Skocz do zawartości

[opony] Komplet na szose/lekki teren

Qba66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Na wstępie chce powiedzieć, że mam problemy z wyszukiwarką tematów, więc przeglądając ostatnich kilka stron nie znalazłem odpowiedniego tematu. Otóż potrzebuje kompletu nowych oponek. Jako, ze aktualnie jeżdżę na NN 2.25 to wiem, ze ich opory toczenia są spore, szczególnie na asfalcie. W teren jak najbardziej mi pasują. Dużo jeżdżę po jurze w okolicach szlaku orlich gniazd, więc głównie po lesie ( ścieżki ), asfalt ( by dojechać w jakieś ciekawe miejsce), szutry i (niestety) dużo piasków. Chce kupić drugi komplet oponek, zdecydowanie węższych niż te 2.25 i w miare lekkich i wytrzymałych. Chodzi mi o to, że nie zawsze wybieram się w trudny teren, a przed wypadem w góry czy trudniejszy teren to moge przełożyć te NN z powrotem. Może z czasem pomyśle o nowych kółkach i wtedy nie bedzie problemu z przekładaniem opon.

Waże jakieś 85kg, rower niecałe 14kg. Szerokość opon - tu myślę jakieś 2.0? Na lekki teren akurat i na asfal też ok, węższych troche się obawiam. Chyba, że mnie przekonacie, że węższe też dadzą radę to może się zdecyduje. Moje obrecze to Rigida Taurus2000. Opony mają się lekko toczyć po asfalcie, ale w terenie na wapiennych jurajskich kamieniach też powinny dać radę. W deszczu nie jeżdżę za często więc na mokrym podłożu nie muszą aż tak dobrze trzymać. Ważna jest też ich waga, nie chciałbym by były cięższe niż moje aktualne nobby nic'e ( ok 570g? / sztuka). No i cena, tu ciężko mi coś powiedzieć, powiedzmy do 100zł za oponę, ale jeśli nie będzie trzeba aż tyle wydawać to nie pogardzę ;)

Pozdrawiam!

P.S będę też potrzebował nowych dętek do tych oponek, więc też możecie podać jakąś propozycje. W coś będącego kompromisem dla wagi i wytrzymałości bym nie łapał kapci co chwile. Wentyl samochodowy ofc :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...