Skocz do zawartości

[Amortyzator] Do nauki Dirtu 200-300zł

KOSmal93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Poszukuje jak w temacie Amortyzatora do nauki dirtu początkowo na ramie hexagon v2 , jak pęknie główka ramy (myśle , że nie szybko ponieważ gruba rura jest ;)) 17.5'

myślałem o Tym za 180zł 130 mm w miare tanio :

http://www.allegro.pl/item461004713_olejow...0_mm_skoku.html

ew. XCM Suntour 120 mm za 130zł

max kasy moge przeznaczyć na Duro Djd 130mm jednak czy jest o wielel lepsze od tych wyżej podanych , prosze napisć co się najbardzie opłaca i co będzie najodpowiedniejsze do skakania po hopkach

Napisano

Dokładnie tak, zacznij od ramy, a potem myśl o amorku. Szkoda zdrowia na takie eksperymenty jak Hexagon V2 plus amor ~ 130mm plus dirt.. ;) Jak Ci ta główka strzeli akurat na jakiejś hopce, to majątek pójdzie na naprawę zębów. Lepiej poluj na jakąś okazyjną ramę.

Jeśli jednak jesteś uparty, i koniecznie chcesz amorek kupic, to ja bym jednak myślał o Duro. W sumie jeden z najbardziej sprawdzonych amorków do cięższych zastosowań z niskiej półki. Niby wszyscy narzekają, jednak nic się nie łamie i nie rozpada ( przy w miare rozsądnych szaleństwach). O Spinerze się nie wypowiem, bo nie miałem z nim styczności, a xcm'a to sobie odpuść od razu.

Napisano

a jakie polecacie w miare tanie ramy , i jak sie wymienia rame ? do korby jest potrzebny jakiś klucz specjalny a ja go nie mam :D , amorek i kierownice jakosś wyjme

a jak z tymi sterami co to jest wogóle i czy musze kupić rame ze sterami ? i gdzie one się znajdują

Napisano

Jak chłopie nie wiesz nawet gdzie sa stery to się sam nie zabieraj do zmiany ramy :D

Zmiana ramy polega na....przełożeniu wszystkiego co potrzebne na nową rame :)

Poproś kogoś kto sięzna na rowerach albo daj do serwisu..albo razemz ramą kup książkę na temat serwisowania rowerów :)

Napisano

Serwis to koszt około 100zł.

Jak masz trochę wyobraźni i znikome umiejętnosci techniczne to dasz sam radę, na forum jest wszystko opisane :D

Napisano

Wyobraźnia i jakieś pojęcie o technice to jedno....a poprawne zamocowanie wszystkiego to zupelnie inna sprawa. No i poprawna regulacja wszystkiego...przycięcie pancerzy i linek..opisane może być..ale jak kolega nie ma pojęcia to składanie wszystkiego opierając się tylko na postach to nie będzie łatwa sprawa. Znajdz lepiej jakiegoś kolegę który ma pojęcie o rowerach..No a to co na pewno musiałby w serwisie zrobić to wbicie sterów....

Napisano

Czemu na stery jest patent z gintowanym prętem i paroma podkładkami ale masz rację bezpieczniej bedzie jak znajdzie sobie mentora albo skorzysta z serwisu :D

Napisano

czyli kupować rame ze sterami ? bo samemu raczej nie wymienie to serwis :D , może , że ktośjest z łodzi tu na foru mi mógłby to zrobić za np 40zl

i która rama będzie najlepsza z tych co podałem do dirtu ??

Napisano

Chodzi Ci o street fightera (jest nowy :D) , a co powiecie o tym prodigy Johny brawo (wraz z nim jest sztyca i stery:P) i za podobną kase , którą lepiej brać , a może tego authora a-gang ? no sam nie wiem

Napisano

Dobre stery w sumie tanie nie są...aczkolwiek te Twoje stare stery też nie są pewnie zbyt dobre. Także może warto jakiś nowy komplet do ramy dokupić..

Napisano

Przyzwoite stery to około 80 zł i więcej. Na allegro poszukaj. Kupuje się jedne stery :D ..pisząc komplet miałem na myśli całe stery górna dolna miska.

Napisano

Rada: zanim napiszesz kolejne pytanie włącz forumową szukajkę (masa tematów o sterach, ramach do dirt/street itp.), a w międzyczasie przejdź się do kilku sklepów. Nie wiem skąd jesteś więc to utrudnia ocenę czy sklepy w okolicy są czy ich nie ma, ale jeśli możesz to popytaj sprzedawców/serwisantów o rzeczy których konkretnie potrzebujesz.

No i jest jeszcze jedna magiczna strona: http://www.google.pl :yes:

A w ogóle to jeszcze jedna sugestia - jak widzę chcesz przesiąść się z roweru XC-podobnego na coś dirtopodobnego, zachowując stare części. Tak się NIE DA, chyba że chcesz być odprowadzanym do domu po pierwszej hopce z połamanym rowerem pod pachą. I miejmy nadzieję, że tylko rowerem :yes:

Albo: 1. - znajdź kogoś ze znajomych którzy mają taki rower, przejedź się i oceń czy to NAPRAWDĘ odpowiada twoim wymaganiom, czy chcesz tak jeździć "bo to cool i znajomi tak śmigają" , a jeśli NAPRAWDĘ TAK to 2. poszukaj takiego który sprzedaje podobny sprzęt, lub 3. - idzie zima więc i tak nie ma sensu nic teraz kupować bo będzie garażowało przynajmniej do marca.

Po drodze będą Mikołajki, Choinka i parę innych możliwości zapomogi, więc uzbieraj ile możesz i na wiosnę kup np. http://www.velo.com.pl/www/rower.php?m=0&s=4 - AUTHOR EXE lub skoro jesteś zapewne młody (podaj wzrost i wagę!) to lepiej http://www.velo.com.pl/www/rower.php?m=0&s=4&id=202 - AUTHOR EXE 24.

Wiem że zaraz się ktoś przyczepi do drugiego sprzętu, ale na kołach 24" spokojnie można dirtować, a zmieniając sztywniaka na amorka (nawet Duro w wersji 100mm - nówki choćby TU: http://www.allegro.pl/item462596720_sr_sun...mm_synkros.html ale sporo ludzi samemu tak przerabia więc na pewno coś znajdziesz! :yes: ) ten Author nada się spokojnie do nauki :P

Napisano

Ile dokładnie chcesz wydać na te części?

bo ramy te co podałeś mają niezły rozrzut cenowy. Np zamiast kupować streetfightera kupiłbym dartmoora two6player. To jest rama zrobiona do dirtu, a nie do niewiadomo czego :) Może nie będzie taka super jak ns, ale sporo osób na niej jeździ i nie narzeka.

Amor... za 200zł to jedynie duro. W sumie to nie wiem czy dostaniesz tak tanio. Nie kupuj jakiś xcrów a tym bardziej jakiś spinerów czy innych cudów. Duro pęka, ale na pewno będzie sie trzymać od nich dłuzej. Sam używam duro 2006 i nie jest takie złe.

Skok... to zależy. Do dirtu 130będzie okej, no ale w streecie już sie troche nie uśmiecha. Ja mam 130 i jakbym miał kupować nowy amor kupiłbym 100 ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.