Skocz do zawartości

[rower] Scott Scale 35 vs. Cube Reaction FOX DT - Maraton do 6500

Opelu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja rozumiem pana "Opelu", w końcu wydając tyle pieniędzy pragnie się mieć coś sprawdzonego, pewnego. Mi tam 29 zawsze kojarzyły się z trekkingiem, ew. szosą, z niedostępnością drogich części, zwiększoną masą i jak już wspomniałem kontrowersyjnym wyglądem. Myślę, że problemem nie jest cena, bo w końcu chyba nikt(podkreślam słowo chyba), nawet w profesjonalnych zawodach mtb nie startuje na 29.

Pozdrawiam

P.S.Nie sugerowałbym się aż tak BB.

Napisano
nawet w profesjonalnych zawodach mtb nie startuje na 29.

Wiesz , są nawet profesjonalne zawody dla 29" ... ponadto nie wydaje mi się żeby "Opelu" był profesjonalistą ...

Co do artykułu w BB - był jak najbardziej profesjonalny - z dogłębną analizą tematu.

Napisano

sceptykow argumentujacych brak 29erow na zawodach wysokich szczebli odsylam jeszcze raz do analizy gabarytow probikerow - jak mozna w ogole myslec o 29" majac 165-175 wzrostu i wage 60-65kg?

wzrostu nie trzeba tlumaczyc

waga - ja majac 1/3 wiecej niz kolarze nie odczuje tak bolesnie wzrostu masy roweru o 1kg jak oni

co do niemozliwosci wyobrazenia jazdy 30km/h po lesie na duzych kolach to wez zrob tor przeszkod i przejedz sobie 2 samochodzikami zdalnie sterowanymi o roznych rozmiarach kol, a wyscigi o ktorych piszesz to zwykle malowymagajace trasy, gdzie liczy sie tylko sila nog, bo technicznie 95% dystansu to kpina

Napisano

Zgadza się rower 29 cali to nie jest sprzęt do maratonu w trudnym terenie , a tym bardziej nie do wyscigów XC , i nie ma co na siłe promować takiego rozwiązania , a już na pewno nie na zasadzie polecania komuś , kiedy samemu jezdzi się na innym sprzęcie.

Zainteresowany chciał zakupić rower XC/Maraton .

Zawodnicy juz dawno wiedzą o rowerach na kołach 29 i nikt nawt nie mysli o starcie na takich rowerach.

Co do ram , rowerów Karbonowych , to było juz kilka propozycji .

Ja tak jak pisałem wcześniej polecam Cube Elite HPC w wersji K18 , ewentualnie zakup samej ramy ,

http://www.allegro.pl/item471449126_cube_e...ama_roz_20.html

rama ta posiada główke sterową pod stery 1,5 cala które zwiekszają dodatkowo sztywnośc konstrukcji , podobnie jak w rowerach Enduro/FR .

Oraz średnicę sztycy 34,9 mm , co równiez wpływa na zwiekszenie sztywności .

Do tej ramy stosuje się Stery Syntace Super Spin i sztyce Synace P9 .

Napisano

Z tego co możemy wyczytać "Opelu" ma 185 cm. wzrostu i znakomicie wpisuje się w rower 29" , a to ,że pan "mwęgrzyn" ma bardzo ciasne horyzonty myślowe, to jego problem.

W załączeniu test Felta Nine, z 7 nr. MR :

Potęga 29 cali każe sadzić, że Nine będzie raczej dostojny w ruchach. Tymczasem zaskakuje zwinnością, przerzuca się z zakrętu w zakręt łatwiej niz niejeden rower na zwykłych kołach. Jest przy tym odpowiednio stabilny, słowem proporcje układu kierowniczego i rozłozenie masy wyliczono optymalnie .......Ogólnie rower daje odczucia podobne do jazdy zwykłym MTB ... Zalety 29" dostrzegliśmy na średnich nierównościach, zwłaszcza podjazdach z korzeniami.Koła Nine Pro przetaczaja się po nich zauważalnie płynniej, jedzie sie więc łatwiej i z mniejszym nakładem energii...

To tyle panowie twardogłowi ..

Napisano

kto jeździ ten jeździ i proszę nie stwierdzać, że 29 nie nadaje się na maratony

a czy Ci co piszą, że są takie złe to próbowali na nich jeździć??

ja mam prawie wlasnoręcznie złożonego 29 i wcale nie mam mega drogich wylajtowanych części i już nigdy w zyciu sie nie przesiąde na zwykłe 26' kółka

a żeby kogoś jechać i obrażać za coś o czym się nie wiem to są inne tematy na tym forum to po pierwsze

a po drugie nad wyższością 29 nad 26 lub jak kto woli na odwrót są inne tematy

tutaj każdy proponuje to co uważa za najlepsze, a ten kto chce wysłuchać opinii chyba ma na tyle rozumu, że wie co kupić no chyba, że jest nowy i nie zna sie na rowerach - ale wtedy to chyba nie wydaje się 6,5 koła na rower tylko kupuje coś tańszego żeby się przekonać do czegoś i później inwestuje

pozdrawiam,

Bartosz

Napisano

No to faktycznie pan " rulez " uzył wszystkich argumentów . A horyzonty ma tak szerokie że hoho , no i mięką głowę . Ciekawe co jeszcze hehe :)

Wystarczy wrócić do pierwszego posta autora Tematu , aby stwierdzic do czego ptrzebuje rower .

Nie szuka eksperymentów , tylko sprawdzonego sprzętu , co zresztą dał do zrozumienia .

Rower który jest przeznaczony do scigania w zawodach XC / Maraton to rower na 26 calowych kołach , tak jest i bedzie przez długi czas .

Napisano

Jak już pisałem dla koleśia o wzroście 185 cm bardzo dobrą propozycją jest rower 29" piszę to z perspektywy wzrostu 182 cm. , i z tej perspektywy, na stosunkowo łatwe trasy maratonów 29" nadaje się jak najbardziej ... a nawet bardziej niz 26", na takiej 19" ramie 185 cm. koleś będzie wyglądał jak ... :)

Napisano

Autor ma 185 cm, czyli rama 19-20". Zgodzę się, gdyby był zmuszony kupować kolosa typu 22", gdzie koła można pomylić z korbowodem, słusznym by było 29". Nie oszukujmy się, 29 dopiero raczkują, wybór jest bardzo ograniczony, na dodatek drogi. Szczerze zainteresowałem się tym całym tematem, przewertowałem nawet stronę stworzoną specjalnie dla 29-er(http://29er.pl/29er-artykul), ale nadal nie mogę się przekonać. Po prostu autor stwierdza, że im większe tym lepsze(to kiedy 40"?), a 1 kg w tą czy w tą, szczególnie część w masie rotującej ma sobie za nic. Poza tym, pomijając to, że strona wygląda jakby napisana przez jednego z kierowników Garego F. :) nie przekonują mnie argumenty typu trakcja i przyczepność(dobrej trakcji to i nawet 29" nie pomoże, tu trzeba mieć tłumik z tyłu+dobry fork z przodu, a nie tylko wielkie koła :D ), odstrasza mnie większy promień skrętu, co nastręcza problemów w lesie, bagatelizowanie gorszego przyspieszenia większych kół, lepsze prowadzenie w piasku zależy też wybitnie od zastosowanych opon, skuteczniejsze hamowanie w 29" w ogóle do mnie nie przemawia, skoro już tanie V-ki potrafią miotać człowiekiem, "przetaczanie sie po większych przeszkodach" to argument bardziej dla Fr-owców.

Reasumując, musiałbym się przejechać :) Na razie jestem neutralny.

Pozdrawiam

Napisano
Rower który jest przeznaczony do scigania w zawodach XC / Maraton to rower na 26 calowych kołach , tak jest i bedzie przez długi czas .

może i tak, ale to nieznaczy żeby zaraz odradzać i to jeszcze w taki sposób??

jak można to trzeba spróbować wszystkiego, żeby się przekonać co jest dla kogoś najlepsze

a w tej sytuacji nikt nie ma żadnego interesu żeby zainteresowany kupił 29 czyż nie??

może lepiej na spokojnie niech każdy wyrazi swoje zdanie, a główny zainteresowany zadecyduje czy kupi rower czy może poskłada albo pojedzie za to na majorke :)

pozdrawiam,

Bartosz

Napisano

Hmm...

Z tą Mająrką niezły pomysł, ale wole Teneryfę :), a wracając do tematu to dziękuję za wszystkie sugestię wezmę pod uwagę, jednak nadal jestem przekonany do 26" moze z tego powodu że nie widziałem nikogo na takich kołach w terenie.

Nie żebym był ograniczony czy zamknięty na nowe rozwiązania, po prostu nie lubię eksperymentowac

Profesjonalistą to ja nie jestem, ale kilkanascie tysi na siodełku to ja przejechałem i to nie po asfalcie

Przekonaliście mnie do ramy z carbonu i takiej będę poszukiwał ! ładnie się prezentuje CUBE :)

hmm.. tylko jaki widelec do tego 80 ? czy 100 ? (może 100 to za dużo ?? zmieni geometrie roweru ??)

Napisano

Cube Elite HPC , może być zestawiany z amortyzatorem o skoku w zakresie 80-100 mm.

Przy czym najczęściej stosuje się 80 mm . W modelach 2009 , zamontowane są takie amortyzatory : Reba SL 80 mm , Fox F80 RL 80 mm , Rock Shox SID Race 80 mm, i na końcu Magura Durin 100 mm .

Napisano

Taki dryblas musi brać Cube w rozmiarze 20" , a Felta 29" Nine Team może wziąć w rozm 18,5" - zwrotność rowerów na 99% będzie podobna przy niższym przekroku na korzyść Felta i korzyściami płynącymi z większych kół.

To tyle dla twardogłowych.

Napisano

napisze co tak naprawdę mysle - autor tematu jest na tyle niezdecydowany i plytko siedzacy w temacie ze podlapie wszystko co zasugeruje wiekszosc

w zwiazku z powyzszym kup w/w scotta bo naprawdę niezla okazja i ciesz sie tym co masz

Napisano

Dzięki za propozycje !!!

Masz racje chciałem zeby ludzie zasugerowali mi sprzęt nadający się do jazdy, a oferta jest naprawde kuszaca ! po to własnie zalozylem ten temat

Sam nie mam czasu szukac ofert a Wy jestescie w temacie

Dziękuję wszystkim za pomysły i sugestie !!!

W sobote wybiorę sie po sprzet albo Scale 30 albo ramę Cube Elite i reszte gratów

Napisano

ja na twoim miejscu raczej nie pchalbym sie w tego cube'a. jak na twoj budzet rama jest stanowczo za droga, do tego dolicz jeszcze koszt sztycy ( ritchey wcs, syntace p6 ) do tego nie tanie stery z redukcja i wychodzi ci okolo 3500zl, do tego dobry amor i kola i juz jest 6500zl, a gdzie reszta? no chyba ze chcesz zlozyc rower na bardzo dobrej ramie, i potem wymieniac poszczegolne komponenty, lecz zwroc tez uwage, ze ramy carbonowe nie sa wieczne i raczej dosc szybko traca swoje cudowne wlasciwosci, wiec sugerowalbym raczej kupno porzadnej ramy alu, ktora w porownaniu z carbonem jest gorsza tylko pod wzgledem wagi i troche sztywnosci ;) a nie myslales moze o fullu? kiedys sadzilem, ze nigdy nie przesiade sie na fulla, bo ogolnie panuje opinia ze startow w wyscigach lepszy jest hardtail, do xc moze i tak ale do maratonow juz nie koniecznie. moim zdaniem do jazdy w terenie tylko i wylacznie full, mozna zyskac o wiele wiecej cennych sekund niz na tym 1kg roznicy pomiedzy fullem a sztywniakiem :D no i ta wygoda :P

Napisano

Sam się zastanawiam czemu nie padła jeszcze propozycja fulla.

http://www.allegro.pl/item472131080_cube_a...ormula_new.html

http://www.tylkomarkowe.pl/rower-gorski-gi...ty%2C22493.html

http://www.allegro.pl/item470152792_nowy_r..._rock_shox.html

W tej cenie ciekawe osprzętowo są też Radony, Poisony. Za 6 kół można już kupić zgrabnego, lekkiego fulla, o wygodzie i trakcji bijącej na głowę Ht, nawet te 29".

Pozdrawiam

Napisano

tomeks weź nie żartuj, piszesz że ramy z karbonu nie są wieczne, jak to nie? właśnie karbon jeżeli nigdzie nim nie uderzysz wytrzyma najdłużej bo nie ulega zmęczeniu. Co do fulla to pewnie że byłby lepszy ale też musiałby byś karbonowy, jak na maraton full i alu to troche ciężki kaliber i to nie jest różnica 1kg

Napisano

Jeśli nie Scale 30 to Giant Anthem. Sam wybierałem między właśnie tym konkretnym Scottem a Anthemem. W dziale testy masz specyfikację mojego anthema w skrócie XTR/XT Reba. Ja wybrałem Gianta bo full to jednak full i w XC coraz bardziej zaczynają się liczyć a poziom tras rośnie, ale Scott byłby pierwszym HT w kolejce.

Napisano

DAMIAN24 Wszystko co pracuje (a rama pracuje w czasie jazdy - to tak dla jasności gdybyś nie wiedział) ulega zmęczeniu :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zm%C4%99czenie_materia%C5%82u

Jeden rodzaj naprężeń to przenoszenie sł z podłoża , drugi - naprężenia spowodowane pedałowaniem ,tylko zależnie od użytych materiałów ma różną wytrzymałość .

Ponadto karbon karbonowi nie jest równy:

http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/2746/3/

Zmęczony karbon akurat się nie gnie, tylko pęka, aluminium zresztą też.

Napisano

DOMAN24 - widac, ze jeszcze duzo chleba musisz zjesc, zeby to zrozumiec... akurat to co mowie jest poparte doswiadczeniem bo jezdzilem na kilku rowerach z carbonowymi ramami i te, ktore byly uzywane okolo 1.5 - 2 sezony byly najzwyczajniej w swiecie duzo mniej sztywne niz nowe ramy ! a co do fulla, mysle, ze trakcja i wygoda, ktora on zapewnia jest zdecydowanie cenniejsza niz roznica wagowa. obecnie na rynku mozna kupic juz fajnego i lekkiego fulla np. cube ams okolo 2650g z damperem swinger 3-way, giant anthem ok. 2350g z damperem, epic 2600g i wiele innych, wiec nie mow mi ze roznica pomiedzy alu ht a alu fullem jest az tak duza. po przesiadce na ciezszego 1kg fulla moge stwierdzic, ze w terenie full jest zdecydowanie lepszy i szybszy ;)

Napisano

też mam doświadczenia w dziedzinie FULL vs. HT i wiem że FULL jest lepszy w terenie, ale na podjazdach powyżej 3km(a takie są na maratonach) waga daje w kość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...