sowix1 Napisano 5 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Posiadam korbę SHIMANO DEORE FC-M 532 ze zintegrowaną osią suportu. Mam pytanie odnośnie jej demontażu: Czy do jej zdjęcia potrzebne są jakieś specjalne klucze? czy można to wykonać ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 do zdjecia korby potrzebujesz imbus 5 mm zeby odkrecic dwie sruby zaciskające korbę na osi i kluczyk do wykrecenia plastikowej sruby ktora dociska korbę. kosz takiego kluczyka to chyba 3 lub 5 zl. najpierw poluzowujesz sruby potem odkrecasz plastikową srubę i zdejmujesz korbę. klucza do demontazu tejze sruby nie zastąpisz jakimś zamiennikiem bo nie będzie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 6 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Fakt, kluczyk powinno się dostać za grosze w sklepie - wygląda jak taki "kapelusik" z plastiku, któremu rondo służy jako uchwyt (mam to wiem ) Z autopsji najlepsza dla mnie metoda to lekkie poluzowanie imbusów, potem odkręcenie śruby w osi, a na koniec imbusy do zupełnego luzu - czasami jak są za bardzo poluzowane, ramię może się jakby "zsunąć" na śrubę osi i wtedy ciężko jest ją odkręcić plastikiem. Wkręcanie też "na dwa razy" - dokręcamy śrubę osi (zawczasu można "dobić" ramię korby gumowym np. gumowytm młotkiem - z czuciem! ), potem imbusy, najlepiej jest to na chwilę zostawić lub jeszcze lepiej przejechać się koło domu, poluzować imbusy i dokręcić ośkę (pójdzie jeszcze na pewno troszkę) i potem ostatecznie imbusy. Proste jak drut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyryl3000 Napisano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 A ja właśnie kręcąc imbusem tzn. próbując odkręcić zajechałem tą śrubę: http://ebent.files.wordpress.com/2008/03/hollowtech.jpg Nowy imbus nic nie daje, główka zjechana. Jakieś propozycje co z tym fantem zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Jeżeli sam nie masz narzędzi, polecam podjechać do serwisu, gdzie za symboliczne 5zł w 5-10 minut odświeżą Ci śrubkę, powiększając otwór na imbus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.