Songoq1 Napisano 15 Października 2008 Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam ! Mam jak dla mnie bardzo duży problem, ponieważ nie umiem wyjąć klocków hamulcowych od hamulców tarczowych hydraulicznych Shimano AM485 Deore czasami podają BL-M485, lub inne, ale to nie ma większego znaczenia. Chodzi o to że zgodnie z zasadą jak wyjmuje koło z tarcz mając rower do góry nogami i w ogóle mając wyjęte koło nigdy nie zaciskam klamki. Na początku niestety zgubiłem zacisk więc uważałem żeby nigdy nie nacisnąć. Ale niestety nacisnąłem leciutko przez przypadek i klocki trochę się zbliżyły do siebie. Docisnąłem je trochę na zewnątrz, ale chyba nie do końca bo robiłem to " na siłę ". Oczywiście dolałem oleju mineralnego więc hamulec działa normalnie, ale klocki są za blisko tarcz i powoduje to zbyt szybkie zużywanie się klocków i przy skrętach czasami wyraźnie słychać ocieranie tarcz. Przy kręceniu kołem widać że koło za szybko przestaje się kręcić. Powiedzcie mi co mam zrobić żeby oddalić klocki/ wyregulować je samemu ? Niestety z tematu w ktorym jest opisana wymiana klocków naprawdę mało rozumiem jak to zrobić ;| Nie jestem jakimś specem, dlatego proszę o wyrozumiałość.. Próbowałem wyciągnąć klocki, ale nie wiem jak, ponieważ mi nie wychodziły. Przepraszam za tak długi post, ale chciałem dobrze przedstawić mój problem. Potrzebuję szybko odpowiedzi, ponieważ w nast. tygodniu mam wyścig XC i muszę mieć dobrze działające hamulce. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Października 2008 Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Oczywiście dolałem oleju mineralnego więc hamulec działa normalnie I po co? Tym samym zalałeś układ ponad miarę i się nie dziw, że klocki się nie chowają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 15 Października 2008 Udostępnij Napisano 15 Października 2008 odciagnij troche oleju z klamki.wepchnij tłoczek.Powinno grać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2008 OK. Dzięki za te szybkie odpowiedzi, dopiero teraz odpisalem bo wczoraj z bratem próbowaliśmy na różne sposoby ok. godziny to naprawić i niestety na początku było jeszcze gorzej, teraz jest tak samo jak na początku. Otóż zbiorniczek był zalany do pełna, odlewalismy troche i oddalalismy przy tym klocki, pare nacisniec i znowu wracalo do tej samej pozycji tak ze PRAWY klocek/tłoczek jest bliżej niż lewy i to on ociera a lewy jest w normalnej pozycji. Po paru próbach i kombinowaniu z wpychaniem klocków odlalismy juz w koncu praktycznie caly olej ze zbiorniczka i dalej jest to samo.. w układzie musi byc duzo oleju bo zbiorniczek jest prawie pusty.. Jutro mam zawody a przednie kolo ewidentnie hamuje, ale da się jechać, ale wytracam predkosc szybciej. To jest takie lekkie ocieranie.. Już jeździłem normalnie długo dosyć w takiej sytuacji, ale chcialbym miec to naprawione.. Co możecie bardzo szybko teraz mi podpowiedzieć, jak to naprawić co jeszcze spróbować? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Pytanie czy ociera jeden klocek czy dwa jednocześnie? Jeżeli jeden to spróbuj odkręcić zacisk i ustawić go ponownie tak, aby żaden nie ocierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ociera jeden klocek - prawy, lewy jest blisko tarczy, ale jednak oddalony. Hm.. zacisk? Przepraszam, ale jestem mało doświadczony jeśli chodzi o konstrukcje hamulca tarczowego ;/ Którąś ze śrubek muszę odkręcić? Możesz mi to jakoś bardziej objaśnić? albo na podstawie linku do instrukcji obsługi shimano do tarcz objaśnić? Gdzieś był ten link na forum.. zaraz znajdę. Instrukcja: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs...69830616405.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Chodzi mi o śruby nazwane w instrukcji ''Caliper fixing bolts", odkręcasz je i wtedy może przesuwać zacisk odsuwając klocek od tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ok, ale czy na pewno sa to caliper fixing bolts? patrzac na hamulec są to chyba sruby ktore mocuja hamulec do roweru/widelca ? są dwie śruby przy samym hamulcu, może to o nie Ci chodzi? Potwierdz mi tylko ze to są na pewno te, bo mi się nie wydaje.. I czy robić to z tarczą w hamulcu czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Spoko, chodzi właśnie o te śruby. Może się źle wyraziłem nie odkręcasz ich, ale je luzujesz, dzięki czemu masz możliwość przesunięcia zacisku, ponieważ na zasisku masz otwory w kształcie fasolki. Robisz to z kołem zamontowanym w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Dobre śruby. One mocują zacisk do adaptera. Oczywiście, że z tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ok, dzięki, biorę się za to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Nie ma za co. Jak zrobisz daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Pierwszy sposób regulacji wygląda tak: luzujesz zacisk, naciskasz klamkę hamulca, wtedy zacisk sam się ustawia względem tarczy. Trzymając klamkę równocześnie zakręcasz śruby przy zacisku. U mnie po tym zabiegu i tak potrafi ocierać. Ja to robię tak: luzuje zacisk, kręcę kołem i jednocześnie ruszając zaciskiem nadsłuchuje czy dalej ociera. Jeżeli przestaje pomału zakręcam śruby. Ogólnie regulacja tarczówki to zadanie dla cierpliwych, czasem człowiek może się mocno wkur..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2008 No wiec chlopaki dzięki, zrobilem tak jak napisales w drugim sposobie, mimo ze tego nie widzialem a tak samo zrobilem no iiii jest w jednym miejscu takie leciutenkie css ( dzwiek ocierania ) ale slychac to bardzo malo, ale juz nie mam sily i zostawie to. Juz jest o wiele lepiej niz wczesniej, a ze jutro mam zawody to nie chce kombinowac bo zniszcze wszystko.. Teraz jeszcze chyba dla pewnosci wypchne klocki i znowu zaloze tarcze, moze zrobi sie troche wiecej miejsca.. co myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Na twoim miejscu nie wpychałbym klocków ponownie, bo i tak wrócą do poprzedniej pozycji. Odległość klocka od tarczy zawsze będzie taka sama, żeby zachować stały skok klamki w czasie eksploatacji, kiedy klocki robią się coraz cieńsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Musze wam powiedzieć że zrobiłem błąd że zabrałem się za tą naprawę tak późno, ponieważ w dzień zawodów, które były w moim mieście, jechałem na miejsce zawodów, jestem na miejscu no i jak rower chwile postał bez hamowania i wrocilem zeby przejechac trase, patrze a tu przedni hamulec nie działa.. Przyczyna: za mało oleju mineralnego.. no cóż, jak pod pompowałem działał może 20sek a później w ogóle.. Jako że było to w miare łatwe XC i mało km bo 8 dalem rade przejechac cale zawody, co wiecej, wygrałem w M1 Cieszę się bo to moje pierwsze zwyciestwo i nawet fajne drobne nagrody. Dzięki za pomoc, ale nie zamykajcie tematu bo będę jeszcze chyba potrzebował pomocy za niedługo. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 23 Października 2008 Udostępnij Napisano 23 Października 2008 pochwal sie jakie nagrody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Października 2008 Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Uścisk dłoni prezesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songoq1 Napisano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Hehe, uściski też były Nagrody to różne "drobiazgi" wymienie wszystko : Torba Authora podsiodłowa A-S330 Krem rozgrzewający Akileine Start ( naprawdę polecam, wg. mnie o wiele lepszy od ben-gaya ! Nie śmierdzi a efekt po 2 minutach jest super ) Smar do łańcucha Finish Line WET 120ml Bidon Akileine zwykły czarny, podobny do piłkarskiego ;P Linka od przerzutki XTR Shift teflonowa magazyn rowerowy, jakis starszy numer ;P Brik ( tak to wymawiali ) 15% zniżki na sklep lightbike.pl teamu z mojego miasta 4adventure ;P No i puchar i dyplom Wstępne zdjęcia jednego z uczestnikow ze mna to np.: http://picasaweb.google.com/czerwinski.mar...036431814495714 ja tam najwyzej Ale OK. Lekki off top zrobilismy Za pare dni bede bral sie za naprawe hamulca i bd. potrzebowal waszej pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 21 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 kupilem ostatnio rower rockrider 8.1 i przy transporcie zdjalem kolo,w domu jak je zalozylem tarcza strasznie zaczela ocierac o klocki,probowalem skorygowac tak jak napisal kiedys cyklista ale nic nie pomoglo,i jeszcze dodam ze przed zdjeciem kola w sklepie tarcza prawie nie ocierala moze ktos cos doradzic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.