rymo Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 Witam chcialbym poruszyc temat znany wszystkim Co wybrac rolke czy trenazer. Sklaniam sie ku rolce http://www.tacx.com/producten.php?language...mp;ttop=Rollers . Do rolki mozna z tego co mi wiadomo doczepic element tworzacy opor....wiadomo nie to co trenazer. Swoj wybor opieram tez na panicznym strachu przed nuda z ktorej slynie trenazer. Z tego co wyczytalem jest tak: rolka: +brak nudy +cena +trenujemy rownowage i ogolnie balans -opor -latwo spasc trenazer: +opor +wiele typow treningu +nie spadniesz bo jak -cena -nuuuuuuuda (mega minus jak dla mnie) Ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat. Jesli jednak przekonalibyscie mnie do trenazera to pewnie tez tak do 600zl....
kamfan Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 Powiedz dlaczego sadzisz, ze na rolce nie jest nudno:P Ja co prawda mam trenazer, ale na rolce jezdzilem u kolegi kilka razy i bylo tak samo nudno jak na trenazerze (przynajmniej dla mnie). Za to uwazam, ze olbrzymim plusem trenazera jest opor, jak chcesz miac urzadzenia do przeprowadzania roznych typow treningow od interwalow do silowych to ja polecam wylacznie trenazer, nawet z tych tanszych i starszych z "wiatraczkiem" tylko, ze strasznie halasuja. Ja kupilem prawie nowego taxa satori za 400zl i dla mnie komfort jazdy oraz funkcjonalnosc jest duzo lepsza niz rolek. Nude jakos znosze jak slucham muzy albo ogladam film.
rymo Napisano 8 Listopada 2008 Autor Napisano 8 Listopada 2008 Swoja opinie opieram wylacznie na tym co przeczytalem w necie. Wlasnie dlatego pytam innych o zdanie :>
Baltosz Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 Co prawda na rolce nigdy nie miałem przyjemności jeździć, ale wielokrotnie jeździłem na trenażerze (chyba tak to się odmienia ) kuzyna. Wiele razy mówił, że mógł połączyć przyjemne z pożytecznym tzn. podczas "jazdy" uczył się lub czytał książkę. Do tego to, co napisał kamfan, że możesz regulować opór. Ja brałbym trenażer No chyba, że mieszkasz w bloku i ewentualny hałas przeszkadzałby sąsiadom Baltosz
rymo Napisano 8 Listopada 2008 Autor Napisano 8 Listopada 2008 tak blok... ale chyba az tak nie halasuje?
Andrew18 Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 Ja w bloku kręcę, hałas jest słyszalny u sąsiadów rozwiązaniem jest wrzucenie wysokiego oporu na manetce i jazda na wolniejszym biegu. Wychodzi nam na to, że tak samo intensywnei trenujemy, ale rolka wolniej się kręci i mniej hałasuje
Schwefel Napisano 8 Listopada 2008 Napisano 8 Listopada 2008 Tylko, że dla kolan to już nie jest "tak samo" Dla mnie tylko trenażer bo możesz regulować opór.
norty Napisano 9 Listopada 2008 Napisano 9 Listopada 2008 tylko trenazer,ja mieszkam w bloku i uzywam slika 1.7 (halas minimalny),a co do nudy trenujac w domu zawsze bedzie nudno,czy to na rolce czy trenazerze,jedyne rozwiazanie to komp lub tv i jakis film,muza lub ciekawy program,
weberwrc Napisano 9 Listopada 2008 Napisano 9 Listopada 2008 co do tego tematu to polecam nowy(LISTOPADOWO-GRUDNIOWY) Magazyn Rowerowy.... wszystko jest opisane i o roznych oporach itp.
rymo Napisano 9 Listopada 2008 Autor Napisano 9 Listopada 2008 O super zatem jutro kiosk trzeba odwiedzic. Wielkie dzieki sobie poczytam i pewnie was pomecze
meyde9 Napisano 9 Listopada 2008 Napisano 9 Listopada 2008 Co do hałasu to rozwiązaniem jest specjalna opona. Naprawdę widać, a raczej słychać różnicę. Mam Tacx Satori i z konieczności jeździłem przez kilka dni na IRC Smoothie 1,25 Później założyłem opone Tacxa do trenażerów (tę niebieską) i różnica w poziomie hałasu jest bardzo znaczna. Jeśli komuś zależy na komforcie to polecam te oponkę, trochę kosztuje, ale opłaci się bo powinna wytrzymać znacznie dłużej niż zwykły slick. Mniej się nagrzewa i nie ślizga się tak jak normalna opona. Przy używaniu IRC Smoothie po 2-3 godzinach jazdy na rolce była spora warstwa przylepionej gumy, a na oponie Tacxa nic się nie odrywa.
rymo Napisano 10 Listopada 2008 Autor Napisano 10 Listopada 2008 Przeczytalem ten artykul. W sumie rozroznienie typow hamulcow itp (oraz zalety i wady). Jak rozumiem kupno opony to wymog. Chyba mnie przekonaliscie. Co powiecie na tacx satori?
Toosh Napisano 10 Listopada 2008 Napisano 10 Listopada 2008 Sirius jest 100zł tańszy od satori czym się różnią? Na preclu polecają 'matrix slick 1,5' z twomark.pl. Mam 2 szt, ale jeszcze nie testowałem.
Zazi Napisano 10 Listopada 2008 Napisano 10 Listopada 2008 Sirius jest 100zł tańszy od satori czym się różnią? Sirius ma magnetyczny układ oporowy, a Satori elektromagnetyczny (oczywiście jeżeli Internet nie kłamie )
Pati Napisano 11 Listopada 2008 Napisano 11 Listopada 2008 Ja śmigam na rolkowym od dwóch miesięcy i jak dla mnie bomba. Jest to dobre rozwiązanie jeżeli nie chcesz się zanudzić, cały czas musisz utrzymywać równowagę, co na początku nie jest takie proste, poza tym uczysz się prawidłowej pozycji na rowerze, kolejny plus to - cena, na pewno jest tańszy niż oporowy. Pozdrawiam
nikodem Napisano 11 Listopada 2008 Napisano 11 Listopada 2008 i wg. mnie bezawaryjność w końcu co ma się popsuć to tylko kilka łożysk wałków i rama
Toosh Napisano 15 Listopada 2008 Napisano 15 Listopada 2008 Pojeździłem dzisiaj 1:10h na siriusie. Przy 26'' obręczy i niskiej, 1,5'' oponie bez bieżnika śruba regulująca podniesienie układu oporowego okazała się za krótka. W ramionach ramy są dłuższe, wymieniłem i działa, ale ręką już tego nie wyreguluję. W sumie można nie bawić się manetką od przerzutki, wystarczy regulacja od trenażera. Na 10 stopniowej skali i 32x18 rozgrzewka na 4-5-6, 2x20 min interwały na progu mleczanowym na przełożeniu jak wcześniej i 9-10 na manetce tacxa. Żelowa rolka sporo daje, napęd pracuje głośniej, niż trenażer, za zamkniętymi drzwiami niby nie słychać. Przy niższym oporze i wyższym przełożeniu 'hałas' zaczyna trochę przeszkadzać, ale tu bicie rekordów średnich prędkości nie ma sensu. Druga sprawa to to, że 18 z tyłu nie używam na codzień, więc można ją bez problemu zajeżdżać. :] Przy moich 60kg i interwałach trochę buja na boki ramą trenażera.
rymo Napisano 15 Listopada 2008 Autor Napisano 15 Listopada 2008 Ja zadalem pytanie... to moze powiem co wybralem i jakie sa moje wrazenia. Przekonalem sie jednak iz lepiej bedzie kupic trenazer. Kupilem tacx satori. Wrazenia? Z licznika no coz..dziala mi tylko kadencja. Przy 110 obrotach to brzmi jak turbina silnika odrzutowego. Rodzina mowi, ze podloga drzy....dobrze ze dzisiaj sasiedzi wyjechali. Opona do trenazerow...mowiliscie ze zwykla sie przykleja itp. Kupilem wiec specjalna tacx'owska....tez sie przykleja... Pal licho halas jedzie sie wolniej to ujdzie...tylko te drgania musze skasowac bo glownie to bedzie orezem sasiadow w walce ze mna. Trzeba bedzie skolowac gruby kawal gumy i zrobic podkladki pod stopki.
Schwefel Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 Przez net kupowałeś czy gdzieś w Warszawie? I w jakiej cenie, bo też się przymierzam to tego trenażera.
rymo Napisano 16 Listopada 2008 Autor Napisano 16 Listopada 2008 W centrumrowerowe.pl, maja od reki no i taniej. cena 649
kolasz Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 ja polecam rolki, ponieważ trenujesz także równowagę a to jest bardo przydatne w czasie zawodów, ja osobiście trenuje tylko na rolkach...
meyde9 Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 Toosh: A przykręciłeś ten czarny plastikowy adapter ?? Ja tez po zmianie na oponkę Tacxa miałem problem bo przy maksymalnym odkręceniu śruby rolka nie dociskała wystarczająco opony. Ale po przykręceniu tego adaptera cały mechanizm z rolką podnosi się o jakieś 2cm i teraz bez problemu rolka dociska oponę.
kaamil Napisano 16 Listopada 2008 Napisano 16 Listopada 2008 ja ciagle sie waham nad kupnem trenazera ostatni miałem okazje kupić bardzo tanio model taxa i teraz zaluje i mysle ze mam kupić taki sam o połowe drozej zniecheca mnie do kupna :/ a rolkowego sie obawiam
rymo Napisano 17 Listopada 2008 Autor Napisano 17 Listopada 2008 Toosh:A przykręciłeś ten czarny plastikowy adapter ?? Ale po przykręceniu tego adaptera cały mechanizm z rolką podnosi się o jakieś 2cm i teraz bez problemu rolka dociska oponę. Sa 2 adapterki. Jeden do mtb drugi do "hybryd". Maly update: wbilem 5 atmosfer w ta tacx'owa opone. Wyregulowalem docisk by dociskal..ale tylko na tyle by mi sie przy depnieciu opona nie slizgala...spooooro z halasu urwalem. Nadal walcze z drganiami.
Cyprian Napisano 19 Listopada 2008 Napisano 19 Listopada 2008 Ja od 3 lat jeżdżę na trenażerach firmy ELITE. Jestem bardzo zadowolony, nie mam porównania do tacxa ale nigdy nikomu w bloku hałas nie przeszkadzał nawet mamie oglądającej telewizje za drzwiami:) Elite teoretycznie ma rolkę, która zapobiega hałasowi, ale żeby sprawdzić czy naprawdę działa to warto byłoby postawić dwa trenażery obok siebie i porównać. Porównanie trenażera do rolek to ciężka sprawa, bo każdy będzie lubił co innego, ja miałem styczność z rolkami na pewno trenuje się balans, i równowagę, ale zdecydowanie wole trenażer. Jeszcze a propos rolek to w nowszych modelach jest również możliwość ustawiania oporu, bodajże trzy stopniowa skala.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.