rynku amerykanskim - taka jest prawda co by nie napisali. dlatego pozbawili geniusa horsta.

wg mnie najlepszy jest virtual - radzi sobie w terenie tak samo dobrze lub lepiej niz czterozawias i to bez platfomowego tlumika.

Napisano

Szczerze mowiac do tej pory nie interesowalem sie za bardzo fullami, wiec wiem, ze takie cos jak virtual jest i na tym sie moja wiedza konczy. Tobo, jakies propozycje do 7.500 zl?

Inna mozliwosc to propozycje samej ramy. Moge przerzucic niemal wszystkie klamoty poza amorem z mojego treka. Wtedy budzet bylby gdzies do okolo 4.500 zl.

Napisano

Według mnie Scott Spark został zaprojektowany głownie pod katem zawodów XC .

Dlatego ustawiany jest na twardo , dodatkowo w połączeniu z manetką na kierownicy , jest jednym z lepszych rozwiązań pod kątem zawodów XC . Niestety nie jest to komfortowy full.

Ale właśnie z powodu zastosowania manetki na kierownicy jest maksymalnie efektywny wtedy kiedy potrzeba.

Rama jest lekka i nie dla każdego , ponieważ przy duzym obiążeniu ( waga kierowcy :D ) rama traci na sztywności .

Jako rama do XC bedzie sie sprawdzać , ale jako full do eksploracji cięzkiego górskiego terenu , nie konicznie .

Napisano

Może najpierw odpowiesz jak poważnie traktujesz te starty - jeśli chcesz ostro do przodu to jednozawiasy jak Scott , Meroda czy Zoulou z amorami 100 mm. z blokadami amorów będą najlepsze, ale jeśli starty malą byc bardziej lightowe to coś takiego jak Anthem, czy 4-ro zawiasy typu Titus RX będą ok.

esli rower ma słożyć generowaniu przyjemności to zdecydowanie wirtuale czy 4-ro zawiasy o skoku 120 mm.

Napisano

Ciekawe, ale mialem dokladnie ten sam dylemat. Anthem 1 albo Nerve RC7/RC8. Szczerze napisze, ze do tak zawezonego wyboru doszedlem po ponad miesiacu analizowania wielu testow, forow i samych danych ze specyfikacji producentow przy uwzglednieniu oczywiscie cen i aktualnych ofert rynkowych. Poczatkowo rozwazalem tez zakup epica, sparka i top fuela, pozniej poznalem cube AMS i ghost RT , ktore maja niezle opinie. Kazdy jednak odpadl z innych powodow. Mysle, ze w wielu wypadkach decyduja gusta i przywiazanie do marki, ale mimo wszystko mozna z tego wyciagnac sporo konkretnej wiedzy. Do tej pory jezdzilem na canyonie, tyle, ze sztywnym. Jednak wedlug wielu danych te maszyny (nerve rc/anthem 1) sa baaardzo szybkie, szybsze od konkurencji z tego przedzialu cenowego. Oba maja skoki na poziomie 80/90 i 80/85 opony 2,0 i 2,1/2,0 i topowy lekki osprzet. Wiec iscie rejsowe maszyny. Ja osobiscie z powodu sentymentu zdecydowalem sie na Nerve RC7 w kolorze modena red, niestety okazalo sie ze juz wszystkie w rozmiarze XL zostaly wyprzedane z outletu na stronie producenta. Obecnie sa dostepne jeszcze inne rozmiary w cenie 1800 Euro. Kupilem wiec dzis rano Anthema 1 '08 XL ze sklepu w Londynie za 1350 Funtow, co daje wedlug dzisiejszego kursu rownowartosc dokladnie 6000 PLN. 5 dni temu by to stanowilo nawet 5800 pln. Cena katologowa 9500. Mysle, ze jak szukasz mniejszej ramy jeszcze moglbys cos znalezc okazyjnego. Co do canyonow polecam jeszcze z outletu RC8, identyczny z RC7 tylko jezdzi na crossmaxach ! No i cene ma obnizona zamiast o 200 to o 500 euro do poziomu 1900, co stanowi niezla okazje, tym bardziej, ze canyony sie sprzedaja na pniu i juz w polowie sezonu wyczerpuja sie ich naklady. Nie oferuja ich niestety w czerwieni tylko w bieli i matowej czerni. MOdele i ich ceny na 2009 beda znane podobno na dniach i podobnie jak w przypadku anthema X ktory dostal na sezon '09 skoki 100/100 i jest mniej racowy nowy nerve RC zmieni nazwe na Nerve MR i tez lekko zmieni charakterystyke w kierunku dluzszych maratonow. Zycze udanego zakupu.

Napisano
Może najpierw odpowiesz jak poważnie traktujesz te starty - jeśli chcesz ostro do przodu to jednozawiasy jak Scott , Meroda czy Zoulou z amorami 100 mm. z blokadami amorów będą najlepsze, ale jeśli starty malą byc bardziej lightowe to coś takiego jak Anthem, czy 4-ro zawiasy typu Titus RX będą ok.

esli rower ma słożyć generowaniu przyjemności to zdecydowanie wirtuale czy 4-ro zawiasy o skoku 120 mm.

Piszac o rowerze do maratonow mialem na mysli charakter tras jesli chodzi o dlugosc i charakterystyke podloza, a nie tylko starty w zawodach. Starty w maratonach traktuje raczej jako frajde z rywalizacji, jade ile fabryka dala, ale do czolowki i tak mi jeszcze daleko. Nie probuje nikogo ani tym bardziej siebie oszukiwac, zawodowcem nie jestem i nigdy nie bede, ale jak staje na starcie to nie po to zeby sobie zrobic przejazdzke. Szukam wiec roweru, ktory nie bedzie przeszkadzal w sciganiu, ale tez da troche radosci z jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...