Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe]Adaptery do 203mm..ZONK!

Morisako

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

HEll-0

Kto dorzuci radą bo ja sam już po prostu wymiękam.

Mam koła z tarczami 203mm. Mam dwa hamulce (z przodu Avid Jucy 3, z tyłu Shimano Hone - nie dziwić się proszę, okazja była ;))

Amortyzator Manitou Nixon i system mocowania POST

z tyłu ramy uchował mi się system IS.

Teraz problem. Od tygodnia walczę z dobraniem adapterów do tego zestawu.

Na początek kupiłem standardowy Shimano SM-MA-R203P/S - okazał się za mały, czy za krótki - jak zwał tak zwał - po przykręceniu do ramy zacisk hamulca zatrzymuje się na tarczy a do adaptera pozostaje około 1cm.

Kolejny to Shimano SM-MA-F203P/P (nie wiem co mnie podkusiło aby kupić adapter Shimano do hamulca Avid) - nie pasuje z powodu kształtu.

Ostatni to Avid Mount Adaptor Front Post 203mm (niby, że dla Avida robiony) Nic z tego. Albo adapter przykręcę do amora albo do zacisku. Dolna śruba nie dochodzi i ma duużo miejsca między adapterem a zaciskiem który opiera się znów o tarczę.

Po tej krótkiej przygodzie pytam się was. Jakie adaptery?

Jako, że ang. "Reakcja łańcuchowa" ma największy wybór najlepiej zobrazowanych adapterów czy moglibyście wybrać coś stamtąd i podać nazwy? Będzie mi prościej szukać w sklepach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Morisako

Napisano

A nie brakuje ci przypadkiem podkładek przy śrubach mocujących zacisk do adaptera...takie podkładki jak przy v-brake'ach.

Albo źle przykręcasz adapter.

To jest tak proste zestawienie, że ciężko żeby tam coś nie pasowało.

Napisano
A nie brakuje ci przypadkiem podkładek przy śrubach mocujących zacisk do adaptera...takie podkładki jak przy v-brake'ach.

Ja kiedyś zapomniałem dać tych podkładek (też do 203) i też się przestraszyłem. Do mocowania PM mam właśnie adapter Shimano i hamulec Avida i wszystko gra. Problem mógłby wystąpić w przypadku tarczy 180mm, bo Avid stosuje tarcze w rozmiarze 185mm, ale 203 jest u wszystkich jednakowe.

Napisano

Aby było jasne daję zdjęcia ;)

Śrub z podkładkami nie mogę dać do tego adaptera bo nie przykręcę zacisku. Napisy...są z tyłu i nie wiem czemu:) jak montuję inaczej go (czyt. aby napisy były widoczne) to nie zamontuję zacisku z powodu wygięcia adaptera (albo coś mi się na mózg rzuca i nie widzę rozwiązania prostego:D)

Tylni i przedni zacisk OPIERA się na tarczy i nie dojdzie niżej.

Czekam na dalszą pomoc.

Tak. Istnieje możliwość zamontowania podkładek miedzy adapterem Avida a zaciskiem...ale czy po to Avid dał formę aby teraz zmniejszać wytrzymałość podkładkami??

Pozdrawiam

Morisako

Znalazłem takie dwa modele - kształtem wydaje mi się, że są dobre... ale bez palcologii nic się nie dowiem:)

Hope Mount Adaptor Rear Post to IS 203mm

74mm Post to IS 203mm

Hope Mount Adaptor Front Post to Post 203mm

74mm Post to 74mm Post 203mm

post-106154-1225889567_thumb.jpg

post-106154-1225889949_thumb.jpg

Napisano

Nie dał ich żeby zmniejszać wytrzymałość, tylko to jest te ustawie nie TriAlign czy jakoś tak, w każdym razie regulacja położenia zacisku w 3 płaszczyznach. W przypadku Hone, to tam masz adapter na tarczę 203, ale na przód ... ;)

Napisano

Na przód musisz wrzucić te podkładki, bo raz że nie wyregulujesz zacisku a dwa że nie dokręcisz adaptera.

Na tył kupiłeś adapter pod 203mm ale na przód a nie tył. Przy użycia tego adaptera możesz zamocować zacisk na tyle ale do tarczy 180mm, więc albo kupisz taką tarczę albo kupisz nowy adapter taki jak tu -> http://www.allegro.pl/item460106582_adapte...tyl_203_mm.html (ten z naklejką R203)

Napisano

Schwefel - omg... masz rację co do tylnego adaptera. Gdzie ja miałem oczy jak kupowałem to :( Spoko, kupię rear Shimano nie są takie drogie. A co do przodu to podkładki puki co MUSZĄ starczyć. Ale wtedy powstaje pytanie - skąd taka różnica w wielkości i odległości adaptera od zacisku? Śruby Avid dał a podkładek już nie mógł dorzucić:)

Schwefel jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi na taki mały detal a jakże ważny (przyda się ten adapter do roweru mojej kobiety:P)

Reszcie też dziękuję za porady i pomoc.

Tematu jeszcze nie zamykam - zakup adapterów mnie czeka i wtedy wrócę:)

Pozdrawiam

Morisako

Napisano

Co do dosztukowywania tych podkładek z klocków z V'ek to ostatnio zauważyłem, że niektóre mają różne wysokości. Tzn wysokość tych dosztukowywanych była większa niż oryginalnych avida , przez co zacisk był o mm za wysoko i klocki nie hamowały całą powierzchnią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...