Skocz do zawartości

[rama] Grand stalowy full - czy jest ona wytrzymała?

KL1

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi to to, że mój rower nie spełnia niektórych należytych funkcji jak trzeba, dlatego myślę nad jego wymianą lub wymianą niektórych części.

Problem tkwi w tym, że spotkałem się z opinią, iż "tego typu rama dużo nie wytrzyma". Rama jest stalowa.

Nie chodzi mi oczywiście o skakanie na tym rowerze, nie służy mi też ten rower do downhillowych zjazdów, chodzi o jazdę trochę po szosie, trochę po lasach i górach. Czy rzeczywiście tego typu ramy nie są wytrzymałe? I czy jest sens kupować nowy sprzęt do tego roweru, czy lepiej kupić nowy rower?

link do zdjęcia z rowerem:

http://i102.photobucket.com/albums/m118/ji...pg?t=1224267445

Pozdrawiam

post-114442-1224268046_thumb.jpg

Lepiej kupić nowy rower. Bo żeby było ok to musisz wymienić wszystko, czyli nie ma sensu. Pozbieraj troszkę pieniędzy zamiast wydawać na nowe części w tym i kup porządny rower.

Ta rama rzeczywiście zbyt wiele nie wytrzyma. Po górach bałbym się na takiej jeździć.

Imho wymienianie części w tym to jak rzeźbienie w gównie.

sa wytrzymale jako tako znaczy sie nie powinna sie przy takim zastosowaniu jakim piszesz rozleciec tylko ze jest to ciezka "maszyna" i nie warta rozbudowywania chociaz jak ktos nie mierzy wysoko to i do rozbudowy sie nada :( bo zawsze cos mozna poprawic :P jakbys jakis damper do tego dolozyl... ale po co ci damper do zastosowanie jakie podales :P

A żeby nie zakładac nowego tematu to chciałbym zapytać się tutaj, ile za ten rower mógłbym wziąć :D

21 biegów, jak wiadomorama stalowa, przerzutki i manetki oczywiście Shimano (trudno mi powiedzieć jaki model), kierownica "neco ultralite" więcej o tym rowerze więcej powiedzieć nie mogę. Wiem że to co napisałem w ocenie za bardzo nie pomoże, aczkolwiek o wycene bardzodzo prosze :D

pozdr

sa wytrzymale jako tako znaczy sie nie powinna sie przy takim zastosowaniu jakim piszesz rozleciec tylko ze jest to ciezka "maszyna" i nie warta rozbudowywania chociaz jak ktos nie mierzy wysoko to i do rozbudowy sie nada ;) bo zawsze cos mozna poprawic :P jakbys jakis damper do tego dolozyl... ale po co ci damper do zastosowanie jakie podales :P

Jak znam życie to nie znajdziesz pasującego dampera do czegoś takiego. Druga sprawa widelec też będzie problem. Nie widzę czy to ma hak przerzutki czy przerzutkę na hak... Jeśli to drugie to już totalna porażka.

Lepiej kupić nawet całkiem sztywny rower (nie ma sensu kupować rowerów z widelcem amortyzowanym poniżej ~1300zł).

pierwszym sensownym wyborem w przypadku roweru amortyzowanego bedzie full krossa z serii sfx. posiadam takowego w wersji 500 i sprawuje sie bardzo dobrze. 300tka ma tą samą rame i amor tylni, reszta osprzetu jest ciut gorsza. aluminiowa rama, system jednozawiasowy, calosc komponentow sensowna. zamienilem opony na bardziej agresywne, zalozylem inny mostek i rogi, rowniez siodlo (preferencje uzytkownicze a nie kiepskiej jakosc oryginaly).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...