sciana777 Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 witam zainteresowałem się tym widelcem i jego ciekawą ceną 400zł: http://www.allegro.pl/item473931516_marzoc...zedaz_2008.html co możecie mi powiedzieć na temat tego amortyzatora?. aktualnie mam Marzocchi mz comp 105mm z roku 05' -- szczerze mówięc to jestem średnio zadowolony z jego pracy ;/... O tym mz supercomp pisze, zę są dwie wersje 100mm i 120mm. która będzie lepsza w miejsce mz comp'a 105mm(seryjnie był zamontowany w konie kikapu)
c1ach Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 Bo ja wiem czy warto wywalać 400 zł na tego amora...kolosalnej różnicy nie odczujesz. Myślę że jak wymieniać to na coś lepszego. Chyba nie ma sensu ładować kasy bo i tak różnica nie będzie warta 400 zł.
sciana777 Napisano 3 Listopada 2008 Autor Napisano 3 Listopada 2008 sugerujesz że lepszym rozwiązaniem będzie np: tora 289 za 419zł(do niedawna na allegro była) czy może epicon też coś w tych granicach cenowych. ???
got3n Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 Twój bomber ma sprezyne olejowa wiec powinien naprawde fajnie pracowac, moze czas go przeserwisowac? nic z amorków nowych za 400-500zł nie bedzie odczuwalnie lepiej chodzic od bombera comp 05. Jak juz cos to rockshox z motion controlem albo jakis fox
sciana777 Napisano 3 Listopada 2008 Autor Napisano 3 Listopada 2008 got3n uwierz mi żebym chciał żeby mój mz comp miał sprężynę olejową ...naprawde...ale niestety jest to widelec smarowany smarem stałym z brakiem regulacji tłumienia...jak dla mnie kupa. ogólnie przez zime chce zmodernizować bike'a żeby na wiosnę był cacy. Fox ok...ale nie ten przedział cenowy. max 500 na widelec, i wole nówke....
Schwefel Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 Twój bomber ma sprezyne olejowa wiec powinien naprawde fajnie pracowac, moze czas go przeserwisowac? Po pierwsze co to jest sprężyna olejowa? Bo ja o takiej nie słyszałem ale może jestem niedouczony. Po drugie MZ Comp nie miał kąpieli olejowej (bo pewnie z tym pomyliłeś). nic z amorków nowych za 400-500zł nie bedzie odczuwalnie lepiej chodzic od bombera comp 05. I znów mylisz modele, bo piszesz o MX a nie MZ MZ to padaka i większość amorów będzie lepiej chodziło od niego. Zainteresuj się Torą z Motion Contol (od biedy bez MC też może być ), Raidonem z blokadą skoku albo MX Compem.
got3n Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 no tak fakt pomylił mi sie MZ z MX, za co przepraszam Może to http://www.allegro.pl/item473696619_marzoc...nym_stanie.html ? bo jak Tora to tylko z MC
c1ach Napisano 3 Listopada 2008 Napisano 3 Listopada 2008 Ale on potrzebuje 100 mm, a ten z linka wyżej ma 85 rzymo z forum wystawiał chyba swojego Mx pro 07 na allegro, a czy sprzedał to nie wiem Ja nowego Mx'a pro wyrwałem za 600 zł (w środku sezonu, nawet teraz nie znalazłem taniej ), ale nie ma blokady. Co do twojego obecnego amora to jest chyba taki jak niżej? http://www.allegro.pl/item469930316_nowy_m..._gwarancja.html Rzeczywiście kaszana, na początku myślałem że chodzi o co innego Pozostaje Raidon/Epicon, Mz Supercomp no i Tora. Szczególnie ciekawy jestem jak Suntoury wypadają względem tego Mz supercompa...
sciana777 Napisano 3 Listopada 2008 Autor Napisano 3 Listopada 2008 tak niestety ten mz comp. i nie jestem pewien czy ten supercomp to nie jest to samo tylko, że inne malowanie i dodatkowo tłumienie, z tego co wiem to nie ma on kąpieli olejowej. więc chceiałem popytać czy kotś miał styczność z tym...a Za to jedyną rzeczą która mnie w nim cieszy to to że znalazłem kogoś kto mi daje za niego 250 zł. dołoze drugie 250-300. i mozna coś Ciekawego mysle kupić... Amigo MX'a nowego sam chętnie kupie nowego za 600 . oGólnie teraz na allegro poluje i może się nadarzy jakaś okazja bardziej skłaniam się ku nowemy widelcowi. w sumie niedawno kupiłem ten rower za granicą jako praktycznie mało co używany i plan taki ze przez zime modernizacja praktycznie całkowita. kupno suntoura i myśli " zejdzie anoda czy nie" a więc zostali: - Tora - MX - epicon/raidon - ???
c1ach Napisano 4 Listopada 2008 Napisano 4 Listopada 2008 Jak ktoś daje za niego 250 zł to sprzedawaj i uciekaj z pieniędzmi Epicona ktoś już opisywał na forum i napisał że jego praca nie dorównuje powietrznym Bomberom....ja bym go traktował jako wyjście awaryjne gdy nie znajdziesz czegoś lepszego po okazyjnej cenie. Nowe Mx'y za 600 zł były w centrumrowerowe.pl, ale dosyć szybko się sprzedały
Andrew Napisano 4 Listopada 2008 Napisano 4 Listopada 2008 Ten MZ supercomp rzeczywiście nie ma kąpieli olejowej - jest smarowany smarem stałym. Nawet na stronie specyfikacji technicznej marzocchi jest napisane, że nie ma w nim oleju. Zastanawiam się tylko, jak zrealizowane jest w nim tłumienie powrotu... Wiem, że są w nim elastomery rodem z produktów Suntoura. Może i tłumik suntourowy dali. Wtedy byśmy mieli zwykłego XCR'a, tyle, że 200zł droższego
GZA20 Napisano 4 Listopada 2008 Napisano 4 Listopada 2008 Jak ktoś daje za niego 250 zł to sprzedawaj i uciekaj z pieniędzmi Epicona ktoś już opisywał na forum i napisał że jego praca nie dorównuje powietrznym Bomberom....ja bym go traktował jako wyjście awaryjne gdy nie znajdziesz czegoś lepszego po okazyjnej cenie. Nowe Mx'y za 600 zł były w centrumrowerowe.pl, ale dosyć szybko się sprzedały Epicona test przedstawiłem ja i MarcinGoluch. To ze praca nie dorównuje bomberowi to Marcin porównywał marzocchi xc 600 retro...także amortyzator o ponad 600 zł niż epicon. Ja natomiast porównałem go między innymi z dartem 3 i z powietrzna torą. Różnica miedzy dartem jest spora na korzyść epicona a wg mnie różnica w pracy miedzy epiconem a tora nie jest warta 200 zł...bo o tyle mniej więcej jest droższa tora. Natomiast niestety większość ludzi jak się wypowiada na tego amorka to go przekreśla bo to suntour...a to błąd. Radzę się przejechac z tym amorkiem a nie gadać że suntour=szajs... Schodząca anoda? Jak na razie nie zaobserowałem...natomiast spotkałem się z wypowiedziami ludzi którzy stwierdzili że anoda zeszła..ale pogorszenia pracy nie odczuli...
Andrew Napisano 4 Listopada 2008 Napisano 4 Listopada 2008 Jakość sztućców Marzocchi znacznie spadła. Jakość wyrobów Suntoura znacznie się podniosła. Suntour zaczerpnął wiele od marzocchi, co wyszło mu na plus. Marzocchi zaczerpnęło trochę od suntour'a co wyszło im na minus (między innymi ślizgi w dolnych goleniach) 2 tygodnie temu kupiłem swojego pierwszego marcoka. Już go odesłałem z powrotem. Nie dość że cały trzeszczał, klikał i nie pracował na drobnych nierównościach, to nawet DURO za 299zł LEPIEJ OD NIEGO PRACOWAŁO(oczywiście moje duro nie jest seryjne, ponieważ posiada uszczelki od shermana i kąpiel olejową, bez żadnych elastomerów). System tst2, tak chwalony przez MZ, to nic innego jak regulacja kompresji i odbicia w jednym. Te widelce są PRZEREKLAMOWANE. Nie oferuję tyle ile można by się spodziewać płacąc za nie grubą kasę. Suntour wziął się w garść. Robi coraz lepsze amory. Znacznie poprawił się desing amorów. Wyglądają o wiele, wiele lepiej niż 2 lata temu. Jeździłem trochę na Epiconie(tym z blokadą w manetce) i pracował bardzo dobrze. Śmiało mogę powiedzieć(po doświadczeniach z XC600 tst2), że nie opłaca się dokładać do marzocchi, jeżeli potrafi się zadbać o widelec, spsikać brunoxem, raz na rok zrobić porządny serwis. Obecnie jestem na etapie pozbywania się duro i zakupie Rux'a. Oczywiście od Suntour'a. Z niego anoda na pewno nie zejdzie, bo golenie górne są aluminiowe. Ponadto sprężyna zwojowa z asystą powietrzną to to czego najbardziej potrzebuję. O kąpieli olejowej nie wspominając...
sciana777 Napisano 5 Listopada 2008 Autor Napisano 5 Listopada 2008 gdzie obecnie Marzocchi robią? dalej Italy? a gdzie Suntoury? ... Jacku wielkie dzięki za opisanie swoich doświadczeń z Epiconem ( no i padło na niego, Nie jestem tylko pewny czy na pewno wersja LOD) ale na dniach już być powinien
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.