Skocz do zawartości

[opony] przeciwne kierunki rotacji opon przedniej i tylnej - dlaczego ?

sportsterman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zalozylem dokladnie tak jak mowi producent,

kierownica z prawej strony, kolo przednie:

przod-kierownica-z-prawej.jpg

kolo tylne:

tyl-kierownica-z-prawej.jpg

a wiec jest tak : <<<<<->>>>>-|-

i to jest logiczne: przod ma miec niskie opory toczenia, tyl ma krecac sie lapac nawierzchnie w celu przeniesienia napedu.

Napisano

No więc, zarówno w RR - 2008 r. jak i w NN jest tak :D

>>>>>>>> --- <<<<<<<<< przód

dscf5044sj7.th.jpgthpix.gif

I jeszcze jedna fota, żeby nie było wątpliwości :

focus7704ky0.th.jpgthpix.gif

• Mod Team
Napisano

Wszystko zależy od charakterustyki bieżnika.

Na przykład teraz widzę, że w RR tak jak podaje producent jest ok.

Jesto to uzasadnione ułożeniem zewnętrznych kolcków.

Napisano

Moim zdaniem Ouzo oczywiście założył opony dobrze, w RR także zewnętrzne i wewnętrzne klocki wyznaczją kierunek (tak też pokazują strzłki).

Sam jestem posiadaczem wymienionych wcześniej Michelin XC AT ( na nich nie ma żadnych strzałek) i zakłdając je kierowałem się ukształtowaniem kostek.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

A ja zapytam o mój problem w tym temacie bo nie będę osobnego zakładał. Jeżdżę na rowerze Author Reflex i kupiłem do niego oponki Schwalbe Kojak. Nie mam pojęcia natomiast jak je założyć bo nigdzie nie ma strzałki z kierunkiem rotacji. Skoro to slicki to może mogą być zamontowane dowolnie?

Napisano

Przy założeniu, że są symetryczne względem "osi podłużnej", kierunek obojętny. Wewnątrz budowa raczej jest symetryczna, siły się rozłożą tak samo, a skoro są gładkie, to dowolnie. Tym bardziej, że im mniejszy bieżnik, tym mniejsze różnice w oporach, przyczepności robi kierunkowość, a one bieżnika mają. Dlatego producent nie narysował widać strzałki wg. mnie.

Napisano

Sporek - please <lol> ;) Kojaki są kompletnie łyse, zakładasz je jak chcesz.

Ja przy tej oponie w ogóle się nad tym nie zastanawiałem.

Napisano

No ja też tak myślałem. Ale wiesz. W takiej F1 np mimo że opony to w tej chwili slicki to i tak są kierunkowe o czym przekonał się Robert zresztą... :)

Napisano

Witam!

Zaopatrzyłem się niedawno w oponki Geax Mezcal i tu też mam wątpliwości co do ich prawidłowego zakładania. Producent oznaczył na nich dwa kierunki rotacji, wygląda to tak (patrząc z góry na bieżnik):

(<<<<<<<<<<<<<<<<<<)

<---Speed | Traction--->

I co ciekawe, to nie ma żadnego rozróżnienia na koło tylne i przednie! No i jak takie opony założyć prawidłowo?

Zakładając, że chcę uzyskać dobre prowadzenie kosztem prędkości, to wg tych oznaczeń powinno być tak (widok z góry):

<-| (>>>>>>) - (>>>>>>)

co - biorąc na logikę i czytając wcześniejsze wypowiedzi - wydaje mi się bzdurą w przypadku koła przedniego... <_<

Nie zrobiłem na tych gumach jeszcze zbyt wiele km, więc nie mam sprawdzonych obserwacji praktycznych. Może ktoś jeździ na Mezcalach i się podzieli uwagami?

Pozdrawiam!

Napisano

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w góralach ale skoro tak pisze producent to ja bym założył je tak:

<-| (<<<<<<) - (>>>>>>)

Zależy po jakim podłożu najwięcej jeździsz ale zakładam że nie po asfalcie. Nie wiem jak z czyszczeniem bieżnika ale może na bardziej wymagający teren można by założyć tak:

<-| (>>>>>>) - (>>>>>>)

A jeśli jeździsz po jakiś twardych leśnych ścieżkach to można by tak:

<-| (<<<<<<) - (<<<<<<)

Powinieneś ocenić na jakiej konfiguracji najlepiej się jeździ i po jakiej powierzchni jeździsz.

pozdro

PS. Apropo moich Kojaków. Nie śmiejcie się bo może i technologii z F1 tam nie ma ale jak w oponach stosują aramid,tytan,vectran i kto tam wie co jeszcze to nie zdziwiłbym się gdyby i slicki rowerowe były kierunkowe :P. Swoją drogą super oponki do crossa na asfalt.

Napisano

Udało mi się znaleźć ciekawą recenzję opon Geax Mezcal i w zasadzie odpowiadam sam sobie na postawione pytanie :P

Cytując za autorem recenzji:

"We also tested the tires in different directions rolling. [...] the rear wheel is better to mount the tires as rolling that provides the best traction, so as to address tranquillity also important slopes, with good traction. The inflation pressure is better to leave it to a minimum, since the fluidity is always great, finding thus an even greater comfort and above all an optimal traction uphill or where the soil is less compact and hard. [...] For tire front, however, we found a good compromise with a pressure of inflation to a minimum and mounting it in the sense of rolling which ensured greater fluency. Indeed, reversing the sense you get an appreciable drop of fluidity not adequately balance of grip curve in the wet. [...] The solution, fluency at anterior, grip at the rear, inflation pressure to a minimum, can be very competitive on almost all the land, logging really in crisis only on muddy land, heavy, moved or very sticky".

Pełny tekst recenzji jest tutaj, polecam lekturę:

http://www.ciclonline.com/tecnica2009/Test...ezcal%20TNT.php

Pozdrawiam,

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podepnę się pod temat:

Oznaczenie z boku opony <--rear/front--> Nie oznacza kierunku toczenia w tył/przód dla dowolnego koła tylko kierunek toczenia się do przodu w przypadku przedniego (front) i tylego (rear) koła tak?

Czyli opona musi być ustawiona tak żeby grot strzałki "front" z przodu a "rear" z tyłu był skierowany zgodnie z kierunkiem jazdy?

Napisano

plubart -dzieki- własnie czytam ten temat i z postu na post coraz mniej rozumiem ale właśnie zadane przez Ciebie pytanie chyba rozwieje moje wątpliwości:-)

ja posiadam komplet RocketRon i mam obie zgodnie ze strzałkami do kierunku jazdy.

a z tego co rozumiem

przód - zgodnie ze strzałka

tył - odwrotnie do strzałki

???

Napisano

Boże, ale mącicie. W tą stronę, w którą się koła kręcą montujecie opony. Przednią - ze strzałką front, a tylnią ze strzałką rear {strzałka front w tylniej oponie obraca się wtedy przeciwnie do kierunku jazdy}.

Zresztą nie trzeba tak montować, inne bedą wtedy właściwości trakcyjne roweru.

Napisano

Strzałki u większości producentów oznaczają kierunek rotacji koła. Oponę należy założyć tak, aby przy jeździe do przodu koło kręciło się w kierunku oznaczonym strzałką.

Pozdr,

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pytanie do użytkowników SCHWALBE RACING RALPH.

Założyłem oponki, przednia tak, że strzałka z napisem "front" wskazuje kierunek jazdy, z tyłu na odwrót, czyli strzałka "rear" kręci się w kierunku jazdy. Już kilkukrotnie, z czego dziś dwa razy przy względnie dużej szybkości na szutrze przednie koło weszło w zakręt dość gładko a tylnie się uślizgło na bok, na tyle dużo że zaskoczony miałem serce w gardle. Mam wrażenie że ten kierunek mimo wszystko jest zły. Co o tym sądzicie?

Napisano

Dobrze założyłeś, możesz ew. zmienić kierunek z tyłu , będzie gorsza przyczepność na podjazdach, ale jest szansa, że się nie uśliźnie.

Napisano

Dzięki. W tym właśnie problem, że tylnia się ślizga na zakrętach. Przypatrzałem się klockom i zewnętrzne są z przodu pod ukosem skierowane na zewnątrz przodem, to ma sens. Tył natomiast ma te ząbki przodem do środka i zakręcie czuje to jak opona jakby była nadsterowna i opona chce jechać wzdłuż tych klocków. Troche namieszałem, ale wiadomo o co chodzi ;).

No nic, trzeba będzie spróbować na odwrót i ocenić zyski i straty.

Napisano

Jakie ciśnienie masz w oponach? RR potrafią zachowywać się dość dziko na zakrętach przy wyższych ciśnieniach (4-4,5atm). Za dużo opcji nie masz: wymiana opony, zmiana ciśnienia albo odwrócenie opony, ale ta ostatnia opcja to zaprzeczenie wieloletniego doświadczenia specjalistów schwalbe w produkcji opon, bo przecież przed ruszeniem produkcji każdy model jest testowany i musi być powód dlaczego RR są dwukierunkowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...