Skocz do zawartości

[smarowanie amortyzatora] Zanim coś zrobisz posmaruj

Vistat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiele osób narzeka w ty ja narzekałem na twardą prace amortyzatora

ale zanim pomyślicie o zmianie amortyzatora który wam nie pasuje albo przerobienie go na olejowy spróbujcie najzwyczajniej w świecie go nasmarować ja użyłem tego

za 15 zł http://www.cx80.pl/cx80kryptox.html i jakiekolwiek skrzypienie i tarcie zniknęło, :icon_mrgreen: prawie . Zanim go kupiłem amortyzator był po prostu nie nasmarowany odpowiednio

i tak wykorzystywałem 30% jego możliwości i skrzypiał

a teraz PŁYWAM :yes:

nasmarowałem też łańcuch i wszystkie części napędu zero hałasu po prostu miodzio

Podsumowanie dla mniej doświadczonych takich jak ja: ;)

zanim zaczniecie wydziwiać i w porywie talentu majsterkowicza zaczniecie go przerabiać po prostu spróbujcie amorek nasmarować jakimś specyfikiem

• Mod Team
Napisano

A przeciętny Kowalski mając jako takie pojęcie o świecie i o prawach nim rządzących powinien się domyślić :icon_mrgreen:

NAstępnym razem kup Brunox Deo, ponieważ to jest smar do amortyzatorów. Potwierdzam to co ty juz zauważyłeś ugina się lepiej po smarowaniu.

Napisano
A przeciętny Kowalski mając jako takie pojęcie o świecie i o prawach nim rządzących powinien się domyślić :yes:

hipoteza potwierdzona od razu przez Vistat'a. w koncu sie domyslil, chociaz on moze taki przecietny nie jest :icon_mrgreen:.

Vistat: mozesz dalej wysilac szare komorki, wielokrotnie odkrywac ameryke i wywarzac otwarte drzwi, albo sprobowac siegnac do wiedzy zgromadzonej na tym forum. temat smarowania amortyzatorow omawiany byl wielokrotnie.

Napisano

Powiem tylko tak jeżeli przeczyta to chociaż 1 osoba która tego nie wiedziała to ten temat ma sens a teraz niech powie mi ktoś że taka osoba się nie znajdzie :icon_mrgreen:

Napisano

Takie osoby zawsze się znajdą...ale tematów na temat konserwacji amortyzatorów jest już trochę..także zanim napiszesz jakiś nowy temat, "POSZUKAJ" czy aby takich już nie ma :D

Napisano
A przeciętny Kowalski mając jako takie pojęcie o świecie i o prawach nim rządzących powinien się domyślić :D

NAstępnym razem kup Brunox Deo, ponieważ to jest smar do amortyzatorów. Potwierdzam to co ty juz zauważyłeś ugina się lepiej po smarowaniu.

Brunox Deo to nie smar, tylko srodek penetrujacy. Blizej mu wiec do WD40. W Torze 318 uzywalem non stop i wydawalo mi sie ze praca sie poprawia.

Teraz mam Rebe i sytuacja jest odwrotna - psikniecie Brunoxem w okolice uszczelek kurzowych powoduje rozpuszczanie oleju i nagle amortyzator zaczyna pracowac jak osinowy kolek.

Jesli Brunox - tylko na scierke bardzo niewielka ilosc. Tylko do czyszczenia a nie smarowania.

Napisano

Brunox Deo czyści i konserwuje , działa antykorozyjnie , wydłuża żywotność uszczelek , poprawia prace - tak mi się wydaje przynajmniej w moim przypadku tak jest , też mam Rebe . Ale żeby rozpuszczał/rozrzedzał olej pierwsze słyszę , przecież olej jest wewnątrz wewnętrznych goleni jak tam wchodzi brunox

a może się mylę ??

Napisano

Jeśli chodzi o Brunoxa widły z otwartą kąpielą olejową nie powinny być nim pryskane. Choć wydawało mi się kiedyś że poprawiało mi to delikatnie czułość amorka. Amorki smarowane smarem raczej nie powinny być smarowane takimi patentami bo rozpuszczą ten smar co jest w środku.

Napisano
Podsumowanie dla mniej doświadczonych takich jak ja: :D

zanim zaczniecie wydziwiać i w porywie talentu majsterkowicza zaczniecie go przerabiać po prostu spróbujcie

.....

dowiedzieć się jak należy to robić

temat smarowania amortyzatorow omawiany byl wielokrotnie.

Powiem tylko tak jeżeli przeczyta to chociaż 1 osoba która tego nie wiedziała to ten temat ma sens a teraz niech powie mi ktoś że taka osoba się nie znajdzie :D

właśnie dlatego zamykam by nie brać przykładu z Vistata

fajny jesteś chłopak, ale więcej czytaj i sie ucz

wówczas mniej bzdur będziesz pisał

miłej zabawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...