Skocz do zawartości

[piasta] Mackhubs

mastiv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to świetnie

a ja zgiąłem 4 ośki stalowe pod rząd ..jedną po 3 minutach ,kolejną po pół godzinie ,kolejną też po kilkunastu i jeszcze jedną dnia następnego (to wszystko w ostrym)

i co niby z tego wynika ? ;]

tylko niech mi nikt nie mowi ,że nie umiem jeździć ,albo zamontować ośki ..

to że ringle są i były awaryjne to nic nowego i niczego nie dowodzi

ah ..jeszcze jedno mi sie przypomniało -skoro te ośki takie niebezpieczne kruche i słabe,to czemu wszystkie oski qr20 sa robione z alu a nie ze stali ?

przecież obciązenia w dh albo fr są znacznie większe

ktokolwiek widział -ktokolwiek wie -niech mi wytłumaczy

Napisano

Nie porównujmy obciążeń w piastach z obciążeniami w osiach suportu lub pedałów. Aluminium w osiach piast jest od dawna stosowane i problemów z tym nie ma.

Napisano

Co do qr20 to wydaje mi się że ich duża średnica pozwala na stosowanie alu, zresztą to jest ta sama praktyka co z ramami. Ramy alu mają większe przekroje rur przy kilkukrotnym cieniowaniu, więc są lekkie i wytrzymałe. Czyli robienie ośki 20mm ze stali byłoby jak robienie ramy stalowej o bardzo dużych przekrojach rur - czyli bez sensu.

Napisano

Ze śrubami ze scandium, a nie alu - te materiały jednak się nieco róznią od siebie. Poza tym można jeździć i na mostku ze śrubami z papieru mache jak ktoś ma fantazje, wszystko jest kwestią psychiki i portfela.

Napisano

Co do qr20 to wydaje mi się że ich duża średnica pozwala na stosowanie alu, zresztą to jest ta sama praktyka co z ramami.

no własnie ;] a teraz pomyśl troszkę stary i wyobraź sobie ,że osie aluminiowe w zadnich piastach też mają średnicę rzędu 15 -20mm

co jak wcześniej wspominałem wynika z właściwości materiału i co sam rowniez potwierdziles

generalnie rece i nogi mi opadły

kolejnych uwag nie bedzie

miłego

Napisano

@rurokura

ale ja nie jestem przeciwnikiem alu, może mnie z kimś pomyliłeś ;D

Jak dla mnie wszystko zalezy od tego komu na czym się wygodnie(i bezpiecznie) jeździ.

Co do scandium, to wiem że jest stopem alu, ale nie jest to to samo co 6061 czy 7005, tak samo jak hi-ten cro-mo nierówny, a w końcu też stal.

Napisano
IvanMTB napisał

Klaniam,

OOooooo zraniles mnie na wskros Shrek...

Doprawdy nie miałem takiego zamiaru.

Primo: napisalem ze skoro patent jest sprawdzony to ja jestem w stanie przyznac mu prawo bytu. Jednakowoz nie zamierzam go czcic ani cholubic i pozostane przy stali do czasu az sam nie bede mial okazji sprawdzic tego wlsnorecznie i nabrac przekonania

Dzięki Ci o Wielki że przyznajesz prawo bytu takiemu patentowi, wielkie firmy będą Ci bardzo wdzięczne.

Secundo: jestem humanista i o metalach wiem naprawde niewiele, skoro to takie latwe do znalezienia to dziwie sie ze nie poparles swoich blyskotliwych obserwacji zadnymi przykladami. Pono ...

Skoro jesteś humanistą i o metalach wiesz niewiele to po co zabierasz głos w tym temacie, tym bardziej że wygłaszasz dość radykalne opinie.

Tercio: jestem humanista ale jak widze ze do zerwania stali Reynoldsa 953 trzeba przylozyc ponad 2000MPA a do zerwania alu serii 7005 400MPA to mi sie mina wydluza...

No właśnie i znowu myślenie humanisty. Skoro do porównania wytrzymałości bierzesz najlepszą stal to weź również najlepszy stop aluminium. Najlepsze stopy serii 7000 osiągają wytrzymałość

dochodzącą do 700MPa przy gęstości niecałych 2,8 g/cm3, stal o której mówisz ma gęstość 7,8 g/cm3 (z resztą średnio jak każda stal). Proszę więc nie wyrywaj danych z kontekstu bo to nijak ma się do sprawy.

Jeżeli nie rozumiesz co oznacza ta gęstość to tłumaczę Ci, jeśli weźmiesz pręt stalowy i aluminiowy tej samej długości i tej samej masy to wytrzymałość na rozciąganie będą miały praktycznie taką samą ale sztywność pręta aluminiowego będzie dużo wyższa (właśnie przez większą średnicę pręta alu). No i właśnie tu jest pies pogrzebany jeśli chodzi o właściwości stopów aluminium i stali. Tam gdzie można w rowerze zastosować większą średnicę to aluminium będzie lepszym materiałem od stali a tam gdzie nie można (głównie przez istniejące standardy np. ośki pedałów, ośki suportów szczególnie te na kwadrat ze względu na małą średnicę, wszelkiego rodzaju śruby mniejszych przekrojów) to lepszym materiałem będzie stal. Można zauważyć że wśród producentów jest mocna tendencja do zwiększania średnic różnych komponentów w rowerach, szczególnie właśnie tych gdzie do niedawna stosowana była tylko i wyłącznie stal np. ośki suportu ze stopów aluminium patrz ZIPP , CANONNDALE, XX-LIGHT, KCNC i jeszcze pewnie wiele innych, ośki piast mających średnicę 15 czy nawet 17 mm(stalowe miał średnio 8-10mm), nie ma sensu wymieniać tutaj firm bo trzeba by wymienić niemal wszystkie, szprychy - MAVIC (bardzo trwałe nawiasem mówiąc). Powtarzam jeszcze raz, jeśli wymiary jakiejś części nie są ograniczone wymiarowo i można zastosować większą średnice to lepszym materiałem będzie stop aluminium (jeszcze jeden warunek to twardość materiału ale teraz w epoce wszelakiego rodzaju łożysk nie ma to specjalnego znaczenia bo kulki nie muszą się toczyć bezpośrednio po ośce tak jak w starych osiach suportu np.)

Proponuje takze obejzec wywody Kapitana Bike na temat metali.

http://www.sheldonbrown.com/frame-materials.html#ride

Nie wiem czy byl z wyksztalcenia inzynierem metalurgiem oraz nie watpie ze w dziedzinie hutnictwa odbywa sie ciagly postep jednakowoz pewne fakty mowia za siebie.

Też nie wiem, ale wiem że ja jestem.

No i quatro: Stal Reynoldsa 953 pozwala na budowanie ram z rurek o sciance 0,3mm i wadze calkowitej ponizej 1500g - podaje za lisciopadowym MR.

Rama 1500g jak na stal jest oczywiście lekka ale jak na stop aluminium to już niekoniecznie. Jak wiadomo niektóre ramy z alu osiągają wagę 1000g i przy tym są bardziej sztywne od tych stalowych

o wadze 1500g. Po za tym grubość ścianki 0,3mm w rurach stalowych jest na tyle mała że rama taka jest podatna na uszkodzenia wiem co mówię bo już naprawiałem takie ramy (np. fondriest status gr. ścianki 0.4mm).

Bede niezmiernie wdzieczny jesli zechcesz rzucic garsc swiatlosci wiedzy na moj humanistyczny, uparty umysl

Trudna sprawa, bo jak humanista i jeszcze z upartym umysłem to prawie niemożliwe jest rozjaśnienie sprawy, no ale cuda się zdarzają.

Ze stopami aluminium mam do czynienia już prawie 10 lat, z tymi najlepszymi również, wiec wiem cokolwiek jak się zachowują w praktyce a nie tylko na podstawie suchych danych ''folderowych''

Nie mówię że alu jest najlepsze do wszystkiego, bo to nieprawda, ale jak czytam niektóre posty to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Na ich podstawie można by stwierdzić że np. wszystkie samoloty powinni robić tylko i wyłącznie ze stali bo jest najlepsza (a jak samoloty to i wszystkie części rowerowe i w ogóle wszystko na świecie powinno być ze stali bo jak to kolega napisał "only steel is real").

Rzeczywiście chyba nie jest to dobre miejsce na prowadzenie takich dyskusji.

Pozdrawiam i życzę obiektywizmu.

• Mod Team
Napisano

AMEN... :)

Troche jakby nie za wiele konkretow ale i tak dzieki za wysilek.

Przekonac mnie nie przekonales ale troche swiatla udalo Ci sie rzucic. No i za ta wdziecznoscia Wielkich Firm odrazu lepiej sie czuje...

OSTRO!

I.

• 2 miesiące temu...
Napisano

hmm.....mialem "przyjemnosc" wspolparcy z gro.co do macka to proponuje zamowic u macka bezposrednio piasty.gro narzuca chore marze.nie adrekwatne .juz od czasu jakiegos dziciaki mowia u gro jest za drogo.obecnie pzrygotowuje sie do produkcji ram .sam osobiscie zaltwialem mu nauke budowy i lutu ram.eh..stary temat.odbija mi sie wielkim rzygiem.koniec

mack mial sie pzrygotowywac do cnc wiem ze juz ruszyl maszyne.

i tyle.pozdro

• 4 miesiące temu...
Napisano

gromada faktycznie narzuca kosmiczne ceny

co do wytrzymałości to na mackach jeździ staszek z wawy i z tego co pamiętam to nie narzekał

mi w novatecku już 2 razy walnęła oś (stalowa!!!!! szok)

kontry strzelają jak prezerwatywy z kiosku a gwinty z korpusu lubią sobie zejść razem z zębatką

poza tym w tej chwili novatec kosztuje prawie 300zł za komplet (przynajmniej u nas) więc rzucić 400zł na komplet macków to nie aż tak dużo

a jakość nieporównywalna

• 3 tygodnie później...
Napisano

To powiedzcie.. jak to jest z Miche,

komplet jest nawet tańszy niż Mack.

Miche właściwie to profeska itd, ale jakoś nikt o nich tu nie wspomina

(wiem.. temat jest o Mackach, ale wszystko porównywane jest do Novatech)

więc czy z Miche jest coś nie tak?

Napisano

halo ,wszystko tak.

ujeżdzam 2 komplety ,jeden już 2 lata z hakiem ,waże 85 kilo ,lekko ze mną nie mają .. czaem w coś uderze ,czasem z czegos zeskoczę

piasty nie mają luzów ,łożyska pracują jak nowe .żebatki twarde .gwinty ok ,nic sie nie zapieka . jest lekki luz między adapterem i koronką ,ale nie ma to wpływu na komfort jazdy.

kumpel ma taką 3 lata i też wszystko w jak najlepszym porządku . miśki są poprostu dobre ,chociaż bez rewelacji.

z perspetkywy czasu -jesli ponownie mogłbym kupować koła -to też były by to najprawdopodobniej miśki ,rozważałbym mack'i ze względu na kolory i wykonanie ,novatecki -odpadają ,jak dla mnie .

io

Napisano

miche w sumie nie są uszczelniane więc często trzeba wymieniać łożyska

ale uszczelniany gumą skf 6001 made in italy (polacy w obozach pracy trzaskają je za tależ makaronu) kosztuje 14zł

jeśli masz klasyczny rowerek z ładnymi starymi felgami to brałbym miche albo dura ace

do rowerów typu new school idealne są macki

Napisano

Wklejam cały cennik do wglądu dla wszystkich:

Torowe:

Niski kołnierz przód (45mm) - 170zł

Niski kołnierz tył jednostronna (50mm) - 230zł

Niski kołnierz tył dwustronna flip-flop (50mm) - 270zł

Wysoki kołnierz przód (75mm) - 250zł

Wysoki kołnierz tył jednostronna (75mm) - 310zł

Wysoki kołnierz tył dwustronna flip-flop (75mm) - 350zł

Szosa i MTB:

Przód szosa 60g - 320zł

Tył szosa 190g- 630zł

Przód MTB 60g - 320zł

Tył MTB 195g - 630zł

Przód tarcza 120g - 420zł

Tył tarcza 245g - 720zł

Sztyca:

Wszystkie średnice ? cena od 200 zł.

Gwarancja 2 lata.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Powiedzcie mi proszę, jeśli ktoś wie:

1) jaki flange-to-flange mają jednostronne Macki?

2) czy przychodzą w dowolnych szerokościach O.L.D. (w zasadzie to nie powinien być dla nich problem wcisnąć weń zamiast osi 120, oś 126 np.)?

Napisano

Skoro alu takie genialne, to dlaczego:

- w piastach do grawitacji stosuje się osie stalowe?;

nie przebierając, siedze w tym temacie i wiem, że mylisz się i to mocno, chociazby topowe piasty NS bikes - Rotary i Rotary REAR mają aluminiowe osie i bardzo dobrze sobie radza, sam mam zresztą taką piaste i świetnie sobie radzi.

Napisano

Cała dyskusja o aluminiowych osiach powinna się już skończyć. Jest dokładnie tak jak pisze przedmówca. Piasty grawitacyjne (chociażby np. 20mm) mają osie alu. A oś w tych Mackach musi mieć średnicę zbliżoną do tych 20mm (no chociażby gdyby była dużo mniejsza to nie dałoby się do niej wkręcić 10mm śruby...). Poza tym zauważcie, że śruby, które wkręca się w oś są stalowe (no i tu mnie trochę martwi współpraca śrub stalowych i alu osi w kontekscie tego jak np. ukręcają się gwinty w mostkach a przecież to trzeba mocno dokręcić(?)) i mają 10mm czyli tyle ile tradycyjna oś a są znacznie krótsze. Myślałem nad tą konstrukcją i myślę, że jest bardzo w porządku.

Napisano

gornylewykiel, bez dygi, mam taką piaste, i świetnie sobie radzi, srube przykręcam NAPRAWDE na przysłowiową PEŁNĄ PIZDE.

sruby nie są takie króciutkie, a ludzie (producent na to gwarancji nie daje, bo jednak do tego sa osie 14mm) montują do takie systemu nawet PEGI, gdzie to naprawde mocno dostaje, i nieźle sie spisuje - to chyba dobra rekomendacja?...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...