Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Rower w rankingu, nazwa tematu poprawiona. Ps. Dornif jak możesz wklej całą aktualną specyfikację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Po dłuższym namyślaniu się nad specyfikacją, w międzyczasie przyszły trzy nowe zakupy. Mostek, przednia przerzutka... Wiekowy, wysłużony R7 przeszedł na emeryturę, a jego miejsce zajął nowy, błyszczący Lisek Obniżyłem też ilość uszczelniacza do minimalnej możliwej. Sprawdzone na xc w Jaworznie, bez problemów, a ciśnienie trzyma ok. tygodnia. Otóż: 25ml. Przyjąłem że gęstość = 1g/ml, nie chciało mi się sprawdzać ;P Jak zaplanowałem wcześniej, ztuningowałem też sztycę boplighta, skracając śruby i dając element jarzma z poprzedniej accenta. Efekty poniżej. Oto aktualna specyfikacja, zara będą fotki. Bar ends (rogi ) - PRO - 64g Brakes (Front&Rear)): (Hamulec przedni i tylny) - Formula ORO 180+160+adaptery - 855g Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) - jw. Cables: (Pancerze i linki ) - Accent - 60g Cassette: (Kaseta) - XT08,11-32 - 261g Chain: (Lancuch) - XTR - 275g Crankset: (Korby) - XTR960 - 789g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - XTR05 106g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - XT08 - 226g Fork: (Widelec) Fox F100RLC 1522g Frame: (Rama) - Kelly's Sabotage 07, 19,5" - 1530g Grips: (Gripy) - Author cut + korki 22g Handlebar: (Kierownica) - tioga taskforce 125g Headset: (Stery) - dartmoor curio - 83g Misc option ( inne ) - smar, zipy, uszczelniacz 58g Pedals: (Pedaly) - Time Quartz - 260g Seat: (Siodlo) - Selle Italia slr xp - 177g Seatpost: (Sztyca) boplight tuned, cut 186g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Accent - 21g Shifters: (Manetki) - Sram Attack - 174g Skewers: (Zaciski kol) - bbb - 69g Stem: (Mostek) Syntace F99 109g Tire (Front): (Opona przednia) - Schwalbe NN 2.1" - 457g Tire (Rear): (Opona tylna) - Schwalbe NN 2.1" - 454g Wheel Front: (Kolo przednie) Mavic Crossmax SL 770g Wheel Rear: (Kolo tylne) - -||- 915g Sumarycznie: 9568g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 oj teraz się musi bardzo ciekawie prezentować Listek + Slki miodzio. tak samo do Swojego planuje.. co postanowiłeś z korbą ? ;> bardzo lekki ten Twój lis.. mój 100g cięższy :/ to teraz czekam na fotki, bądź na jakiś spot pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Az którego roku masz? Bo one rocznikami się bardzo wagowo różnią. Ten to 2008, przycięty do 195mm, jeszcze bez gwiazdki Także trochę "przekręta" zrobiłem, bo gwiazdka nie uwzględniona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 ja tego rocznego tylko RL. zresztą http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...37144&st=40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Tu tylko z crossmaxami i foxem, jeszcze nie przyciętym. Teraz mam naprawdę duży problem, czy cokolwiek można jeszcze zmienić. Na pewno pójdzie jeszcze tuning śrubkowy, razem z korbą (na której niestety prawie nic nie zyskam (5g?)) może pójdzie kaseta, ale to musiałbym mieć naprawdę zbędną kasę Może nobby nici zostaną na wypady w góry i treningi w terenie, a na wyścigi kupię rocket rony... No i tarcze są bardzo ciężkie. Ale moje doświadczenia z blade'ami były raczej złe, może dartmoor nano? To byłoby ~120g mniej, zmieniając na 2x160. Tylko, że to musiałoby hamować. A może być różnie. Policzyłem z nudów, że na tej ramie, śrubkując, wymieniając tarcze, kasetę, i lacie na Schwalbe FF, dałoby się zejść poniżej 9kg. Wcale nie dużym kosztem, ale tracąc bardzo na "górskości". Więc pewnie zostanie jak jest ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Swietny rowerek, gratuluje zmian A odnosnie tarcz, ile waza te co masz obecnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jaka długość sztycy oraz mostka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Mostek 125mm, a sztyca 260mm. Obciąłem o 9cm. Tarcze i adaptery to ciężka sprawa. 180mm - 144g, adapter post mount na 180 - 36g. 160mm waży 128g, a tylny adapter 48g. Zmieniając na 2x160 dartmoor nano (85g), zaoszczędziłbym 138g - wagon z węglem ;] Ale to koszt jazdy "na jeden palec", przy dowolnym nachyleniu i prędkości Są na rynku jakieś lekkie adaptery z aluminium, bo formuli są stalowe...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 wątpię, żebyś dostał aluminiowe adaptery.. Ewentualnie możesz spróbować na własną rękę takie coś wykonać.. według tego stalowego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Fajnie byłoby mieć obrabiarkę CNC Tylko skąd dostać taki kawałek twardego aluminium? Bo blachę łatwo dostać, ale z blachy, to se można majtki zrobić. Potrzebna by była sztabka/płytka grubości 10mm, o wymiarach 8x10cm (na dwa adaptery). Możliwie twarda, bo w tym trzeba wiercić, nagwintować... Może nie bez przyczyny są stalowe Ale ten przedni, to tylko połączone tulejki (dystanse), bo są tam tylko dwie długie śruby, które przechodząc przez adapter wkręca się do mocowania PM w amorze. Można by spróbować zastąpić je tylko podkładkami, czy alu tulejkami. Tylko boję się, że może wyrwać śruby z mocowania, bo będzie dużo większe ramie siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Jest nowa korba ;] Teoretycznie, to będzie pod choinką, ale jest już. Jako że siemano z importerami zwiększyło ceny o jakieś 25%, toi padło na truvativa. Noir zawitał do mojego roweru, okazyjnie za fajną cenę. Zważyłem już w sklepie - BB 116g, korba 693g. Wagowo nie jest najlepiej, ale lecą też śrubki z kominami kcnc, więc się poprawi ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 a już miałem Ci pisać, że będę miał xtra w dobrej cenie.. fajnie.. w końcu coś innego niż Shimano.. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Nigdy nie byłem zatwardziałym zwolennikiem skośnookich... Nie lubię, jak korporacja próbuje robić wszystko. Nigdy nie miałem przekonania do ich ciuchów, ani hamulców hydraulicznych. Ostatnią opinię potwierdziłem osobiście na (być może wadliwych) hamulcach xtr'a kumpla. Do sramowskich gripshiftów przekonałem się, jak spróbowałem, a do korby jeszcze nie mam przekonania. Jak nie zawiedzie, to zostanie, tyle ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuku Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Miło widzieć odstępstwo od oklepanych XTRów Co do hamulców XTRa - sam jeźdżę i działają wyśmienicie, nie mam do nich żadnych zastrzeżen, więc to może faktycznie wina wadliwego modelu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Ostatnio stwierdziłem, że ten rower jest strasznie nudny. Znaczy, jeździ i działa wyśmienicie, ale... Brakuje elementu indywidualizmu. Ot, lekka rama okraszona high-endowymi komponentami. Flaki z olejem. Tylko co tu zrobić, żeby był oryginalniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Czerwone chwyty? Jakiś kolorowy bajer? Jakiś komponent zoom-a (joke )? Ogólnie przeszkadza w wymyśleniu czegoś jak dla mnie ramka, która jest pstrokata jak nie wiem co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ogólnie przeszkadza w wymyśleniu czegoś jak dla mnie ramka, która jest pstrokata jak nie wiem co. To akurat nic nowego w przypadku Kelly'sa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Będą czerwone kółeczka przerzutki, śrubki w korbie i potem w paru innych miejscach. Na nic ciekawszego na razie nie wpadłem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Wymieniłem śrubki w korbie na czerwone kcnc, niestety ku memu rozczarowaniu nic nie zyskałem wagowo, bo oryginalne już były aluminiowe Mam też zacisk kcnc, również czerwony ;] I tu brak zysku wagowego, bo nie na śrubkę, a waży tyle, co accent na śrubkę. I ku memu szczęściu pozbyłem się ostatniej rzeczy accenta, którą posiadałem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rendzik Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Niewiem czy była mowa o tym wczesnie. ale rama jest za duza dla ciebie i rower wyglada tak "szerszy niz wyzszy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 z tym też się zgodzę, ale Kelly's ma właśnie taką dziwna rozmiarówkę :/ idealna była by 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rendzik Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 17,5 Była by ok Sztyca 400 mm i gites , Odrazu by się lepiej jeździło w trudniejszym terenie zwinny rower jest wtedy heh no i sabotagi pekaja ) miejmy nadzieje ze ta nie peknie, ciezka przerzutka na porzdzie mozna by cos lzejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Dornif jest trochę wyższy odemnie.. także wątpię, żeby mu starczyła 17.5 także w tym przypadku i jeszcze tej ramy ryzyko byłoby duże.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 To że pękają to jak z sidami i tarczówkami. Ale jak ją w końcu rozwalę, to możesz powiedzieć "a nie mówiłem". Katowałem ją już tak, że naprawdę bym się zdziwił. A przerzutka - Rendzik, przeczytaj ostatnią specyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.