Morisako Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 HEll-0 Kto dorzuci radą bo ja sam już po prostu wymiękam. Mam koła z tarczami 203mm. Mam dwa hamulce (z przodu Avid Jucy 3, z tyłu Shimano Hone - nie dziwić się proszę, okazja była ) Amortyzator Manitou Nixon i system mocowania POST z tyłu ramy uchował mi się system IS. Teraz problem. Od tygodnia walczę z dobraniem adapterów do tego zestawu. Na początek kupiłem standardowy Shimano SM-MA-R203P/S - okazał się za mały, czy za krótki - jak zwał tak zwał - po przykręceniu do ramy zacisk hamulca zatrzymuje się na tarczy a do adaptera pozostaje około 1cm. Kolejny to Shimano SM-MA-F203P/P (nie wiem co mnie podkusiło aby kupić adapter Shimano do hamulca Avid) - nie pasuje z powodu kształtu. Ostatni to Avid Mount Adaptor Front Post 203mm (niby, że dla Avida robiony) Nic z tego. Albo adapter przykręcę do amora albo do zacisku. Dolna śruba nie dochodzi i ma duużo miejsca między adapterem a zaciskiem który opiera się znów o tarczę. Po tej krótkiej przygodzie pytam się was. Jakie adaptery? Jako, że ang. "Reakcja łańcuchowa" ma największy wybór najlepiej zobrazowanych adapterów czy moglibyście wybrać coś stamtąd i podać nazwy? Będzie mi prościej szukać w sklepach. Z góry dziękuję za pomoc. Morisako
Kasha Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 A nie brakuje ci przypadkiem podkładek przy śrubach mocujących zacisk do adaptera...takie podkładki jak przy v-brake'ach. Albo źle przykręcasz adapter. To jest tak proste zestawienie, że ciężko żeby tam coś nie pasowało.
tobo Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 na adapterach jest napis "up" plus strzalka - na pewno zamontowales w dobrą strone?
mudia Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 A nie brakuje ci przypadkiem podkładek przy śrubach mocujących zacisk do adaptera...takie podkładki jak przy v-brake'ach. Ja kiedyś zapomniałem dać tych podkładek (też do 203) i też się przestraszyłem. Do mocowania PM mam właśnie adapter Shimano i hamulec Avida i wszystko gra. Problem mógłby wystąpić w przypadku tarczy 180mm, bo Avid stosuje tarcze w rozmiarze 185mm, ale 203 jest u wszystkich jednakowe.
Morisako Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 Aby było jasne daję zdjęcia Śrub z podkładkami nie mogę dać do tego adaptera bo nie przykręcę zacisku. Napisy...są z tyłu i nie wiem czemu:) jak montuję inaczej go (czyt. aby napisy były widoczne) to nie zamontuję zacisku z powodu wygięcia adaptera (albo coś mi się na mózg rzuca i nie widzę rozwiązania prostego:D) Tylni i przedni zacisk OPIERA się na tarczy i nie dojdzie niżej. Czekam na dalszą pomoc. Tak. Istnieje możliwość zamontowania podkładek miedzy adapterem Avida a zaciskiem...ale czy po to Avid dał formę aby teraz zmniejszać wytrzymałość podkładkami?? Pozdrawiam Morisako Znalazłem takie dwa modele - kształtem wydaje mi się, że są dobre... ale bez palcologii nic się nie dowiem:) Hope Mount Adaptor Rear Post to IS 203mm 74mm Post to IS 203mm Hope Mount Adaptor Front Post to Post 203mm 74mm Post to 74mm Post 203mm
pudeleQ Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 Nie dał ich żeby zmniejszać wytrzymałość, tylko to jest te ustawie nie TriAlign czy jakoś tak, w każdym razie regulacja położenia zacisku w 3 płaszczyznach. W przypadku Hone, to tam masz adapter na tarczę 203, ale na przód ...
Schwefel Napisano 5 Listopada 2008 Napisano 5 Listopada 2008 Na przód musisz wrzucić te podkładki, bo raz że nie wyregulujesz zacisku a dwa że nie dokręcisz adaptera. Na tył kupiłeś adapter pod 203mm ale na przód a nie tył. Przy użycia tego adaptera możesz zamocować zacisk na tyle ale do tarczy 180mm, więc albo kupisz taką tarczę albo kupisz nowy adapter taki jak tu -> http://www.allegro.pl/item460106582_adapte...tyl_203_mm.html (ten z naklejką R203)
Morisako Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 Schwefel - omg... masz rację co do tylnego adaptera. Gdzie ja miałem oczy jak kupowałem to Spoko, kupię rear Shimano nie są takie drogie. A co do przodu to podkładki puki co MUSZĄ starczyć. Ale wtedy powstaje pytanie - skąd taka różnica w wielkości i odległości adaptera od zacisku? Śruby Avid dał a podkładek już nie mógł dorzucić Schwefel jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi na taki mały detal a jakże ważny (przyda się ten adapter do roweru mojej kobiety:P) Reszcie też dziękuję za porady i pomoc. Tematu jeszcze nie zamykam - zakup adapterów mnie czeka i wtedy wrócę Pozdrawiam Morisako
Schwefel Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 Wprost niemożliwe, że nie dostałeś podkładek z hamulcem. Przy każdym nowym Juicy (bo używki to inny temat) są takie oto podkładki bez których ciężko wyregulować zacisk
Rulez Napisano 6 Listopada 2008 Napisano 6 Listopada 2008 Można też kupić klocki hamulcowe (albo wysępić stare po wymianie - ze sklepu czy od znajomych) i wykorzystać ich podkładki(niestety na jeden zacisk kupić trzeba 2 komplety , bo wykorzystać mozna tylko niskie podkładki) : http://www.allegro.pl/item455214232_jagwir..._najlepsze.html
dejot Napisano 9 Listopada 2008 Napisano 9 Listopada 2008 Co do dosztukowywania tych podkładek z klocków z V'ek to ostatnio zauważyłem, że niektóre mają różne wysokości. Tzn wysokość tych dosztukowywanych była większa niż oryginalnych avida , przez co zacisk był o mm za wysoko i klocki nie hamowały całą powierzchnią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.