Skocz do zawartości

[przerzutka tył] xt

tokis

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem cały napęd. Tył kaseta xt 11-34, przerzutka xt, manetki deore, łańcuch PC 991. Wszystko nowe.

Niestety po pierwszej jeździe górskiej pojawiły sie problemy: Przy podnoszeniu lańcucha na wieksze koronki dokładnie w jednym miejscu, między 4 a 5 biegiem zmiana nie odbywa sie płynnie, trzeba przytrzymac manetkę i bieg wskakuje z opóźnieniem. Regulacja w 2 serwisach nic nie dała. Pozostałe przełożenia działają płynnie w jedną i druga stronę.

Podejrzewam więc wadę: a - kasety - b - przerzutki - c - manetki.

Wkurzony jestem bo moja poprzenia alivio działała lepiej ( no może tylko była głośniejsza) A tu xt, chyba trzeba czegoś wymagac od tej grupy.

Co waszym zdaniem jest przyczyną i co mam reklamować? Kupione na Allegro.

kilkakrotnie zauwazylem (rozne kasety, bez wzgledu na wiek i stan) ze w tym samym miejscu co u ciebie biegi nie zawsze wchodza plynnie :) a juz gdy naped jest brudny to jest to miejsce problemowe nr jeden. nie wiem czym to jest podyktowane.

U mnie takiego problemu nie ma - na całym zakresie kasety szybkość wrzucania/zrzucania biegu jest taka sama (łańcuch XTR, przerzutka SRAM7.0, kaseta SRAM 850R 12-26) - u brata w trekingu (napęd cały Shimano - Deore i LX) problem występuje :)

Może to kwestia róznicy zębów między sąsiednimi koronkami lub kwestia odpowiedniego ustawienia? Niech się jeszcze wypowie ktoś z przerzutką SRAMa...

Podobne efekty występowały kiedy synowi poskładałem kasetę 8-kę z 5 tarcz kasety PG 950 i 3 tarcz kasety 850 - właśnie na przejsciu 3/4 ;) teraz ma napęd - XT+ Sram X-7 + Wippermann - i chodzi bardzo dobrze.

Ja używam z tyłu kasety XT + przerzutka Sram X-9 + łańcuch Wippermann - i żadnych problemów nie mam - a nawet mogę napisac, że chodzi wzorowo :)

Jednak przerzutka!!!

Dzisiaj w serwisie założono na próbę starą kasetę alivio i manetki alivio.

Na środkowym przełożeniu lubi się zacinać - przy zmianie na stojaku, bez obciązenia.

W jezdzie trzeba bardo zdecydowanie nacisnąć i przytrzymać.

Gdy za lekko i za krótko - terkocze i przeskakuje z opóźnieniem.

Wykosztowałem się na ten test ale przynajmniej wiem na czym stoję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...