Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Deore XT fd-m761

D2mian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem wczoraj przednią przerzutkę Deore XT fd-m761. Mam korbę z największym blatem 48 zębów oraz napęd 8 rzędowy. Caly wczorajszy dzień meczyłem się aby ustawić tą przerzutkę i nie dałem rady. Sprzedawca powiedział że to dlatego, że mam napęd 8 rzędowy a nie 9-cio. Sam już nie wiem czy to prawda czy ja poprostu nie umiem ustawić tej przerzutki :) Dodam że mam górne prowadzenie linki a przerzutka jest na downswing z uniwersalnym prowadzeniem linki, oraz ma napisane 63-66 stopnia na prowadniku.

Czy to prawda że nie zamontuję tej przerzutki u siebie ze względu na resztę napędu? Jeśli to nie prawda to serdecznie proszę o porady (krok po kroku) jak mam ją ustawić żeby o nic nie obcierała :( Naprawdę bardzo proszę o pomoc!!!

Pozdrawiam Damian

• Mod Team

Ale na skrajnych przełożeniach zawsze będzie obcierać. To jest raczej niewykonalne żeby wszędzie sunęło bez obtarć. Po to Sram zrobił mikro indeksacje żeby ten problem niwelować :)

Krok po kroku jak wyregulować przerzutkę przednią masz w faq napisane

istnieje teoria, ze niektore przednie przerzutki 9sp nie dzialaja z nizszymi rzedami, bo maja wezszy wozek, a lanuch 8sp jest przeciez szerszy itd itp, ale ja sie z tym nie zgadzam i dzieki temu, nigdy problemow nie mialem. z tego co pamietam, to shimano tez twierdzi, ze powinno dzialac. najprawdopodobniej zle regulowales.

tu masz info producenta:

http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1225545276894

z tego wynika:

"Variations:FD-M761-type-3/Down Swing FD (63-66º) for 48T top (for Trekking Bike),FD-M761-type-6/Down Swing FD (66-69º) for 44T top."

ze masz wlasciwy wariant. postepoj zgodnie z ta instrukcja:

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs...69830604945.pdf

Z poprzednią przerzutką nie mam najmniejszego problemu aby ją wyrególować (trwa to jakieś 5 minut).

Jednak wydaje mi się że wózek jest za wąski bo brakuje dosłownie 2 mm aby całość działała jak należy, w obecnym stanie muszę wybierać między największą lub najmniejszą tarczą bo obu nie mogę ustawić bez obcierania łańcucha :)

W poniedziałek robie zwrot do sklepu.

A teraz pytanie: jaka przerzutka przednia na 100% obsłuży napęd 8SP i blat 48Z ??? Chodzi mi o jak najlpeszy model.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :(

D2mian

MtK ale przy napędzie 8rz a przerzutce na 9 też nie miałeś problemów?

Proszę odpowiedz.

Jeśli tak to sprubuję wymienić na top swinga :)))

Tak więc na którą mam wymienić:

1. DEORE LX FD-M580A

2. Alivio FD-M412

3. Deore FD-M530

4. DEORE LX FD-M580

5. DEORE LX FDT-660

6. Hone RD-M600

7. XT FD-M760

Którą wybrać? bardzo proszę o pomoc! Mnie interesuje pozycja numer 5,6,7 ale nie wiem która zadziała w mojej konfiguracji: korba z blatem 48 zębów oraz reszta napędu na 8 rzędów (a wszystkie wyżej przerzutki oprócz alivio są niby na 9 rzędów)

Czy któraś z tych pozycji na bank zadziała w mojej konfiguracji?

BARDZO PROSZĘ O POMOC BO JUTRO MUSZĘ ALBO ODDAĆ PRZERZUTKĘ ALBO WYMIENIĆ.

D2mian

Ja mam naped 8 rzedowy, korbe Deore 48/36/26, lancuch 9 rzedowy i obie przerzutki LX i wszystko chodzi. Wazne aby miec korbe 48/36/26 a nie 48/38/28, bo wtedy wozek moze ocierac o blaty. No i lancuch 9-rzedowy bedzie chodzil na napedzie 8-rzedowym, a jest wezszy od lancucha 8-rzedowego wiec polecam tez takowy zalozyc.

Dodam że mam górne prowadzenie linki a przerzutka jest na downswing z uniwersalnym prowadzeniem linki, oraz ma napisane 63-66 stopnia na prowadniku.

tu masz info producenta:

(...)

z tego wynika:

"Variations:FD-M761-type-3/Down Swing FD (63-66?) for 48T top (for Trekking Bike),FD-M761-type-6/Down Swing FD (66-69?) for 44T top."

ze masz wlasciwy wariant. postepoj zgodnie z ta instrukcja:

Niestety to nieprawda i dziwie się, że nikt nie zauważył (no chyba, że masz nietypową ramę z mocno pochyloną rurą na której jest mocowana przerzutka - prawdziwa rzadkość - Twoje problemy wskazują, że masz raczej normalną ramę)

Masz niestandardową przerzutkę przednią. "Standardem" jest 66-69, a nie 63-66. W trekingach i kazdych innych normalnych sztywniakach nie spotkasz innej przerzutki niż 66-69, nawet w fullach rzadko kiedy jest inaczej.

Jeśli masz zwyczajną ramę, z kątem rury podsiodłowej ok. 73 stopnie, a przerzutkę wcisnął Ci ten sam sprzedawca, który teraz opowiada banialuki, to wlanij mu przerzutkę na stół i zażądaj wymiany albo zwrotu kasy.

A ocieranie to nieco inna bajka - ale najpierw zdobądź przerzutkę odpowiednią do ramy.

No właśnie ja mam korbę FC-TX71 48/38/28 czy to coś przeszkadza w moim przypadku?

Proszę o pomoc!

D2mian

Ja wlasnie mialem taka korbe (48/38/28) i w serwisie takze nie mogli mi ustawic przedniej przerzutki, bo zawsze gdziez ocieral wocek o ktoryz z blatow. Roznica miedzy blatami powinna wynosic 12 zebow, zeby taka konfiguracja zadzialala. Tez bylem zmuszony do wymiany korby.

PS. Przeczytaj sobie moj topic

Nie umiem Ci powiedziec na 100% jak bedzie. Mowie tylko jak bylo u mnie. Przerzutka LX nie wspolpracowala z korba 48/38/28 - zawsze bylo jakies tarcie. Po zmianie korby na 48/36/26 jest ok. Teraz mam:

przerzutka przednia: LX FD-M581

przerzutka tylna: LX RD-M580

kaseta: SRAM PG-850

korba: Deore 48/36/26

lancuch: 9-rzedowy

manetki: SRAM Attack (przednia z mikroindeksem - polecam!)

Pozdrawiam

Właśnie sprawdzałem kąt ramy i jest 69 stopni tak wiec rzeczywiście złą przerzutkę dostałem :)

Teraz pytanie odnosnie różnicy ilości zębów w korbie. Na stronie shimano piszą że dla XT lub nowego LX'a ma być tak:

różnica między namniejszą i największą zębatką: 22 zęby (u mnie jest 48-28=20 zębów, to dobrze czy źle bo nie pisze ze to minimum czy maximum)

różnica między średnią i namniejszą zębatką: minimum 12 zębów (u mnie jest 38-28=10 zębów, tu chyba mam za mało, co to za sąbą niesie?)

Proszę o pomoc bo juz sam nie wiem czy to wina złej przerzutki była czy aby założyć nową przerzutkę będę musial zmienić korbę?

Pozdrawiam D2mian

Moje zdanie - najpierw zdobądź właściwą przerzutkę.

Spotkałem opinie, że przerzutki niewłaściwej dobranej, tak jak w Twoim przypadku (63-66 zamiast 66-69), nie da się dobrze wyregulować. Jeśli wymiana nie pomoże, to jest jeszcze jedna możliwośc, czyli kombinowanie z innym niz normalne wypuszczeniem linki spod śruby mocującej przy przerzutce. Może być tak, że Twoja korba ma szerszy rozstaw zębatek niż typowa 9 rzędowa, a wtedy pozostaje kombinowanie z linką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...