Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Deore XT fd-m761

D2mian

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem kiedyś takie pomiary. Szczelina pomiędzy zębatkami w korbach 9-rzędowych Shimano ma jakieś 3,7mm. Między czubkami zebów sąsiednich koronek jest ok. 7,5-8mm (ale to ciężko zmierzyć), czyli między czubkami zębów największej i najmniejszej jakieś 15-16mm

U mnie w 8 rzędowej jest też około 4mm.

Czekam na dalsze opinie. Chwilowo nie bardzo rozumiem co to znaczy te 12,22 zęby między koronkami jak by co to mógłby ktoś mi to wytłumaczyć łopatologicznie.

na razie według mojej teorii to chyba błędna przerzutka a raczej jej kąt względem ramy jest winien złej pracy przerzutki. Jakie są wasze opinie na ten temat?

Maksymalna pojemność przerzutki to maksymalna różnica między największą, a najmniejszą zębatką korby (nie może być większa) dla Twojej korby to 48-28= 20T. Minimalna pojemność to minimalna różnica miedzy największą , a średnią zębatką (nie może być mniejsza) dla Twojej korby to 48-38= 10T.

Najwyższą przerzutką, która działa z kątem 66-69 i korbą 48-38-28 jest Alivio, która ma pojemności 20T i 10T. Jeżeli chcesz mieć przerzutkę XT to model z kątem 66-69 np. FD-M761A-6 teraz masz FD-M761A-3. Dodatkowo powinieneś wymienić korbę na 48-36-26, żeby była zgodna z pojemnością maksymalną i minimalną przerzutki XT 22T i 12T.

cyklista przeczytaj swojego posta, potem osobno ostatnie jego zdanie i popraw się...

(...)(nie może być większa) dla Twojej korby to 48-28= 20T.

(...)

(nie może być mniejsza) dla Twojej korby to 48-38= 10T.

(...)pojemnością maksymalną i minimalną przerzutki XT 22T i 12T.
Bo jak dla mnie to 20<22 i 10<12.

Może coś nie jasno napisałem, dla mnie sprawa wygląda następująco:

Dla przerzutki XT:

max. poj. to 22T (nie może być większa) dla korby 48-38-28 wychodzi 20T, czyli warunek spełniony.

min. poj. to 12T (nie może być mniejsza) dla korby 48-38-28 wychodzi 10T, czyli warunek niespełniony.

Warunek max. i min. poj. spełnia więc korba 48-36-26.

Przesadzacie z tymi wyliczeniami. Sporo ludzi "modyfikuje" korby i używa zestawu np. 44/34/24. Odstępstwo może być wyczuwalne na skrajnych położeniach, ewentualnie niezbyt czysto może wyglądać przerzucanie.

Autor tematu ma dwie rzeczy niezgodne, czyli przerzutkę i według Waszych wyliczeń korbę, więc problemy mogą mu się nakładać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...