lukson1986 Napisano 31 Października 2008 Udostępnij Napisano 31 Października 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=HY6LN2MSeAM Podejrzewam, że wielu z Was nie ma pojęcia, że takie coś wogóle istnieje. Powiem więcej, w Polsce istnieje 2 poziomowa liga w której w sumie ściga się 14 drużyn. W ligach regionalnych występuje około 10 kolejnych ekip. Polacy są najlepsi na świecie o czym mogą świadczyć ostatnie osiągnięcia : Drużynowe Mistrzostwo Świata 2007 1 , 2 i 3 miejsce w Indywidualnych Mistrzostwach Świata 2007 Drużynowe Mistrzostwo Europy 2008 1, 2 i 3 miejsca w Indywidualnych Mistrzostwach Europy 2008 warto wspomnieć, że ten sport narodził sie w Anglii i do pewnego czasu Brytyjczycy górowali ale od kilku lat niezmiennie na topie jest Polska i jej reprezentanci. Jeżeli chodzi o filmik to jest to przedstawienie mojej skromnej osoby. pozdrawiam i liczę na dyskusję w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 31 Października 2008 Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Hmm, robienie z tego od razu sportu, to trochę dziwne, ale różne sporty ludzie wymyślają... Rozumiem, że to taki odpowiednik żużlu na rowerach, albo fourcrossu dla bardziej ceniących swoje zdrowie ? To może jakaś bliższa prezentacja? Dla mnie to wygląda tak: sprinterski wyścig na małych, sztywnych roweruch ss po utwardzonym, płaściutkim, szerokim, krętym torze, z naciskiem na pokonywanie zakrętów i ew. spychanie przeciwników... Możesz mi wytłumaczyć, czemu wielu stosuje takie dziwne kierownice, (nie widać dokładnie) które raczej nie sprzyjają stabilności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukson1986 Napisano 31 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Robienie z tego sportu to przesada ... ?? Ojjj Sport speedrowerowy od wielu lat jest wpisany w ewidencji sportów, poza tym sztandarową organizacją w tym sporcie jest Polska Federacja Klubów Speedrowerowych więc to nie żadna zabawa. Faktycznie w skrócie można przedstawić speedrower jako żużel na rowerach i regulamin rozgrywek jest bardzo podobny do tego który stosuje się w rozgrywkach ligi żużlowej. Generalnie w każdym wyścigu bierze udział 4 zawodników, którzy ścigają się na dystansie 4 okrążeń. Jest to sport bardzo kontaktowy w grę wchodzą ostre ataki barkami , niedozwolone są ataki łokciami i kolanami, mimo że są często stosowane przez zawodników. Tory mają od 60 do 90 metrów długości i mierzonę są po wewnętrznym krawężniku. Wszystkie tory mają kształt owalu z mniejszym lub większym profilem na łukach. Jeżeli chodzi o rowery bo to w końcu najważniejsze to ramy są duraluminiowe, brak przełożeń, brak hamulców. W zasadzie chodzi o to żeby rower był jak najlżejszy. Jeżeli chodzi o kierownice to przypominają te które były stosowane w starych ukraińskich rowerach tyle że te stosowane w naszych rowerach są znacznie bardziej zagięte ku środkowi . Ułatwiają one w znacznym stopniu start oraz sterowanie rowerem w czasie jazdy. Hmmm to chyba tyle tytułem wstępu. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania do zapraszam do dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 31 Października 2008 Udostępnij Napisano 31 Października 2008 a jak z prędkościami??? żużel, podobnie jak kolarstwo torowe jest pod tym względem bez kompromisowy... a taka jazda po płaskim-żużlowym torze?? jaki rozmiar opon jest najlepszy?? Nie obraź się ale przed chwilką na forum przewinęła się informacja o stuncie rowerowym... i tak się zastanawiam kiedy ktoś zaproponuje wyścigi na 1/4mili na rowerach... ale zaraz... przecież już są takie organizowane... czasami na alleycatach jest taka konkurencja... nie mam pytań więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 31 Października 2008 Udostępnij Napisano 31 Października 2008 A wg. mnie to bardzo fajnie że są takie odpowiedniki Co złego widzisz w 1/4 mili na rowerze? Jeśli nikt nie chce z tego zrobić sportu, a robi się to dla zabawy to chyba nie ma problemu? Dla mnie to nawet mogą być organizowane zawody driftingu na rowerach Ważna jest chyba zabawa? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MtK Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Masz może Top 3 z miestrzostw europy w Ślesinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 2 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 kiedyś program w TV o tym oglądałem, ale to było już dawno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Sam kiedyś jeździłem jakiś czas Obecnie czasami mam okazje oglądać występy Strażaka Mikołów ! Fajny sport ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jergus Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Rożnorodność w sporcie jest dobra, ale tego sportu akurat zrozumieć nie potrafie :+) NIe ma ani dynaiki żużlu, anie prędkosći kolarstwa szosowego, ani frajdy z obcowaniem z drzewami i kamianiami w mtb, ani czystosci i predkosci kolarstwa torowego... sa nie wiem co w tym znaleźć. Mam jedną radę w sprawe tego tematu: jeśli chcesz zareklamować swój sport i piszesz w teacie FILM to myślę że powinien to być faktycznie dynamiczny film a nie prezentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Film to film ! no a kolarstwo szosowe nie ma ani dynaiki żużlu, ani frajdy z obcowaniem z drzewami i kamianiami w mtb, ani czystosci i predkosci kolarstwa torowego... sa nie wiem co w tym znaleźć. wiec tutaj bym sie zastanowił :) .. tak samo jak X nie ma tego co Y , wiec nie wiem co ma piernik do wiatraka ! kazdy sport jest inny ! a jednak uważany za sport ! Ja polecam samemu wystartować w tej dyscyplinie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jergus Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 A czy ja mowie ze to nie sport ? Po prostu pytam co Ty w tym wdzsz, z ciekawości - nie mam sam jak sie o tym przekonac a ciekaw jestem. A FILM to ruchome obrazy a nie zmieniajace sie tylko obrazy "Film – utwór audiowizualny składający się ze scen (kompozycyjnie wyodrębniony fragment filmu. Charakteryzuje się jednością czasu, miejsca i akcji. Np. scena śmierci Wallesa zakończona słowem freedom ) , które z kolei składają się z jednego lub więcej (do kilkudziesięciu) ujęć." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smjnns123 Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 wydaje mi się, że nie zauważyłeś więc pomogę ci: na FILMIE przedstawionym przez kolegę był także ruszający się obraz. oglądaj uważnie i ze zrozumieniem. Swoją drogą naprawdę bardzo fajny sport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 A ja mam pytanie ile osób startuje w mistrzostwach świata w tym sporcie? Jak wygląda system ich rozgrywania? Jakie są eliminacje do tych mistrzostw? I jakby można było prosić o jakąś stronkę międzynarodowej federacji tego sportu (z wynikami z rozgrywanych imprez)? "Rower speedrowerowy, wzorem motocykla żużlowego nie posiada hamulców, ani biegów, ani innych wystających części, co jest bardzo ważne jeśli chodzi o bezpieczeństwo na torze. Na początku idealnym rowerem był rower typu Wigry póżniej wyparty przez rowery z dużymi ramami. Kierownica jest podobna do tych używanych w starych ukraińskich rowerach, jej profil dostosowany jest indywidualnie do zawodnika." WIGRY rulez:), chyba zacznę startować jak znajdę swojego;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Tak ogólnie, widzę, że panowie z Mielca mają nawet model ramy do tego sportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Prawda jest taka, że speedrowera nie zrozumie nikt kto nigdy nie był na meczu żużlowym. Tak samo jak żużla. @ Gdyniabiker Jakbys 15 lat temu przeszedł sie osiedlem Na Skarpie lub innym Rubinkowem w Toruniu to by ci kopara opadła. Tory imitujące te żużlowe praktycznie przy kazdym skupisku bloków i dziesiątki dzieciaków na poprzerabianych składakach (obowiązkowa tarcza w tylnim kole) ścigające bez opamietania w kółko. To jest naprawdę świetna zabawa. Kazdy chciał byc Jonssonem, Kowalikiem lub Krzyżaniakiem. Może to i nieco "wiesniackie" w odczuciu niektórych, ale jeszcze raz powtórzę. Kto nie był na żużlu, nigdy tego nie zrozumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Przyznam, że nie wiedziałem, że tak to wyglądało, przecież rozumiem, że to może być dobra zabawa, nieco inna sprawa, że te dzieciaki nie uprawiały "profesjonalnego" speedroweru, a to właśnie z tej specjalizacji i profesjonalizmu się podśmiewam Ale nie zanosi się na takie wyniesienie tego sportu, by ktoś poświęcał kawał swego życia temu, więc spokojnie Bo takie ograniczenie, wyspecjalizowanie, monotonia, jak ściganie się na żużlu, czy torze to dla mnie pewne wypaczenie idei sportu, nie rozwija to zbyt mocno i wszechstronnie człowieka, ale to temat na głębszą bijatykę Więc jako do zabawy nic nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.