Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]co wybrac: XT czy SLX ?

barm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum i to mój pierwszy post :)

Śmigam na Amulet Maniac http://www.pol-sport.com/go/_info/?id=765 taki wynalazek

i mianowicie

Planuje zakup hamulców tarczowych (tylko hydraulika)

Mam zboczenie na punkcie siły hamowania :)

Dodam że nigdy nie miałem tarcz w rowerze.

od dawna przymierzam się do XT

i tu moje pierwsze pytanie Dual Control czy nie ?

Ostatnio wpadły mi tez w oko SLX (tańsze)(ale może polecicie coś innego w tym przedziale cenowym)

Które byłyby lepsze ?

I czy jak mam kola pod tarcze na śruby Piasty XT to jak złożę drugie koła na XT centerlock to będę je mógł przekładać bez regulacji hamulca.

THX

BTW sorry za długość posta i bałagan w nim :D

zalezy czego oczekujesz od hamulca hydraulicznego tarczowego poza siłą. bo sh*tmano ma w ofercie slx/xt miękkie jak ..... klamki i podatność na warunki atmosferyczne w tym przede wszystkim temperature. z mojego doswiadczenia z hamplami shimano to wynika plus test jeszcze dwoch innych par w innym rowerze reagujących podobnie, co jak dla mnie oznacza zdecydowanie "nie" dla shimano. zdecydowanie wolalbym w tym przedziale juicy.

kwestię wygody gdzwigni i ergonomię dostępnosci regulacji pozostawiam preferencjom indywidualnym ale w przypadku shimano takze w tej kwestii jestem na nie.

xt wspolpracuje bez problemu z blade'ami

magura i shimano to jedno barachło jak dla mnie a to zasługa oleju minieralnego :)

moje doswiadczenia z magurą plus troszke informacji na temat np marty sl tu na forum utwierdza mnie w przekonaniu ze rezygnacja z magury to dobra decyzja.

xt to fajny hamulec jesli ktos nigdy wczesniej nie jezdzil na hydraulicznych tarczach. jednak porownując je do występujących w tym przedziale juicy 5 czy oro k 18 to urok xt 08 blednie i to gwaltownie jak dla mnie :) nie pasi mi ani ergonomia klamki ani sposob regulacji (a są dwie) ani modulacja ani poddawanie sie dzwigni.

wszystkie trzy modele shimano uzywane przeze mnie byly podatne na niskie temperatury i zmoczenie tarcz/klockow kwitujac to spadkiem sily hamowania, syrenim wyciem i spuchnięciem dzwigni. testowalem shimano z firmowymi klockami roznych typow, z zamiennikami innych firm i z roznymi tarczami co do firmy i rozmiaru. wynik zauwazalnej poprawy byl co najwyzej dostateczny. obecnie uzywam drugiego modelu formuli i hamulce te nie wykazuą zadnej z dokuczliwych dla mnie przypadlosci shimano. wnioskuje wiec ze zakup budzetowych k18 bylby optymalnym dla mnie rozwiazaniem w przedziale do 400 zl za sztukę.

jestem turystą i to jezdzącym bardzo spokojnie i wlasciwie moj styl jazdy wogole nie powinien doprowadzac hamulcow (podobnie jak wszystkich innych czesci) do granicy ich mozliwosci, co jednak udawalo mi sie znacznie latwiej niz by sie moglo wydawac patrząc na to jak jezdze.

ja niestety się strasznie uzależniłem od klamek magury, ale z całą pewnością ich nei polecam, nie dość, że róznie działają, to czasami mam wrażenie jakby zupełnie zmieniała się charekterystyka pracy, jak normalnie modulacja jest super, to czasami u mnie z tyłu robi się 0-1. nei wiem czemu.

tobo dzięki za info :) chyba wezmę ten secik xt + blade. mam nadzieje, ze xt przy dla mnie wygodnej klamce da mi o wiele lepszą siłę niż obecny louise fr... mi z kolei w juicy totalnie nie odpowiada klamka. przyzwyczaiłem się po prostu do tego oleju mineralnego i jego "miekkości"

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...