Guerreiro Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Czy warto inwestować w jersey firm takich jak TLD czy Fox? Jakoś najbardziej obawiam się materiału z jakiego koszulki są wykonane, jakie są wady i zalety poliestru? Miałem kiedyś t-shirt z poliestru i jak było ciepło to w koszulce było za gorąco, a jak było chłodniej to było zimno. Nie wiem czy to był jakiś wyjątek, ale obawiam się czy nie będzie tak samo z koszulkami rowerowymi. Na jaką pogodę nadają się takie jerseye? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 1. Polyester to rodzaj włókna z którego utkany jest materiał - przykładowo taki Coolmax to polyester i taki Atex to tez polyester, pierwszy materiał na upały, a drugi na chłody. 2. Z FOXa mam jerseya EFX '07 jak tu http://sydney.gumtree.com.au/c-ViewAdLarge...d%2Ffce6_18.JPG i jak za polską cenę to bez rewelacji - materiał jest tak utkany, że trochę mu brak do oddychalności Coolmaxu. 3. Jerseye nadają się praktycznie na każdą pogodę: - latem jako smodzielny ciuch, - wiosną/jesienią jako 1 warstwa pod kurtkę/bezrękawnik, lub jako warstwa zewnętrzna (+ podkoszulka/-ki termiczna/-ne pod spód + rękawki), - zimą jako 2 warstwa - na podkoszulkę termiczną (golf termiczny) pod kurtkę/kurtkę z podpinką. Temperatur nie ma sensu podawać, bo to sprawa indywidualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Osobiście myślałem nad czymś takim: http://www.allegro.pl/item475075671_tld_tr...arno_zolta.html Czy z jakimś bardziej cywilnym wzorem. Podoba mi się, że jest dłuższy tył i ogólnie cały jersey wydaje się dość długi. Powinien też być luźny i nie krępować ruchów, a czegoś takiego właśnie mi brakuje. Zastanawiam się tylko czy przy 20-22C, czyli takiej typowej wiosny, nie będzie w tym strasznie zimno podczas jazdy na rowerze. Czy to w ogóle będzie coś utrzymywać temperaturę czy będę się czuł jakbym nic na sobie nie miał? Czy w ogóle można to porównać to typowej bluzki/koszulki bawełnianej czy jest to zupełnie inna liga? Czasami jeszcze w jersey'ach są ochraniacze na łokcie, zdaje się z neoprenu - czy takie zapewnia jakąś minimalną ochronę? Czy w ogóle warto zwracać uwagę na takie ochraniacze czy to ma małe znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Przy 20-22*C to stawiam, że będzie za ciepło w bluzie z długim rękawem. Struktury/splotu materaiłu w tej bluzie nie znam, stawiam na to że jest bardzo przewiewna (po kroju widać że to bluza która naciągasz na zbroję, więc powinna być przewiewna żebyś się nie ugotował). Jak by było za zimno to zawsze mozna dać pod spód zwykłą koszulkę termiczną (nawet taką Quechua za 24PLN). Odziez typowo sportowa nie ma porównania do bawełny - ta ostatnia nie nadaje się zupełnie do wysiłku gdzie się pocisz ... Ochraniacze powiadasz - to co Ty uprawiasz DH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No właśnie w bawełnianych koszulkach bardzo szybko się pociłem, więc pomyślałem nad czymś przeznaczonym specjalnie do sportów. Też tak mi się wydawało, że nadaje się ona na zbroję, którą chciałbym kupić jak tylko będę posiadał wystarczające fundusze. Podejrzewam, że jednak nie nastąpi do prędko i przez długi czas będę jeździć jednak bez zbroi. Mam nadzieje, że nie będzie to jakoś śmiesznie wyglądać tzn. dużo za duża/dziwnie zwisająca. W tym sezonie starałem się iść trochę w stronę DH, ale jeszcze nie mam za wiele doświadczenia. Było to coś między enduro - DH i pewnie tak też będę jeździć w następnym sezonie. Dzięki za wypowiedź na temat odzieży sportowej, nigdy nie zwracałem uwagi na ubiór. Chętnie poczytałbym jakiś dobry artykuł na ten temat, bo widzę, że to dopiero czubek góry lodowej. Zawsze myślałem, że bawełna jako tkanina naturalna jest najlepsza, swoją drogą zawsze mnie dziwił strój piłkarzy, który jednak jest z tkanin sztucznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 9 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Ogólnie o odzieży technicznej (nie stricte rowerowej) można sporo dowiedzieć się z forum Niezależnej Grupy Testingowej. O rowerowej informacji raczej trzeba szukać na forach i grupach dyskusyjnych rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.