Skocz do zawartości

[9568g] Kelly's Sabotage by Dornif

Dornif

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Po dłuższym namyślaniu się nad specyfikacją, w międzyczasie przyszły trzy nowe zakupy. Mostek, przednia przerzutka...

Wiekowy, wysłużony R7 przeszedł na emeryturę, a jego miejsce zajął nowy, błyszczący Lisek :) Obniżyłem też ilość uszczelniacza do minimalnej możliwej. Sprawdzone na xc w Jaworznie, bez problemów, a ciśnienie trzyma ok. tygodnia. Otóż: 25ml. Przyjąłem że gęstość = 1g/ml, nie chciało mi się sprawdzać ;P Jak zaplanowałem wcześniej, ztuningowałem też sztycę boplighta, skracając śruby i dając element jarzma z poprzedniej accenta. Efekty poniżej.

Oto aktualna specyfikacja, zara będą fotki.

Bar ends (rogi ) - PRO - 64g

Brakes (Front&Rear)): (Hamulec przedni i tylny) - Formula ORO 180+160+adaptery - 855g

Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) - jw.

Cables: (Pancerze i linki ) - Accent - 60g

Cassette: (Kaseta) - XT08,11-32 - 261g

Chain: (Lancuch) - XTR - 275g

Crankset: (Korby) - XTR960 - 789g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - XTR05 106g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - XT08 - 226g

Fork: (Widelec) Fox F100RLC 1522g

Frame: (Rama) - Kelly's Sabotage 07, 19,5" - 1530g

Grips: (Gripy) - Author cut + korki 22g

Handlebar: (Kierownica) - tioga taskforce 125g

Headset: (Stery) - dartmoor curio - 83g

Misc option ( inne ) - smar, zipy, uszczelniacz 58g

Pedals: (Pedaly) - Time Quartz - 260g

Seat: (Siodlo) - Selle Italia slr xp - 177g

Seatpost: (Sztyca) boplight tuned, cut 186g

Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Accent - 21g

Shifters: (Manetki) - Sram Attack - 174g

Skewers: (Zaciski kol) - bbb - 69g

Stem: (Mostek) Syntace F99 109g

Tire (Front): (Opona przednia) - Schwalbe NN 2.1" - 457g

Tire (Rear): (Opona tylna) - Schwalbe NN 2.1" - 454g

Wheel Front: (Kolo przednie) Mavic Crossmax SL 770g

Wheel Rear: (Kolo tylne) - -||- 915g

Sumarycznie: 9568g.

oj teraz się musi bardzo ciekawie prezentować Listek + Slki miodzio. tak samo do Swojego planuje..

co postanowiłeś z korbą ? ;>

bardzo lekki ten Twój lis.. mój 100g cięższy :/

to teraz czekam na fotki, bądź na jakiś spot :)

pozdro.

pict0002fq1.th.jpg

pict0004lk2.th.jpg

Tu tylko z crossmaxami i foxem, jeszcze nie przyciętym.

Teraz mam naprawdę duży problem, czy cokolwiek można jeszcze zmienić. Na pewno pójdzie jeszcze tuning śrubkowy, razem z korbą (na której niestety prawie nic nie zyskam (5g?)) może pójdzie kaseta, ale to musiałbym mieć naprawdę zbędną kasę :) Może nobby nici zostaną na wypady w góry i treningi w terenie, a na wyścigi kupię rocket rony...

No i tarcze są bardzo ciężkie. Ale moje doświadczenia z blade'ami były raczej złe, może dartmoor nano? To byłoby ~120g mniej, zmieniając na 2x160. Tylko, że to musiałoby hamować. A może być różnie.

Policzyłem z nudów, że na tej ramie, śrubkując, wymieniając tarcze, kasetę, i lacie na Schwalbe FF, dałoby się zejść poniżej 9kg. Wcale nie dużym kosztem, ale tracąc bardzo na "górskości". Więc pewnie zostanie jak jest ;]

Mostek 125mm, a sztyca 260mm. Obciąłem o 9cm.

Tarcze i adaptery to ciężka sprawa. 180mm - 144g, adapter post mount na 180 - 36g. 160mm waży 128g, a tylny adapter 48g. Zmieniając na 2x160 dartmoor nano (85g), zaoszczędziłbym 138g - wagon z węglem ;] Ale to koszt jazdy "na jeden palec", przy dowolnym nachyleniu i prędkości :)

Są na rynku jakieś lekkie adaptery z aluminium, bo formuli są stalowe...?

Fajnie byłoby mieć obrabiarkę CNC :) Tylko skąd dostać taki kawałek twardego aluminium? Bo blachę łatwo dostać, ale z blachy, to se można majtki zrobić. Potrzebna by była sztabka/płytka grubości 10mm, o wymiarach 8x10cm (na dwa adaptery). Możliwie twarda, bo w tym trzeba wiercić, nagwintować... Może nie bez przyczyny są stalowe :)

Ale ten przedni, to tylko połączone tulejki (dystanse), bo są tam tylko dwie długie śruby, które przechodząc przez adapter wkręca się do mocowania PM w amorze. Można by spróbować zastąpić je tylko podkładkami, czy alu tulejkami. Tylko boję się, że może wyrwać śruby z mocowania, bo będzie dużo większe ramie siły.

Jest nowa korba ;] Teoretycznie, to będzie pod choinką, ale jest już. Jako że siemano z importerami zwiększyło ceny o jakieś 25%, toi padło na truvativa. Noir zawitał do mojego roweru, okazyjnie za fajną cenę. Zważyłem już w sklepie - BB 116g, korba 693g. Wagowo nie jest najlepiej, ale lecą też śrubki z kominami kcnc, więc się poprawi ;]

Nigdy nie byłem zatwardziałym zwolennikiem skośnookich... Nie lubię, jak korporacja próbuje robić wszystko. Nigdy nie miałem przekonania do ich ciuchów, ani hamulców hydraulicznych. Ostatnią opinię potwierdziłem osobiście na (być może wadliwych) hamulcach xtr'a kumpla. Do sramowskich gripshiftów przekonałem się, jak spróbowałem, a do korby jeszcze nie mam przekonania. Jak nie zawiedzie, to zostanie, tyle ;]

Ostatnio stwierdziłem, że ten rower jest strasznie nudny. Znaczy, jeździ i działa wyśmienicie, ale... Brakuje elementu indywidualizmu. Ot, lekka rama okraszona high-endowymi komponentami. Flaki z olejem. Tylko co tu zrobić, żeby był oryginalniejszy? :)

Wymieniłem śrubki w korbie na czerwone kcnc, niestety ku memu rozczarowaniu nic nie zyskałem wagowo, bo oryginalne już były aluminiowe :)

Mam też zacisk kcnc, również czerwony ;] I tu brak zysku wagowego, bo nie na śrubkę, a waży tyle, co accent na śrubkę. I ku memu szczęściu pozbyłem się ostatniej rzeczy accenta, którą posiadałem ;]

To że pękają to jak z sidami i tarczówkami. Ale jak ją w końcu rozwalę, to możesz powiedzieć "a nie mówiłem". Katowałem ją już tak, że naprawdę bym się zdziwił. A przerzutka - Rendzik, przeczytaj ostatnią specyfikacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...