IVANVII Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Czy ktoś z Was był na wyprawie rowerowej w Rosji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 4 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Na wyprawie to nie ale w Rosji - tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massud Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 pytasz tylko o Rosję ,czy może też o republiki postradzieckie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Pytam tylko o Rosję , w trzech poradzieckich /Litwa,Łotwa, Estonia / już byłem, oczywiście na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 4 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Może napisz konkretniej o co kaman ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 na dzień dobry polecam lekturę z wypraw innych ludzi... niby oczywiste, a jednak: z tego co wiem niewielu rowerzystów z Polski wybiera się ostatnimi czasy w głąb Rosji... sprawa jest prozaicznie prosta: nie opłaca się -pieniądze wydane na "biurokrację" można lepiej spożytkować w słonecznej Italii czy na niedalekiej Ukrainie... z brakiem rowerowych relacji można sobie poradzić korzystając z półśrodków: od kilku lat kupuję cyklicznie gazety motocyklowe(m.in, Świat Motocykli) i średnio w co drugim numerze(żeby nie skłamać) publikowane są relacje z podróży motocyklowych na wschód... niby z rowerami mało wspólnego ale czasem bardzo ciekawych rzeczy można się o regionie/atrakcjach dowiedzieć... no i do tego pod relacją masz maila do autorów... brać motocyklowa(turystykująca) jest otwarta na tego typu akcje i z natury pomocna... taka moja mała podpowiedź... myślę że w razie problemów warto pójść tym tropem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 To pierwsze przymiarki do ewentualnego wyjazdu w 2009 roku. Konkretnie to do Petersburga i okolic. W Pitrze mam znajomego rowerzystę ,poznaliśmy się w Szwecji w 2004 roku. Wracając z wypraw po Europie zach. trzykrotnie nas odwiedził i bardzo serdecznie zaprasza do siebie. Głowę mam nienajsłabszą, bardzo dobrze znam rosyjski więc może pojadę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeMac Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Witam, ja też planuje wyprawę do Petersburga ale przez litwę łotwę i estonię (zachaczajac o stolicę tych państw i może o wyspy estonii) ... To tylko plany, na razie nie mam sprzętu nawet (na wiosnę kupuje przyczepke extra wheel itp) no i muszę zdać maturę. ... Ta wyprawa to w moim wypadku to chyba porywanie się z motyka na księżyc, ale taki już jestem, zresztą kiedyś trzeba zrobić ten pierwszy krok ps: Petersburg kojazy mi się że Zbrodnia i Kara ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 22 czerwca jadę przez Białoruś do Rosji a konkretnie do Petersburga .Mam wizy :białoruską i rosyjską .Jadę na zaproszenie rosyjskiego rowerzysty mieszkającego w Petersburgu a więc nocleg w Pitrze darmowy. Na potrzeby wyprawy udostępnię namiot ,kuchenkę , mapy... Poszukiwana jedna osoba. Ze względu na formalności wizowe potrzebna szybka ale przemyślana decyzja. GG 8262772 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokis Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Powodzenia. Są przyjemniejsze miejsca na rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Skąd wiesz że są przyjemniejsze miejsca na rower ? Byłeś może na Białorusi i w Rosji rowerkiem ? Ja byłem w wielu przyjemnych miejscach rowerem a teraz jadę przez Białoruś do Rosji aby sprawdzić jak tam jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbanek18 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 I jak było, wróciłeś już? Też chciałbym pojechać w tamte strony, może kiedyś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Chyba zabłądził albo jednak miał za słabą głowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Nie zabłądziłem ! Na wielu forach rowerowych szukałem towarzysza wyprawy ale nie znalazłem. Co tu ukrywać pełen obaw pojechałem sam. Przez Białoruś jechało się świetnie,dobry asfalt, mały ruch samochodowy, kierowcy łukiem omijają rowerzystę. Poza Mińskiem i jego najbliższymi okolicami nie spotkałem rowerzystów jadących turystycznie. Trasa od granicy białorusko-rosyjskiej przez Psków do Petersburga bardzo trudna. Szosa w fatalnym stanie ,duży ruch ciężarówek których kierowcy zupełnie nie zwracają uwagi na rowerzystę, osobowe jechały wolniej oszczędzając zawieszenie. Petersburg piękny! Szerokimi ulicami pędzą auta prowadzone bardzo agresywnie. Rowerzystów jak na czteromilionowe miasto mało ,większość na "góralach" z grubymi oponami mimo że największe wzniesienia to mosty na Newie. Ludzie mili ! Zdjęcia z Pitra robił Rosjanin który mnie zaprosił, moje robione analogową lustrzanką jeszcze nie wywołane. http://foto.onet.pl/7fkoy,n0wwowgesok4 . "Głowę" trenowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Czy był ktoś z Was na wyprawie rowerowej nad Bajkałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massud Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Czy był ktoś z Was na wyprawie rowerowej nad Bajkałem ? Objechanie Bajkału dookoła (jeżeli o tym myślisz) to nie taka bardzo prosta sprawa. Tajga wokół jeziora jest miejscami podmokła (latem), a i brzeg jeziora czasem zbyt stromy żeby jechać, więc trzeba w tą tajgę. Największym problemem może być jednak meszka syberyjska. Sam tam nie jeździłem ,ale byłem się tam przejść i widziałem miejsca w których będzie trudno. Pewnie jest do zrobienia ,ale wymaga trochę wysiłku. No i musisz tachać ze sobą cały ekwipunek, bo powyżej wyspy Olchon już niewiele się tam osad znajduje.Od wysokości Olchon zachodni brzeg staje się jeszcze bardziej górzysty i dziki i tak prawie dookoła. Na wschodnim brzegu troszkę na północ od wysokości Olchon pojawia się już droga P-438 i jedzie się milutko (tak mi wspominała jedna osoba ,która jechała tą trasą - czy ją zrobiła całą - nie wiem).Ale oczywiście kibicuję. Daj znać kiedy zamierzasz to robić ,to może pomyślę nad swoimi wakacjami.Dawno nad Bajkałem nie byłem.A stamtąd aż się prosi ,coby podskoczyć nad Khovsgol w Mongolii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Dopiero niedawno przyjechałem z wyprawy do Petersburga a już zaczynam nieśmiało planować przyszłoroczny wyjazd.. Trzeba poczytać relacje tych co tam byli, postudiować mapy i dopiero wtedy można myśleć o zaplanowaniu trasy. Dzięki za informacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Super te fotki z Rosji.Zawsze uwazalem ze jak jechac to tylko na wschod . Na zachodzie jest w sumie podobnie jak u nas, a tam jest egzotyka, a ludzie zupelnie inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Astro Napisano 18 Września 2009 Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Czy był ktoś z Was na wyprawie rowerowej nad Bajkałem ? Witaj IVAN VII. Też interesuje mnie Bajkał. Jak się składa, że mieszkam w Częstochowie. Możemy pogadać o takiej wyprawie. Mój adres to: k.stefanski1@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UFOdriver Napisano 23 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Pewnie o tym wiesz, ale na wszelki wypadek: Autor tej strony praktycznie przejechał Rosję rowerem. Na Twoim miejscu na pewno nawiązałbym z nim kontakt. www.rowerem.zehej.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 18 czerwca -18 lipca 2010 rowerem nad Bajkał i do żródeł Leny. Mam wizy /białoruską tranzytową i rosyjską , bilety na "transsyba", załatwiony darmowy nocleg /2 dni/ w Moskwie i Irkucku, mapy, sprzęt biwakowy, przerobiony na nadbajkalskie drogi rower, rosyjski znam dobrze. Wszystko gotowe...Niestety okazało się że Kolega z którym planowałem wyjazd nie może jechać. W ubiegłym roku byłem w Rosji samotnie,ale na Syberię trochę się boję jechać samemu. Jeśli ktoś się szybko zdecyduje to jest szansa zakupu biletu , wyrobienia obu wiz i wspólnego wyjazdu ! Koszt biletów w obie strony ,wiz i ubezpieczenia 1900zl. /GG 8262772/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Podobne ogłoszenia zamieszczałem na wielu Forach rowerowych. Niestety nie znalazłem nikogo chętnego do wyprawy na Syberię. Co było robić ? Pojechałem nad Bajkał samotnie. Wielu odradzało samotną wyprawę do Rosji ale jak się okazało nie mieli racji. Mafia mnie nie porwała, niedżwiedzie nie atakowały,roweru nie ukradli... Z wieloma Rosjanami dyskutowałem /nie zawsze przy kawie ! / o trudnych polsko-rosyjskich kontaktach na przestrzeni wieków... I zawsze dochodziliśmy do wniosku że kontakty międzyludzkie są doskonałe a międzyrządowe niekoniecznie... Tyle dyskutujemy ostatnio o Rosji,pytamy ekspertów... Ja postanowiłem sam to sprawdzić. Tu parę fotek z samotnej wyprawy na Syberię : http://foto.onet.pl/7fkoy,kwwbcg6sw8ws Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Podziwiam i doceniam. Wielki szacunek i ukłony z mojej strony dla takich wypraw. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Podziwiam samozaparcie. Super wyprawa. Najgorsze pewnie te cztery doby w plackarcie byly, chociaz z tego co pamietam to tamtejsze pociagi sa dosc wesole . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.