Skocz do zawartości

[rower] Merida 1500 do 2000zł

pabloo2000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jest to mój pierwszy post, troszkę już poczytałem i z pewnością są już podobne tematy do mojego, ale na rynku wciąż się coś zmienia więc zakładam swój. Jestem w trakcie poszukiwania własnego roweru i wybór jest taki że jak miał bym sam wybierać to chyba bym musiał sobie wylosować (słabo się znam na rowerach) . Ale do konkretów. Rower ma służyć głównie do jazdy szosowej (80%) więc chciał bym żeby był szybki i lekki w napędzaniu oraz na tyle wygodny żeby się dało parę godzin pojeździć bez bolącego tyłka i bólów pleców ale ma też wytrzymać zjazdy po schodach i inne takie tam co mnie mogą spotkać na drodze.

Z założenia chciał bym mieć na pokładzie pożądane komponenty żebym nic już nie musiał wymieniać, przerabiać i zbyt często naprawiać. W zestawie mają być tarczówki na hydraulice.

Proszę podpowiedzcie mi jaki rowerek będzie odpowiedni. Nie wiem czy w dobrą stronę się kieruję ale najbardziej zainteresowały mnie rowerki Meridy tj:

CROSSWAY TFS 100 SPORT-D

Merida Sub 60-D ( faworyt Nr 2)

Merida Matts TFS 500-D ( chyba już dla mnie za drogi ale może jeszcze coś dozbieram)

Merida Matts TFS 200-D

Merida Matts TFS 100-D (faworyt Nr 1)

Stylistycznie najbardziej odpowiada mi ten ostatni ( cenowo również ) ale powiedzcie co on sobą reprezentuje i czy sprawdzi się do założonych przeze mnie celów bo technicznie to nie mam pojęcia o rowerach.

Tak w ogóle czy w tej półce cenowej Merida jest ok?

Pozdrawiam .

Napisano

Generalnie przy takim stylu jazdy górale słabo wypadają.

Zamiast CROSSWAY TFS 100 SPORT-D, na słabych mechanicznych hamulcach disc, lepiej CROSSWAY TFS 200V .

Lub jakiś inny cross.

Napisano
... Rower ma służyć głównie do jazdy szosowej (80%) więc chciał bym żeby był szybki i lekki w napędzaniu oraz na tyle wygodny żeby się dało parę godzin pojeździć bez bolącego tyłka i bólów pleców ale ma też wytrzymać zjazdy po schodach i inne takie tam co mnie mogą spotkać na drodze...

Cześć,

przedstawiona przez Ciebie charakterystyka wskazuje na rower typu cross, poczytaj wątki poniżej, padło tam kilka ciekawych propozycji crossa ;)

- http://www.forumrowerowe.org/rower-Do-jazd...-zl-t42720.html

- http://www.forumrowerowe.org/rower-cross-d...zl--t31303.html

Merida również została tam zarekomendowana :P

pozdrawiam,

Napisano

Hmmm... Kely's całkiem mi się podoba oprócz ceny.

A czy do jakiejś crossowej meridy można dołożyć takie hamulce, albo może jest taka która ma je odrazu?

Proszę o jeszcze jakieś propozycje z innych marek.

Napisano

Poszukałem i znalazłem ;) ale w kolekcji na 2009 rok. W tym momencie brał bym pod uwagę dwa modele jeden za 1850zł a drugi za 2700zł

CROSSWAY TFS 100 SPORT-D

CROSSWAY TFS 500 SPORT-D

Link do porównania: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery_poro...471&id2=474

Widzę że różnią się amorkiem, hamulcami, przerzutką tył, manetkami, piastami, pedałami, mostkiem.

W tańszym modelu jest 24 biegi a w droższym 27.

800zł różnicy to dla mnie bardzo dużo więc proszę o za/przeciw odnośnie poszczególnych komponentów wyposażenia tych modeli.

ceny które podałem są cenami ze strony meridy, wiecie może czy gdzieś da się kupić znacznie taniej?

Napisano

unibike w ogóle mi nie podchodzi. Scott już prędzej ale w czym jest lepszy od zaproponowanych przeze mnie modeli Meridy?

Ps: prosiłem o porównanie Meridy CROSSWAY TFS 100 SPORT-D i CROSSWAY TFS 500 SPORT-D i dalej nie wiem za co się tak naprawdę dopłaca prawie 800zł do TFS 500, bo chyba nie za same dodatkowe 3 biegi, zresztą w czym bedzie lepsza wersja 27 biegowa?

Napisano

Dopłacasz za to, co sam wymieniłes, czy ci to potrzebne , to sam powinieneś wiedzieć.

Faktem jest , że piasty w Meridzie 100 D , to prawdziwa tandeta, która wiele nie wytrzyma.

A Scott to poprostu model posredni, między dwoma Meridami (hamulce Scott, są nowszym modelem hamulców z Meridy 500 D), może być rozsądnym kompromisem.

Napisano

Właśnie nie mam pojęcia czy mi będzie potrzebne 27 biegów i dlatego to pytanie. Więc co mi da te 3 biegi więcej?

Jeśli jedynym minusem meridy 100 D są piasty to czy to duży problem je zmienić na coś solidnego jak już się rozsypią?

Napisano

Ok to ile musi Twoim zdaniem kosztować rower żeby nie był tandetą? Bo myślałem że tandeta to tak do 1000zł ale widzę że nie do końca.

Co konkretnie w tym rowerze jest jeszcze tandetne (poza piastami) ?

Napisano

Nie zrozum mnie źle , każdemu wg. potrzeb - dla mnie np. potrzeba jest zrzucenia naraz po 3 biegi , precyzyjna i natychmiastowa zmiana biegów, pewne i stosunkowo mocne hamulce.

Ten osprzęt tego nie zapewnia, ale w Crossie się sprawdzi, i 24 biegi też wystarczą. Chyba , że chcesz jeździć agresywnie (coś wspominałeś o zjazdach ze schodów) ale to nie crossem .

Napisano

Aha to już po jakiś schodkach to crossa będę musiał znieść? hmm no ok myśle że po 3 biegi nie będe musiał zrzucać. Szczerze mówiąc to nie miałem roweru od kilku lat i chce kupić coś takiego na początek żebym po jednym sezonie nie musiał wymienić przy założeniu że cena nie powinna przekroczyć 2000zł liczę sięz tym że jak troche pojeżdrzę to zacznie mi być mało i może też poczuje potrzebę "zrzucznie po 3 biegi na raz" ale tego jeszcze nie wiem. Zresztą nie chce kupić roweru za 5000zł i nie wykożystać jego możliwości nawet w 50%. Chiałbym jednak żeby sprzęt który kupię miał na początek +10% zapasu w stosunku do moich potrzeb.

Oglądałem już wiele marek ale Merida ma w sobie coś co mi bardziej odpowiada niż u np Scotta czy innych.

Marka chyba nie jest najgorsza, a niektóre podzespoły wymienię w trakcie eksploatacji gdy będe miał taka potrzeba. Nie planuje jeżdzić agresywnie w terenie, wole raczej szybką jazdę szosową ale chcaiłbym mieć taki rower którym można zjechać z asfaltu bez obawy że coś sie zaraz popsuje.

Zakup planuje na początek 2009roku i na ten czas będe miał około 2000zł. Niewiem tylko czy nie lepiej kupić rower pare miesięcy później i wydać na ten cel do 3000zł. ( w tym przedziale cenowym co Powiesz o Meridzie

CROSSWAY TFS 800 SPORT-D???)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...