Skocz do zawartości

[opony] przeciwne kierunki rotacji opon przedniej i tylnej - dlaczego ?

sportsterman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku po założeniu miałem na dolnej granicy ciśnienie (2,4-2,6) . Dziś szalałem na większym (ponad 3,4). Opon nie zmieniam, bo już za dużo tego przerabiałem, te mam raptem tydzień. Najdziwniejsze jest to że to tylko tył się ślizga na zakrętach, po prostu ucieka.

Raz zdarzyło mi się nawet wychodzić z zakrętu dość pochylonym, i depnąłęm mocno po korbie przyspieszając i jak to się mówi spaliłem gumę ;), minimalnie bo minimalnie, no ale takich akcji jeszcze nie przerabiałem.

Gdyby działo się tak z obiema, zwalił bym to np na złą technikę jazdy, czy złe warunki, czy po prostu na zbyt dużą szybkość. Pokombinuje jeszcze z innymi ciśnieniami na przód/tył i zobaczymy co dalej. No biore poprawkę jeszcze na to że gleba krakowska jest trochę wilgotna przy takiej pogodzie , ale w takie detale to już nie będę wchodził, choć przyszło mi jeszcze do głowy, że każdy rower mi inne rozłożenie masy przód/tył i mi może uciekać a Tobie nie właśnie z takiego powodu.

PS. Mam jeszcze taką teorię. Mam fula. Damper pracuje, wiadomo. Zauważyłem czasami że jak jest wyboista trasa, to w momencie kiedy damper ugina się, dociskam tylnie koło, następnie damper wraca, tyłek mi podnosi i w pewnym sensie na ułamek sekundy podnosi tył roweru do góry, przecież ruch powrotny do góry musi być wyhamowany, zawsze jakaś bezwładność jest tylniego wahacza.

Wtedy koło tylnie traci na moment docisk, a jak dzieje się to w zakręcie to jest problem. Musze to przyuważyć dokładnie jutro :)

Napisano

Wow, ale przemyślenia :D W moim hardtailu RR z tyłu na zakrętach sprawuje się bardzo dobrze, mam go założonego tak jak producent zaleca. Ty masz wersję 2.1" czy 2.25" ?

Szerokość kapcia też ma znaczenie, zwłaszcza na zakrętach. A to że przy niskim ciśnieniu RR troszkę się "myrda" na boki, też już przerobiłem :P

Napisano

Tak czytam to wszystko i aż poszedłem do roweru zobaczyć oznaczenia na oponach. Tak więc rower to Mbike Renegade 0.5, opony Schwalbe Rocket Ron Evolution 2.1( http://www.twomark.pl/index.php?s=produkt&...3&id_typu=1 )....obie opony założone zgodnie z kierunkiem na oponie ( front to front, rear to rear, czyli obie założone tak samo...front kręci się do przodu na przedniej i na tylniej oponie... tak jak układa się bieżnik). Co do ciśnienia producent zaleca od 2 do 4atm i mam ok 3,5... nie ma żadnych dziwnych zachowań opon na drodze.

Napisano

@ Rulez , bardzo niskie ciśnienie z przodu, co Ci daje takie niskie ciśnienie?

@stefanek24 - czyli tylnią masz założoną przeciwnie do zaleceń Schwalbe.

Mi niestety na zakrętach tył myszkuje, o zgrozo nawet podczas przyspieszania. Zaraz zbieram graty i ruszam testować :D

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam!

Mam opony smart sam Schwalbe i zauwazyłem ze w zakrety przy troche wiekszej predkosci wchodze z troche za duzym łukiem (raz gdy chciałem skrocic ten łuk to mało na bok nie poleciałem) wiec zatrzymałem rower spojrzałem na strzałki no i widze z tylna opona jest odwrotnie załozona (dwa dni wczesniej kolo dałem do centrowania). Pytanie: jazda na odwrotnie załozonej oponie przyspiesza zuzycie oponki?

Zauwazyłem tez ze w lesie ze stromej górki (sucha sciółka) na tylnym zablokowanym kole opona sunie sama, chyba odwrocenie opony potrzebne co???

pozdrawiam

Napisano

Zauwazyłem tez ze w lesie ze stromej górki (sucha sciółka) na tylnym zablokowanym kole opona sunie sama, chyba odwrocenie opony potrzebne co???

niekoniecznie, przy zjeździe nawet opona o idealnie dużej przyczepności będzie się ślizgać zwłaszcza po zablokowaniu koła. Przy zjeździe nie ma co porównywać bo wtedy tylne koło jest odciążone. To jest ten powód dlaczego rowery do DH mają z przodu duże tarcze a z tyłu małe (kiedyś w czasach pionierstwa DH w Polsce niektórzy z tyłu mieli V-;). Z górki tylne koło ma małą przyczepność. Zobacz raczej jak się podjeżdża, czy nie buksuje.

Napisano

Zobacz raczej jak się podjeżdża, czy nie buksuje.

Oj tak, boksuje sie i to strasznie. Za pierwszym razem jak chciałem wjechac na 1:2 to kolo sie tak kręcilo ze juz na poczatku musiałem zejsc bo nie stałem w miejscu praktycznie.

Napisano

jezdzilem 3 miesiace na odwroconym Racing Ralph z tylu (dziekuje montowni Krossa), non stop mialem problemy z uslizgiwaniem.

Jak tylko zorientowalem sie o co biega - zmienilem - jak reka odjal.

...że przytoczę swą wypowiedź z innego forum :

Co do opon prod.Schwalbe instrukcja zawarta na stronie producenta opisuje "problem" następująco:

- koło przednie : kierunek strzałki z opisem "front" zgodny z kierunkiem toczenia się koła

- koło tylne: kierunek strzałki z opisem "rear" zgodny z kierunkiem toczenia się koła

a u Ciebie jak finalnie to wygląda?

Jeżdżę na Racing Ralph i co ciekawe fabrycznie założona opona z przodu jest odwrotnie niż mówi o tym w/w instrukcja.

pozdrawiam

• 1 rok później...
Napisano

sorry za odkop ale własnie odebrałem rower z serwisu, w którym między innymi dziadek zakładał mi opony nowe Continental Double fighter II i sam już nie wiem, czy są dobrze założone czy nie...

Obecnie siedzą tak.

koło tył (z takimi oznaczeniami na oponie):

<---front - rotation - rear--->

koło przód:

<---front - rotation - rear--->

czyli patrząc na strzałki powinienem przestawić oponę z przodu żeby było:

<---rear - rotation - front---> ??

Pomóżcie panowie...

• Mod Team
Napisano

Ja tam zawse patrze na ustawienie kloców/bieżnika i tak zakładam opone jak uważam ze będzie lepiej na przód i tył. Mowie o oponach które nie mają sprecyzowanego kierunku rotacji.

Napisano

Ja tam zawse patrze na ustawienie kloców/bieżnika i tak zakładam opone jak uważam ze będzie lepiej na przód i tył. Mowie o oponach które nie mają sprecyzowanego kierunku rotacji.

super, ale nie udzieliłes mi odpowiedzi...

chodzi mi o konkretną odpowiedź ponieważ nie kumam idei kierunkowości i jej ustawień.

jeśli na oponie jest strzałka to ta strzałka musi być ustawiona zgodnie z kierunkiem ruchu opony?

czyli:

przód <---rear - front--->

tył <---front - rear--->

• Mod Team
Napisano

A z której strony roweru masz takie oznaczenie na oponie? Jeśli takie oznaczenie jest na górze opony stojąc po lewej stronie roweru to powinieneś odwrócić tylną oponę, jeżeli odwrotnie to przednią.

Tak jak opisujesz wskazuje na to, ze stoisz po prawej stronie roweru :)

Napisano

A jakie znaczenie ma to po której stronie stoisz i czy napis jest akurat na dole czy na górze? :icon_lol:

Napis pokazuje kierunek rotacji opony w zależności od tego czy będzie założona koło tylne czy przednie. Napis jest po jednej stronie ale kierunku obrotu to nie zmienia.

W moich Schwalbe tak jest. Tył zakłada sie odwrotnie niż przód aby lamelki: z przodu polepszały odprowadzanie wody z tyłu polepszały trakcje.

Napisano

czyli generalnie mam do d.u.py :(

ale najśmieszniejsze jest to, że jak z przodu założę poprawnie oponę to bieżnik będzie wyglądał beznadziejnie...

Napisano

Cóż.. Rozumiem Cie...

Widok bieżnika podczas jazy zdecydowanie ujemnie wpływa na punkty lansu.

Załóż odwrotnie - jazda będzie (cyt) " do d.u.py" ale ale samopoczucie na pewno wzrośnie (przynajmniej do pierwszego nagłego spotkania z glebą)

Napisano

Zdecydowanie macie rację. Po to ktoś tak robi te opony żeby je prawidłowo użytkować.

Będę musiał przednią przełożyć.

Dzięki za rady i pomoc.

• Mod Team
Napisano

A jakie znaczenie ma to po której stronie stoisz i czy napis jest akurat na dole czy na górze? :icon_lol:

A czy bez tej wiedzy wiesz, że strzałka wskazująca kierunek rotacji opony powinna być zwrócona w prawą/lewą stronę? :c

Faktycznie info o pozycji napisu jest zbędne ze względu na to, że napis zawsze jest zrobiony względem wewnętrznej części opony (znaczy literki lecą od lewej do prawej a nie są do góry nogami :P)

Oczywiście, że w znakomitej większości opon jest różnica w tym, jak ją założymy, zupełnie inna przyczepność, działanie bieżnika, klocków ...

Napisano

"A czy bez tej wiedzy wiesz, że strzałka wskazująca kierunek rotacji opony powinna być zwrócona w prawą/lewą stronę? :c"

Wiem

Taka (obrazek na dole) prezentacja kierunku nie pozostawia żadnych wątpliwości.

• Mod Team
Napisano

super, ale nie udzieliłes mi odpowiedzi...

chodzi mi o konkretną odpowiedź ponieważ nie kumam idei kierunkowości i jej ustawień.

jeśli na oponie jest strzałka to ta strzałka musi być ustawiona zgodnie z kierunkiem ruchu opony?

czyli:

przód <---rear - front--->

tył <---front - rear--->

Załóżmy ze masz bieżnik który układa sie we wzorek i przypomina on często literę V np. jak patrzysz na koło widzisz mniej wiecej coś jak (>>>>) to w nawiasie to opona. Taka powinna iść na przód dlatego ze bieżnik po stornie drogi jest lustrzanym odbiegiem czylii (<<<<) a klin ramionami w stronę jazdy sie klinuje jak sama nazwa mówi i lepsza jest przyczepność przy hamowaniu. W kole napędowym jest odwrotnie bo siły działają odwrotnie tłem nie hamujemy tylko rozpędzamy.

Napisano

Załóżmy ze masz bieżnik który układa sie we wzorek i przypomina on często literę V np. jak patrzysz na koło widzisz mniej wiecej coś jak (>>>>) to w nawiasie to opona. Taka powinna iść na przód dlatego ze bieżnik po stornie drogi jest lustrzanym odbiegiem czylii (<<<<) a klin ramionami w stronę jazdy sie klinuje jak sama nazwa mówi i lepsza jest przyczepność przy hamowaniu. W kole napędowym jest odwrotnie bo siły działają odwrotnie tłem nie hamujemy tylko rozpędzamy.

no to już teraz bardziej rzeczowo i jasniej... namąciłeś mi w głowie :icon_lol::icon_confused:

Czyli wg tego co pisze, opony powinny być zupełnie odwrotnie niż do tej pory pisałem, trzebaby przestawić oponę tylną żeby strzałka rear---> była w przeciwnym kierunku.

Ale nic to, wczoraj zrobiłem wieczorem 60 km bez przekładania i nie narzekam, jeździ się dobrze i tyle. Jak się wypierniczę (co mi się nigdy nie zdarzyło) to stwierdzę że należy przestawić opony.

PS. Jeździłem na nowiutkich Continental Double Fighter II 700x40c - opony dosyć głośne, ale jeżdżę z mp3 na uszach więc dla mnie wsio ryba ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...