Skocz do zawartości

[kola] Pomoc w wyborze

speed565

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ważę około 75 Kg, mój rowerek to full ważący około 13,5 - 14 Kg z 100 mm skoku. Nie wykonuje nim jakiś monumentalnych lotów bo i ja i on by tego nie wytrzymał, ale lubię korzystać z dobrodziejstw zawieszenia nie podnosząc koła na krawężnikach, zeskakując ze schodów i jeżdżąc po korzeniach i kamieniach w terenie (lubię bujanie :P. Hamulce posiadam tarczówki deore, na przodzie mam tarcze 180, a na tyle 160.

Zastanawiam się nad nowymi kolami tak do 550 zł., ale już jestem całkiem skołowany jakie.

- z gotowych myślałem nad crossridami, ale po czytaniu forum zaczynam wątpić czy by wytrzymały.

- ze składanych to jedyne do czego doszedłem to że DT Revolution by nie wytrzymały hamulców :)

Czy mogli byście doradzić jakieś koła, lub przynajmniej w jakiej klasie wytrzymałości mam szukać? Czy jeszcze kola do maratonów, czy może raczej już coś enduro?

Z góry dzięki za rady.

Napisano

dt revo bez problemu sobie poradzą z tarczowkami jezdzilem na takich przez rok z duzymi tarczami i z mocnymi hamplami.

jesli nie fruwasz to zdecydowanie kola do xc pod tarcze dadza rade. kola nie mialy centry, nie wymagaly poprawek, nie zerwalem zadnej szprychy. choc prawda jest ze nie są zalecane do kol tarczowych ale nie jestem jedny ktory takich uzywal/uzywa.

w zestawie mialem obrecze mavica xm 317, szprychy z mosięznymi nyplami, piasty ns - bo chcialem czerwone ;)

Napisano

Czyli np Crossridy powinny dać rade ??

Kola na revo wytrzymały, ale jak wyglądała sytuacja z ich sztywnością ??

Jeszcze pytanie jak wygląda sytuacja z wytrzymałością aluminiowych nypli. Są ładne i nie drogie, ale pewnie są słabsze niż mosiężne ??

Napisano

nie są slabsze jako takie - gorzej centruje sie na nich kola no i pozniej ciezej jest nimi krecic gdy kola sa uzywane.

co do sztywnosci kol - namacalnie nie czulem zeby byly mniej sztywne niz obecne, ale przy zakretach nawet na asfalcie slychac bylo jak uderza czujnik licznika o nadajnik

Napisano
dt revo bez problemu sobie poradzą z tarczowkami jezdzilem na takich przez rok z duzymi tarczami i z mocnymi hamplami.

jesli nie fruwasz to zdecydowanie kola do xc pod tarcze dadza rade. kola nie mialy centry, nie wymagaly poprawek, nie zerwalem zadnej szprychy. choc prawda jest ze nie są zalecane do kol tarczowych ale nie jestem jedny ktory takich uzywal/uzywa.

w zestawie mialem obrecze mavica xm 317, szprychy z mosięznymi nyplami, piasty ns - bo chcialem czerwone :)

nie miales problemow bo miales 36 szprychy

co innego mavic crossride gdzie są 24 szprychy i to nie jakies wybitne :P ja osobiscie bym ich nie polecal :P

alu nyple w zupelnosci wystarcza do kola przedniego i na szprcychy z drugiej strony napedu z tylu (i jak bedzie sensowna ilosc szprych np 32) ale mosiezna warto uzyc wraz ze szprychami na kole tylnym od strony napedu :P

Napisano

Dobra to zamiast Revo zwrócę się w stronę Competition, nie są dużo cięższe, a powinny być pewniejsze :P

Obręcz to raczej Mavic XM 317, wagowo i cenowo są spoko, a dość dobre opinie mają.

A jak wygląda kwestia ilości szprych 32 czy 36 ??

No i piasty - zastanawiałem się nad SLX, ale teraz nie wiem czy nie coś na maszynach : możecie coś polecić.

A i odnośnie jeszcze crossridów to według Mavica powinny więcej wytrzymać niż XM 317 więc nie wiem czy z nimi jest aż tak źle.

Napisano

Piasty.. Żeby się w tej cenie zmieścić, to co masz do wyboru z maszyn, kilka różnych Novateców i Dartmoor... Ewentualnie jest Woodman u arnika tył za jakieś 170zł i do tego tani przód wziąć można, ale idąc w markowe szprychy DT i licząc jeszcze koszt złożenia, to nie wiem, czy się zmieścisz :P

Też rozważam w tej cenie koła pod tarcze, a zrezygnowałem z drogich DT :P Acha, z gotowców, to jeszcze jest Fulcrum Red Metal 5 oprócz Mavica, z tych 2 chętniej bym wziął Fulcruma, ale to prywatna opinia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Piasty chyba wezmę XT albo SLX. Z maszynówkami dam sobie spokój chwilowo.

Co do obręczy to chciałem się wywiedzieć o dwie :

1. to Tioga Factory DH - wiem że są to obręcze do ciężkiej jazdy, ale ważą 585 gramów i mogę je mieć za 150 zł. za sztukę

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...ty&pid=3900

2. to te Mavic X 3.1 - maja 28 otworów, więc mógłbym je założyć do piast jakie mam obecnie. Tyle że trudno jest coś o nich znaleźć. Na stronie Mavica dopadłem że powinny ważyć 450 gramów, a poza tym nic.

http://www.allegro.pl/item463646774_komple...c_tubeless.html

C góry dzięki za info o tych obręczach i ich przydatności do lekkiego enduro.

Napisano

Co do piast to znalazłem ciekawe oferty

LX http://www.allegro.pl/item465655162_kpl_pi..._na_36_otw.html

lub XT http://www.allegro.pl/item467744049_kpl_pi...2_i_36_otw.html

Jeśli nie zwracasz uwagi na niewielkie różnice w wadze kół to wziąłbym wersje 36. Koła będą sztywniejsze i więcej wytrzymają.

Przeoczyłem to, że masz tarczówki, więc akurat te odpadają, ale może komuś innemu się przydadzą.

Napisano

To ja zaproponuje kopie swoich kółek ;). Poszukajcie x317d 395g, do tego Novatec 811d i 812d 666gram razem z seryjnymi zamknięciami(111g) i do tego mam Sapimy Race lub mozna wlasnie DT Comp.

Jako alternatywe dla obreczy mozna uzyc SunRims Equalizer.

Co do DT Revo to szprychy wytrzymałe ale musi je zaplatac naprawde dobry fachowiec. Moim zdaniem to szprychy ktore nie wybaczają błędów.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Raczej nie powinno być z nimi problemu. Jednak będzie trzeba uważać przy ostrzejszej jeździe. Mówię tu o metrowych dropach, a nie korzeniach i schodach, bo z tym powinny poradzić sobie bez zająknięcia.

Napisano

te z obreczami dt swiss sa fajne cena tez nie wydaje sie zla nawet okazyjna, mozna by sie przyczepic ze szprychy nie sa cieniowane ale i tak biorac pod uwage cene to warto sie zastanowic

co do tamtej licytacji to koleczka bardzo fajniutkie i ta cena co teraz jest, jest dobar ale na pewno pojdzie do gory chociaz licytowac mozesz tak do 400-500zl bo to w sumie podobne kola do tych z obreczami dt no i tez szprychy nie cieniowane :)

btw zwrociliscie uwage na zdjecie orzecha w tej aukcji z obreczami dt swiss?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...