Skocz do zawartości

[napęd] czy tak bedzie dobrze?

Desperados

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chce zmienić u siebie przerzutke tył, kasete na 9 biegów i odrazu musze wymienić piaste. I teraz mam pytanie, kaseta to będzie sram pg-950 + łańcuch sram pc-951, i nie wiem co do przerzutki czy ma to być krótki wózek czy dlugi? będzie to Deore XT. I działałoby to wszystko poprawnie?

Napisano

Jeśli masz teraz 8 rzędów to piasta może zostać. Jeśli wybierzesz kasetę 11-32 i największy blat w korbie 44 to możesz brać krótki wózek. Przerzutka będzie sztywniejsza przez co zmiana biegów lepsza. Natomiast jeśli któryś z tych elementów jest większy to tylko długi bo krótki nie objedzie.

Ja mam XTRa z krótkim wózkiem i raczej nigdy już do długiego nie wrócę. Z resztą Maja też jeździ na krótkim ;)

Napisano

bede brał własnie kasete 11-32 ale nie wiem jak z tym blatem w korbie dokładnie.

Manetki mam do zalożenia też Shimano LX Dual Control, i jaka do tego będzie najlepsza przerzutke, Deore Xt się nada?

Napisano
czy manetki dual control nie potrzebują odwrotnej?

nie potrzebują :) tak czy tak będą działać ale w odwrotnym kierunku. można się do tego przyzwyczaić zwłaszcza jeśli manetki są dla Ciebie nowością :)

co do konfiguracji to osobiście preferuje lepsze manetki, gorsze przerzutki. no i krótki wózek oczywiście :)

Napisano

wole lepsze grupowo manetki i gorsze przerzutki niż odwrotnie :D a odwrotne działanie... manetki obsłużą Ci każdą przerzutke, nie ma czegoś takiego że do DC MUSI być odwrotna sprężyna czy coś. poprostu zmiana biegów będzie w drugą stronę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...