Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 8

Lookas 46

Rekomendowane odpowiedzi

Ojej co to za detka aż za 50zł, na razie najdroższe z jakimi się spotkałem to Latexy Michelina za 35zł.

Dziś wziąłem się za wymianę łożysk w korbie, poza tym powoli trzeba myśleć nad planem treningowym na zimę.

Mam nadzieję, że w listopadzie będzie ładna pogoda bo jeszcze coś bym pojeździł.

Poza tym własnie pooglądałem filmik z maratonu w Jaśle. Takie filmiki to bardzo fajna sprawa.

Uwiecznili mnie w 6:00- 6:05 jak miałem problemy z napędem :)

w czwartek udało się nakręcić 45km po Łagiewnikach i pagórkach koło Smardzewa, po drodze raz kurs kolizyjny z moim obrał samochód na przejeździe ścieżki rowerowej z ulicą, a w Smardzewie jakiś spory pies, na szczęscie w kagańcu i z próbującym go dogonić właścicielem :angry2:

dzisiaj do tego zmiana czasu, zmrok już o 17, więc przez najbliższe kilkanaście tygodni trzeba się będzie wyluzować z konkretniejszymi wypadami po pracy

co najgorsze, od jakiegoś półtora tygodnia nie mogę pozbyć się puchnącego (i to nie wiadomo od czego) łokcia, opuchilizna już 2 razy schodziła i pojawiała się na nowo. W związku z tym jazda po wertepach nie przysparza zbyt ciekawych doznań :o

pozdrówko dekadenckie :)

• Mod Team

Porowerowałem 15km w terenie. Przyjemnie jest, panuje piękna kolorowa jesień w lasach. Dwa razy zaliczyłem glebę, pierwsza na stromym korzenistym podjeździe, a drugi raz powalił mnie na ziemię obślizgły korzeń zamaskowany trawą i mchem. I widziałem stado jeleni/koziołków, czterech ich było :D Szkoda że nie miałem wtedy aparatu w dłoni. Chyba się starzeję bo postanowiłem zakupić błotniki :down:

Rano rozpieprzyłem dętkę za 50 zł :D Popołudniu wyjechałem na trening - końcówka długiego zjazdu typu Single Track i zakręt zbyt szeroko wzięty - poślizg tylnego koła, poślizg przedniego koła i rycie trawy bokiem. MP3 player się trochę przerysował bo mam go zawsze na udzie :down:

Czyżby padła dętka Panaracer GreenLite? Tylko ich cena jest aż tak zabójcza.

dziś piękna pogoda Las Osobowicki i Rędziński pod Wrocławiem: 47,56 km, średnio 20,3 km/h, 2/3 trasy po lesie (szutr i liście odrobina błotka). Pozwolę sobie tutaj na małe ostrzeżenie: Niestety nawet w lesie nie brakuje debili. Zakaz wjazdu dla samochodów i motocykli a tam pacan robi sobie wyścigi starym peugeotem po ścieżce rowerowej. Chciał się popisać przed swoją siksą co to ją zapakował do auta i jakieś 10 m przede mną zrobił ostry nawrót i nie opanował w błocku auta. mało brakowało do czołówki a i tak ratowałem się skokiem w krzaki. Oczywiście dureń zwiał i potem tylko słyszałem jak szaleje po lesie w którym pełno ludzi z dziećmi na spacerze i rowerzystów.

cymbałów nie brakuje, dzisiaj na tvn 24 na pasku była informacja o czołowym zderzeniu aut na drodze leśnej (!!) w lubuskiem z ofiarą śmiertelną; nie wiem jakie były okoliczności, ale po skutkach wydaje się że któryś z uczestników musiał zdrowo grzać leśną drogą skoro nie udało się uniknąć zderzenia

zmieniając temat, dzisiaj piękna pogoda, 63km po lasach w okolicach Żeromina i Tuszyna, czarny szlak przez rezerwat Wolbórka w jesiennej szacie godny polecenia; w okolicach niektóre drogi leśne ładnie ubite i wyremontowane, tyle że np. na drodze Tuszyn - Prawda nastawiano szlabany blokujące wjazd samochodom, tyle że nie zostawiono nawet metra obok dla pieszych i rowerzystów, więc trzeba parę razy stawać omijać rowem melioracyjnym (póki co suchym) lub przeciskać się pod szlabanem, a drogą tą biegnie czerwony pieszy szlak okolic Łodzi i chyba jakiś lokalny rowerowy. A wystarczyłby o metr węższy szlaban lub jakaś minikładka obok :angry2:

A ja dzisiaj odwiedziłem dwa największe sklepy w mieście i nigdzie nie mieli czym napompować amora, a pompki też nie mieli do kupienia :) Mińsk to wiocha. No to przed chwilą zamówiona pompka Beto na allegro.

Rozmowa dzieciaka ze sprzedawcą w sklepie:

-ile kosztują takie wyścigowe koła?

-ale jakie?

-no takie wąziutkie

-ale 26" czy 28"

-obojętnie (tutaj mój szeroki uśmiech :o )

odpowiedź sprzedawcy:

-koło 50, dętka 8, opona 20

to się dopiero nazywa wyścigowe koło :)

Aha - przerzutka Sram 5.0 kosztuje w tym sklepie 120 zł :blink: Chyba im się nalepki pomyliły.

Okres jesienno-zimowy sprzyja modernizacji roweru, u mnie akurat padło na wymianę przerzutki. Niestety światowy kryzys dopadł i mnie, kasa przeznaczona na przerzutkę poszła na zakup zapasu mąki i cukru.

No ale żeby nie zostać w przyszłym sezonie bez przerzutki, postanowiłem przywrócić do życia prawdziwą legendę kolarstwa górskiego Shimano SIS, przerzutka jest starsza od niektórych użytkowników tego fora, luzy ma mniejsze od młodszego o kilkanaście lat Shimano Deore, a dodatkowo przeszła modny ostatnio rust tuning.

d8d23e183db756f0m.jpg

wracając z pracy natknąłem się na zbieranie motocyklisty z asfaltu

audik (prawie nówka ) obrócony o 180* a szczątki motoru w promieniu 20metrów

chyba żył , bo by do karetki go nie zabierali

kiedyś jak pod moim oknem ciężarówka zmieliła dziadka z rowerem to z półtorej godziny pod prześcieradłem leżał zanim grabarze go zapakowali

dalszą część drogi przebyłem bez wysiłku (wolniej , niż zazwyczaj ) brrr

uważajcie na siebie

Trochę lipa z tą zmianą czasu, teraz to naprawdę jest mało czasu do jazdy w środku tygodnia.

Pora zacząć korzystać z trenażera, ale najpierw muszę go kupic. Zastanawiam się nad rolkowym, poprawia równowagę i technikę pedałowania :P

Poza tym sprzedałem dziś nieco gratów rowerowych, głównie wygranych na zawodach.

Kupiłem zaciski do Kół Kozaka w bardzo okazyjnej cenie, mam nadzieje, że nie pekną jak większośc jego wyrobów, w zasadzie nie są szokująco lekkie (71g)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...