Skocz do zawartości

[Trasa] Co polecacie w Beskidzie Malym?

Wooyek

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić doświadczonych endurowców o polecenie ciekawej trasy po zachodniej części Beskidu Małego (Magurka Wilkowicka i te klimaty).

Chciałbym się lajtowo pokręcić po tym pasemku na zakończenie sezonu. Mile widziane jak najłatwiejsze podjazdy (może być nawet asfaltem) i jak najciekawsze zjazdy (asfalt całkowicie odpada, najchętniej oczywiście single) ;) Dzień krótki, dystans myślę max 40 km.

Wstępnie na podstawie Enduroriderz.pl ustaliłem taką pętlę: Bielsko-Biała Straconka > (żółty) > Łysa Przełęcz > (czerwony) > Magurka Wilkowicka > (niebieski) > Czupel > (czerwony) > Międzybrodzie Bialskie > (asfalt wzdłuż jeziora) > Żarnówka Mała > (niebieski) > Rezerwat Zasolnica > (czerwony) > Hrobacza Łąka > Groniczki > Gaiki > Straconka.

Ale może da się lepiej?

Nie musi to być pętla, ale najlepiej, jakby trasa była mniej więcej osiągalna za pomocą PKP.

Tereny po ktorych jezdze najczesciej :) Jak bedziesz w niedziele 9tego, to mozemy sie gdzies spotkac na szlaku.

W mojej ocenie zjazd z Czupla nie jest najciekawszy, jesli lubisz trodne to bardzo fajny jest odcinek z Magorki do Przegibka, atrakcyjniejszy jest rowniez ten, ktorym chciales podjezdzac na Chrobacza, czyli czerwony (aktualnie jest tam masa liscie - rezerwat buka - w jarach mozna brodzic w lisciach po pas!), przyjemny i latwiejszy jest rowniez zielony z Gaikow

Moja propozycja

#1:

Z Magorki niebieskim przez Przegibek na Gaiki i dalej na Chrobacza, zjazd czerwonym, podjazd asfaltem na Chrobacza i dalej przez Gaiki zjazd do Straconki

Zaliczasz 2X grzbiet Chrobaczej, ktory jest atrakcyjny w obydwie strony.

poczatek taki sam ale z Gaikow zjazd zielonym, podjazd asfaltem na Crobacza lub czerwony ale bedzie ciezko i dalej ja w wersji #1

JAk bedziesz wystarczajaco wczesnie to mozesz sie pokusic o jeszcze jedna kombinacje. Dokladasz ok 1h-1.5h jazdy.

Zaliczysz jeszcze jeden genialny zjazd:

Z Magorki czerwonym ale przez Rogacz, obok chatki studenckiej i wdrapc sie z powrotem na przel łysą czarnym.

• 3 tygodnie później...

Z Hrobaczej łąki polecam świetny łagodny, szeroki i dość długi zjazd do Bielska-Lipnika. Tak więc z Hrobaczej najpierw kawałek w kierunku Przegibka czerwonym szlakiem, na przełęczy U Panienki, odbijasz w prawo na czarny, a po chwili odchodzi w lewo szeroka ścieżka. Początkowo trochę do góry, a potem już sama przyjemność.

więcej propozycji w tych i innych rejonach znajdziesz na mojej stronce: http://fotowyprawy.com/mtb/

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...