Skocz do zawartości

[hamulce] hydraulika XT

Beton

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam kilka pytań odnośnie hamulców hydraulicznych XT upilem je nowe z tarczami XTR i mi wszystko ociera ;s wiem ze musi sie dotrzeć ale czy jest jakiś sposób oddalenia klocków od traczy? a i jak skrócić samemu przewód hamulcowy da sie to zrobić własnymi rekami czy trzeba obcinarki specjalne jakies?

a jeszce jedno jaki plyn wlewac do ukladu

Ustaw dokładnie zaciski pomiedzu tarczami lub masz za mocno wcisnięte tłoczki/zabawa kamką bez tarczy/Tłoczki można ponownie "wepchać",odkręcając pierw zbiorniczek wyrównawczy przy klamce.Przewód można skracac smemu / nożyk/.Lecz dodatkowo posiadac musisz zestaw tulejka,baryłka do zaciskania na nowo przewodu.Stary bedzie nie do użycia ponownie.Znależć to w sklepie graniczy z cudem.Bardziej do dostania z całym nowym przewodem.Płyn to mineralny olej.Na klamkach masz nawet napisane!!!

nie wiem dlaczego dostanie zamiennika zestawu koncowki to taki problem? z reszta nie jest potrzebny - jedynie oliwka - czyli pierscien zaciskowy na przewodzie. starą koncowke zaprawiajacą wetknietą do przewodu mozna wyciagnąc ze srodka spilowujac z wierzchu starą oliwke i wyciagajac ze srodka koncowke. oliwka jest taka sama do wszystkich hamulcow.

odpowietrzanie systemu zostalo opisane w dziale hamulce - wlasnie dla hamulcow shimano ktore odpowietrza sie w ten sam sposob wszystkie modele.

do srodka przewodu wbija sie cos co przypomia grzybek lub pinezke - tylko ze przewierconą przez swoją długosc. do tego dochodzi barylkowaty pierscien o zaokraglonych ksztaltach od zewnatrz, jak zdemontujesz przewody to zobaczysz ktore to czesci.

ludzie zalewaja shimano olejem lhm - do zawieszen citroena.

ok dzieki za pomoc wszystko zrobione. tylko sie pojawil nowy problem. zalalem i odpowietrzylem rozpychajac tloczki jak niemialy plynu i teraz nieocie nic o tarcze ale sttrrasznie piszcza pawdopodobnie dostal sie na nie olej. i czy zlykly rozpuszczalnik ekstrakcyjny niezniszczy klockow jak je przetre razem z tarczami/???

Organiczne też się da uratować - mały szklany słoik (zamykany wieczkiem), aceton i fundujemy mu kąpiel ze 3 dni. Potem ostrożnie wyjmujemy kleszczami, żeby nie zmieszać oleju na dnie i nie wlazł znowu na klocki, delikatny i czysty paper ścierny po klocku, tarczę trzeba też dokładnie oczyścić acetonem (ma zostać czysta szmatka po przejechaniu tarczy na zakończenie).

Uwaga - aceton jest nieco żrący, więc ostrożnie.

Efekt murowany, przetestowane, hamulce jak brzytwa, co mnie bardzo zaskoczyło.

• 2 tygodnie później...
witam

mam kilka pytań odnośnie hamulców hydraulicznych XT upilem je nowe z tarczami XTR i mi wszystko ociera ;s wiem ze musi sie dotrzeć ale czy jest jakiś sposób oddalenia klocków od traczy? a i jak skrócić samemu przewód hamulcowy da sie to zrobić własnymi rekami czy trzeba obcinarki specjalne jakies?

a jeszce jedno jaki plyn wlewac do ukladu

tarcze XTR są troszeczkę szersze od XT stąd Ci ociera....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...