tokis Napisano 28 Października 2008 Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Wymieniłem cały napęd. Tył kaseta xt 11-34, przerzutka xt, manetki deore, łańcuch PC 991. Wszystko nowe. Niestety po pierwszej jeździe górskiej pojawiły sie problemy: Przy podnoszeniu lańcucha na wieksze koronki dokładnie w jednym miejscu, między 4 a 5 biegiem zmiana nie odbywa sie płynnie, trzeba przytrzymac manetkę i bieg wskakuje z opóźnieniem. Regulacja w 2 serwisach nic nie dała. Pozostałe przełożenia działają płynnie w jedną i druga stronę. Podejrzewam więc wadę: a - kasety - b - przerzutki - c - manetki. Wkurzony jestem bo moja poprzenia alivio działała lepiej ( no może tylko była głośniejsza) A tu xt, chyba trzeba czegoś wymagac od tej grupy. Co waszym zdaniem jest przyczyną i co mam reklamować? Kupione na Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Przerzutka na 99% nie jest winna , pozostaje założenie na próbę innych manetek, lub kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 kilkakrotnie zauwazylem (rozne kasety, bez wzgledu na wiek i stan) ze w tym samym miejscu co u ciebie biegi nie zawsze wchodza plynnie a juz gdy naped jest brudny to jest to miejsce problemowe nr jeden. nie wiem czym to jest podyktowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadfreak Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Mam dokladnie ten sam problem, rok regulowania i nic nie dalo, wiec sie przyzwyczailem. Jakby ktos jednak znalazl na to sposob, to bede zobowizany, jak na razie nikt tego nie umie racjonalnie wyjasnic. PS. Przerzutka i manetki XT, kaseta SRAM 850 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 kilkakrotnie zauwazylem (rozne kasety, bez wzgledu na wiek i stan) ze w tym samym miejscu co u ciebie biegi nie zawsze wchodza plynnie a juz gdy naped jest brudny to jest to miejsce problemowe nr jeden. nie wiem czym to jest podyktowane. U mnie takiego problemu nie ma - na całym zakresie kasety szybkość wrzucania/zrzucania biegu jest taka sama (łańcuch XTR, przerzutka SRAM7.0, kaseta SRAM 850R 12-26) - u brata w trekingu (napęd cały Shimano - Deore i LX) problem występuje Może to kwestia róznicy zębów między sąsiednimi koronkami lub kwestia odpowiedniego ustawienia? Niech się jeszcze wypowie ktoś z przerzutką SRAMa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 29 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2008 U mnie ( kastea XT i przerzutka Sram X-7, łańcuch Sram PC-870) nie stwierdziłem takiego problemu. A jak u Ciebie z odległością wózka od kasety? Może przerzutka jest za daleko( za nisko)? Powinno byc jakieś 5 mm między górnym kółkiem wózka a zębami kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Podobne efekty występowały kiedy synowi poskładałem kasetę 8-kę z 5 tarcz kasety PG 950 i 3 tarcz kasety 850 - właśnie na przejsciu 3/4 teraz ma napęd - XT+ Sram X-7 + Wippermann - i chodzi bardzo dobrze. Ja używam z tyłu kasety XT + przerzutka Sram X-9 + łańcuch Wippermann - i żadnych problemów nie mam - a nawet mogę napisac, że chodzi wzorowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Muszę się temu przyjrzeć uważnie u siebie, choć nie zauważyłem tego u mnie w napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokis Napisano 29 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Jednak przerzutka!!! Dzisiaj w serwisie założono na próbę starą kasetę alivio i manetki alivio. Na środkowym przełożeniu lubi się zacinać - przy zmianie na stojaku, bez obciązenia. W jezdzie trzeba bardo zdecydowanie nacisnąć i przytrzymać. Gdy za lekko i za krótko - terkocze i przeskakuje z opóźnieniem. Wykosztowałem się na ten test ale przynajmniej wiem na czym stoję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Października 2008 Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Bardzo dziwne, że akurat w jednym miejscu się zacina , może wadliwy korpus (ociera jakiś element) inne wytłumaczenie trudno znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Napisz jak sprawa dalej się potoczy. Myślę, że gwarancję uznają bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokis Napisano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 W tym rzecz że przerzutkę kupiłem na allegro od jakiegoś facia, nie ze sklepu. Ale była nowa,oryginalnnie zapakowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MtK Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Tak przy okazji, ile zaoszczędziłeś na tej przerzutce ryzykując kupno jej od "jakiegoś facia"? 15zł? Warto było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Jak była oryginalnie zapakowana to teoretycznie nie ryzykował przecież. Wszędzie się takie rzeczy mogą zdarzyć, nawet jakbyś kupił w sklepie 30m od domu to i tak mogliby Ci jej nie wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Ale tak miałby pewną gwarę i mógłby dochodzić swoich praw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Ale tak miałby pewną gwarę i mógłby dochodzić swoich praw. a rekojmia to nie prawo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.