Skocz do zawartości

[v-brake] LX 2008 czy LX 2009 czy XT czy SD 7

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zakupić hamulce v-brake tylko nie wiem do końca na co się zdecydować. Myślę o:

http://allegro.pl/item457452737_hamulce_sh...r_xtrabike.html - nie znam o nich bardzo opinii ale cena mi pasuje

http://allegro.pl/item455365286_tanio_deor..._w_calosci.html - cena ok, ale nie wiem jak użytkowanie

http://allegro.pl/item456154751_hamulce_xt...m770_110zl.html - trochę drogie - warto je kupić? Czym różnią się od LX'a tego z 2009 ?

http://allegro.pl/item457221757_hamulce_av...0zl_czarne.html - trochę drogie - warto je kupić? Czym różnią się od LX'a tego z 2009 ?

Cenowo najbardziej pasuje mi LX z 2009, ale nie wiem czy warto go kupić czy dopłacać ?

Owszem jest różnica w hamowaniu sprzętu wyższej klasy. Bierze się to stąd, że ramiona droższych vbrakeow będą sztywniejsze dzięki czemu siła przełożona na hamowanie będzie większa niż w pracujących dajmy na to Alivio przy każdym ściśnięciu szczęk

Czy ja wiem... jest jeszcze sprawa klocków - osobiście komplet ramion Altus (!) z dobrymi klockami Acora hamował lepiej niż stare LXy (równoległe prowadzenie, tak silne że gięły każde widełki włącznie z pancernymi w Dartmoorze SS :D ) z byleczym, czyli tanimi Accentami. Ale samemu trzeba zdecydować.

Moje zdanie: Shimano ma świetne ramiona, nawet te tanie, ale klocki tragiczne więc i tak lecą do wymiany. W Avidach od razu masz dobre i to i to :)

No chyba że znajdziesz używki w dobrym stanie pt. stare XT lub nawet XTR z równoległowodami (LXy były jednak ciężkawe i średnio wykonane) a do tego dobre klocki i... jazzzda :(

Owszem jest różnica w hamowaniu sprzętu wyższej klasy. Bierze się to stąd, że ramiona droższych vbrakeow będą sztywniejsze dzięki czemu siła przełożona na hamowanie będzie większa niż w pracujących dajmy na to Alivio przy każdym ściśnięciu szczęk

Tylko pytanie od której klasy ta wymagana sztywność się zaczyna. Wg mnie najniższe grupy z Shimano mają już tą właściwą sztywność i prędzej utrata sztywności pojawi się na ramie lub amorku (np w ramach Krossa pięknie można zobaczyć jak ładnie rama się wygina przy mocnym naciśnięciu na klamkę).

A z drugiej z tą sztywnością też nie ma co przesadzać bo fizyki się nie oszuka i duża sztywność ma też swoje konsekwencje bo nic w przyrodzie nie ginie.

A z tych hampli co wymieniłeś to każdy jest tak samo dobry (różnice wprowadzić tylko mogą klocki). Jak o finanse się rozchodzi to można mieszankę zrobić - jeden droższy, drugi tańszy.

Jedyna wada w tych wszystkich hamulcach to krótkie śruby na krzyżaka do regulacji napięcia sprężyny. W dawnej specjalnej edycji Avidów (model 5R) były długie śrubki na imbusa - po podmiance tych śrub do vki XTeka o wiele przyjemniej i łatwiej reguluje się napięcie sprężyny.

• Mod Team

Słuchajcie ja po prostu porównuje swoje odczucia po przesiadce z Tektro za 30 zł komplet+klocki BBB (3 mieszanki gumy) na Avid SD7. Różnica kolosalna

Fakt, że zmiana została dokonana łącznie z klamkami i może również w nich tkwi sporo pozytywów. Jednak wynik ostateczny jest taki, że przy mocnym ściśnięciu klamki szczęki się nie rozginają jak było to w przypadku Tektro. Energia ta przechodzi na amortyzator lub ramę i teraz widać, że to te dwie części pracują.

Takie małe sprostowanie do mojej wypowiedzi.

• 5 tygodni później...

To może ja podłączę się do tematu :D Obecnie jestem posiadaczem klamek Avid SD7 i szczęk Accenta (jakieś tanie ;B). Obecnie zastanawiam się nad "czymś" nowym :) Co byście polecili?

- obecne klamki Avid SD7 + nowe XT BR-M760

- komplet Avid SD7

Mowa oczywiście o komplecie. Dodam tylko że prawa klamka coś niemrawo pracuje ;) Póki co nie wiem czy to jej wina, czy szczęk, bo pancerz jest nowy.

potwierdzam ale zapomnieliście chłopacy jeszcze o jednej istotnej kwestii mianowicie o sile sprężyn :D

wg. mnie ta w SD7 jest bardzo dobra silna, a zarazem nie trzeba dużo siły aby nadusić na klamke

Porównując do tektro i alongha (czy jakoś tak). Nawet trochę błotka nie upośledza ich pracy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...