Skocz do zawartości

[kola]na ktorych piastach lepsze: xt czy novatec?

bobiik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po moich doświadczeniach z XT (ogólnie z piastami shimano), na pewno nie zdecydował bym sie na pierwszą opcję, na pewno wybrałbym coś na łożyskach maszynowych ale czy Novateca... niewiem, niech się wypowiedzą użytkownicy tych piast.

Napisano

Osobiście wybrałbym Novatec'a - nie mam nic przeciwko Shimano i kulkom, ale bezobsługowość łożysk maszynowych jest dla mnie ważnym argumentem. I nawet niepewne bębenki tanich producentów nie są w stanie mnie zniechęcić i odwrócić od takiego rozwiązania.

Za te pieniądze znalazłyby się lepsze koła od tych propozycji, które podałeś.

Napisano

Novatec, Rotaz, Boplight to wszystko prawie to samo. Padaja albo lozyska albo zapadki. Kulki w XT? Mam w zimowce kolka na piastach Shimano Altus? Ni epamietam w tej chwili a moze i jeszcze nizej. W kazdym razie tyl to prawie 600g ale nie o tym mowa. Trzymaja sie! a maja dobre 20000 km wedlug licznika(pierwszy sezon jezdzilem bez a ostatniej zimy urwalem kabel od licznika wiec moze i ponad 30000km. Dwa razy rozebralem i nasmarowelem. Do lozysk shimano nie nie moge miec. Boplight? Ma opory po sezonie jakich po 4 nie ma TANIOCHA SHIMANO bo nie mowa tu o XT. Wspomniane kolka byly uzywane na poczatku w miescie, potem na malych hopach, ciezkich warunkach gorskich i streeci'e (moje poczatki). Teraz jezdze tylko xc i gory. Watpie czy Novatec tyle wytrzyma. Jesli nie patrzysz na wage to tylko XT.

Pozdrawiam.

Napisano

mam w swoich kołach już drugi komplet piast XT. nie pamiętam abym kiedykolwiek cokolwiek przy nich robił, miał jakiekolwiek problemy

• Mod Team
Napisano

Ja polecam piasty na maszynach.

Bezobsługowość i łatwość serwisowania wygrywa.

Choć to jakie piasty ktoś chce zależy głównie od preferencji i zaufania danemu produktowi. :D

Napisano

a na szprychy nei zwrociles uwagi? na tych deore sa lepsze bo cieniowane, wiec nawet jak sie zdecydujesz na novatec to chyba mozesz ze sprzedawca pogadac aby wlozyl tez tam takie sapimy? :D

Napisano

Nie wiem skad ta opinia o bezobslugowosci lozysk maszynowych. Przeciez rozebranie i nasmarowanie piasty na kulkach i konusach do dokladnie tyle roboty co wymiana lozysk w "maszynach". Zajmuje to moze pol godziny do godziny, a robi sie to raz na sezon. A piasty na kulkach na pewno sa bardziej dlugowieczne od piast na maszynach w tym przedziale cenowym. Od piast XT troche mnie odstraszaja tylko opinie o awaryjnym bebenku, ktos moze wie czy to sie poprawilo?

Napisano

Kurczę to ja chyba na jakieś felerne okazy trafiam, dawałem im trzy razy szansę (mowa o XT) i kurcze w każdej co pewien czas pojawiały się "strzały" z bębenka , w innym rowerze mam tylną Deore i sytuacja jest ta sama, nie wiem, może jeżdżę zbyt siłowo... Natomiast w jeszcze innym rowerze mam koła z piastami na maszynach, coś ala Hope, i nigdy mi się powyższa sytuacja nie przytrafiła... Jak dla mnie piasty Shimano są skreślone z listy zakupów.

Napisano

A ja przewrotnie powiem, że znaczenie ma bębenek - zapadki i jego łożyskowanie.

Generalnie jak już było powiedziane dobre kulki i maszyny są porównywalne w "chodzeniu" i w serwisie choć osobiście wolę maszyny ze względu na łatwość regulacji i to, że w razie zużycia zewnętrznej bieżni łożyska wydam ~10 zł, a nie kilkaset na nową piastę.

• 2 miesiące temu...
Napisano

a czy możecie się pokusić o radę dla mnie przy wyborze pomiędzy XT, Novatec a DT Swiss..??? chcę złożyć lżejsze koła dla ramy MTB ( hamulce v-ki) na wąskich obręczach ze slickami do jazdy na szosie....w serwisie odradzano mi novateki ze względu na to że mają tego towaru dużo w reklamacji(?!)..wydawało mi się że te piasty są jednymi z lepszych na rynku....PILNE!!! z góry dzięki:)

p.s jeśli pomiędzy łożyskami maszynowy a kulkowymi różnica tkwi jedynie w serwisowaniu to przy ewentualnej ocenie może pomińmy ten fakt...prosiłabym o obiektywną ocenę piasty jako takiej...pozdrawiam..

Napisano

Dt swiss jest git, ale jest drogie. Xt to xt czyli niezle shimano na kulkach. Novatec, padl mi bebenek ok jezdze teraz na minimalnej ilosci smaru w bebenku po prostu odrobinki i to jest wlasnie rozwiazanie na bebenek w piascie. Novatec jednak ciezki jest....ale tani. :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...