Skocz do zawartości

[korba] korby ze zintegrowanym suportm

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

do zdjecia korby potrzebujesz imbus 5 mm zeby odkrecic dwie sruby zaciskające korbę na osi i kluczyk do wykrecenia plastikowej sruby ktora dociska korbę. kosz takiego kluczyka to chyba 3 lub 5 zl.

najpierw poluzowujesz sruby potem odkrecasz plastikową srubę i zdejmujesz korbę.

klucza do demontazu tejze sruby nie zastąpisz jakimś zamiennikiem bo nie będzie pasował.

Fakt, kluczyk powinno się dostać za grosze w sklepie - wygląda jak taki "kapelusik" z plastiku, któremu rondo służy jako uchwyt (mam to wiem ;) )

Z autopsji najlepsza dla mnie metoda to lekkie poluzowanie imbusów, potem odkręcenie śruby w osi, a na koniec imbusy do zupełnego luzu - czasami jak są za bardzo poluzowane, ramię może się jakby "zsunąć" na śrubę osi i wtedy ciężko jest ją odkręcić plastikiem.

Wkręcanie też "na dwa razy" - dokręcamy śrubę osi (zawczasu można "dobić" ramię korby gumowym np. gumowytm młotkiem - z czuciem! :ninja: ), potem imbusy, najlepiej jest to na chwilę zostawić lub jeszcze lepiej przejechać się koło domu, poluzować imbusy i dokręcić ośkę (pójdzie jeszcze na pewno troszkę) i potem ostatecznie imbusy. Proste jak drut :D

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...