Skocz do zawartości

[opony] schwalbe nobby nic - hutchinson buldog

vikingsurf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czy ktoś miał do czynienia z oponami jak w temacie? Nobby nic grubość 1,9 a buldog 1,85. (bieżnik wygląda podobnie na zdjęciach)

Myśle o oponach na gorsze warunki (jesień, zima, wiosna - lasy, pola - głównie małe góry)

Do zastosowania również przy gorszej pogodzie w maratonach.

Może macie inne propozycje?

Pomyliłem grubość opony, nobby nic wystepuje w wersji 1,8.

Wydaje mi się że buldog ma bardziej agresywny bieżnik. Opory toczenia nie są aż tak istotne, bo na suche warunki mam inne opony.

Napisano

Z tego co widzialem na maratonach w ciezszych warunkach, Nobby Nic wystepuje powszechnie, Bulldoga nie widzialem wcale. Oczywiscie to o niczym nie swiadczy, ale oddaje preferencje ludu :angry2:. Poniewaz Kenda Karma, jakiej uzywam do tej pory, nie nadaje sie na wilgotne warunki w gorach, mam zamiar kupic na ciezkie warunki komplet Nobby Nicow, kierujac sie sloganem "wiekszosc ma zawsze racje" :o.

Napisano

ja dodam od siebie, że używam Nobby Niców i w suchym terenie są świetne, ale jak popada to normalnie można się zabić, trase którą latem pokonuje bez problemu(korznie, kamienie.itp) jechałem jesienią i musiałem kilka razy zejść z roweru. Więc na mokrą pogode nie polecam NN

Napisano

Na RR 08 2,1 właśnie śmigam. Ale jak wjeżdżam do lasu na opadnięte liście a pod spodem trafi sie jeszcze troche błotka, albo trzeba przejechać przez bardziej rozmoczony kawałek z koleina to nie czuje sie zbyt pewnie. Wcześniej jeździłem na schwalbe jimmy 2,1 i byly zdecydowanie lepsze na taki teren (rozmiar 2,1 przesadzony, w rzeczywistości to jak 1,9). Problem w tym, że jak pojeździłem na RR, to ciężko jest wrócić do opony o wadze prawie 900gr, sporo zjeżdżonej z lekkim biciem. Typowo błotnej nie kupię bo spora część tras gdzie jeżdże jest utwardzona, a myślę o wykorzystaniu również na cięższych pogodowo maratonach. Szukam więc opony na cięższy teren z tendencją do mokrych warunków. Opory toczenia nie są aż tak istotne

Napisano

w błocie NN świetnie się spisuje, chodzi mi o podjazdy na śliskich kamieniach i korzeniach gdzie nie daje rady. Ogólnie jestem zadowolonych z opon NN jednie w ekstremalnych warunkach są słabe

Napisano

wiem, tylko że odczułem bardzo różnice bo wcześniej jeździłem na Kendzie Nevegal i było dużo lepiej, teraz jeżdże na NN i 100% niższe opory toczenia, tylko właśnie te kamienie i korzenie, jednak opona jest warta polecenia

Napisano

Cześć,

Jeździłem i na NN i na Bulldogu (szerokość 2.1). Różnice w przyczepności niezauważalne, w końcu bieżnik bardzo podobny a jak opona kosztuje sporo podad stówę to "byle czego" w tej klasie nie da się kupić. Czyszczą się z błota (jedne i drugie) też bardzo szybko. Opory na suchym - tu myślę że minimalna przewaga NN, ale to może zasługa marketingowców Schwalbe :) "Nobby Nic - a divine grip and rolling like hell" (pewnie dalem sobie wmówić :P )

Hutchinson ma gorszą stronkę i gorszą reklamę.

Testów takich "klasycznych - porównawczych" (tj ten sam odcinek na różnych oponach) nie przeprowadzałem. Wagowo - minimalnie na korzyść NN, z tym że opona z takim bieżnikiem MUSI ważyć ponad pół kilo i na to nie ma rady. Schwalbe zdjęło wagę z boków opony - słynne już papierowe ścianki co kosztowało mnie niemiłego "bocznego" kapcia, natomiast Bulldog wygląda solidniej. Obie bardzo szybko gubią bieżnik na asfalcie, no ale "coś za coś" - miękka guma = dobra przyczepność = szybka ścieralność i na to nie ma rady. Zresztą sam piszesz że na suche masz inny komplet.

Reasumując - czego byś nie kupił, będziesz zadowolony. Ja zostałem przy Bulldogach ze względu na to że NN bardzo ciężko jest uszczelnić na obręczy UST, a poza tym Ulubiony Sklep Rowerowy jest dealerem Hutchinsona (czyli opon do wyboru-do koloru) a "Schwalbiaki" kupowałem przez neta.

Ze względu właśnie na dostępność - większość znajomych na błoto zakłada Bulldogi i nie spotkałem niezadowolonego.

Ale powtórzę się - Prowadzenie i zachowanie praktycznie identyczne. Waga - NN ma lekki (+), wytrzymałość - tu (+) dla Bulldoga.

PS. Schwalbe na mieszany teren zaleca przód NN, tyl RR. Identyczny efekt daje Bulldog + Python

PS2. Podobno na sezon 2009 ma wyjść "mały Bulldog" - coś pośredniego, z mniejszymi klockami. Potestujemy, zrecenzujemy ;)

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...