Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 8

Lookas 46

Rekomendowane odpowiedzi

co hm..

lewa goleń zaczęła mi przepuszczać olej :)

w każdym mać razie już jest okej. Wymiana uszczelek, i olejów wraz z czyszczeniem.. cena lepiej nie mówię.

Teraz tylko mam nadzieję, że długo już tego robić nie będę :D

Dorwałam niedawno nowe katalogi Giant'a i sie zaśliniłam na kilka modeli... jak co roku. Myślę o nowym rowerku (w ramach nagrody, jak skończę pisać prace mgr, może w maju), ale chyba tym razem nie będzie to Geant tylko Decathlon Rockrider 8.1. Czytałam o tym rowerze bardzo pozytywne recenzje. W katalogu Decathlon jest za 2500 zł. Urzekła mnie jego waga (12,6 kg w wersji L, czyli w wersji dla mnie nawet lżejszy) i tarczówki Avid Juicy. Co sądzicie?

Aha, chciałam spytać czy ktoś miał do czynienia z pedałami zatrzaskowymi Wellgo? Są w "standardzie" w tym rowerku. Czy dla początkującego ujdą?

spotkałem ostatnio w lesie ziomka z decathlonu(reduta), jeździ właśnie na 8.1... pracownicy mają sporą zniżkę więc kupił takowy sprzęt za 1700 jak twierdził, pedały miał jakieś zatrzaskowe, strasznie dziwne i małe(żaden ze znanych mi modeli).. możliwe że welgo właśnie

Proponował bym uderzyć do decathlonu i się wypytać dokładnie, może uda się kupić "przez kogoś" taniej :)

Rowerek fajny... tylko ta rama :/

Wax:

oj kurde, jakoś mi się tak napisało ;) miało byc Giant oczywiście

co do pedałów to ja w ogóle jakoś tak nie jestem przekonana do pedałów zatrzaskowych. boję się ich trochę, a to efekt doświadczeń na kolarce, gdzie wystarczyło żeby inna była geometria żeby się potężnie wywalić (rozwaliłam kask wtedy bo przywaliłam bańką o chodnik), a co dopiero jak będe miała nogi do pedałów przyczepione

ciekawe czy jest możliwość zamiany Wellgo na inne przy kupowaniu.

MateuszA: co jest nie tak z ramą w Rockriderze?

Rower, w którym kierownica jest znacząco niżej, niż siodło, jest znacznie bardziej potencjalnie niebezpieczny, niż zatrzaski - nie ma się czego bać :icon_wink: . Nawet, jeśli już będziesz się wywalać, bo zapomnisz/nie zdążysz się wypiąć, to na bok. OTB z powodu zatrzasków się nie zdarzają :) .

Z mojego własnego doświadczenia: panikowałam jak rasowa histeryczka przed przesiadką na SPD - nawet, kiedy wreszcie uznałam, że jest mi to niezbędne właśnie dla poprawy bezpieczeństwa i zwiększenia kontroli nad rowerem. Wyobrażałam sobie, że cofnę się do rowerowego przedszkola, że będę musiała od początku uczyć się jeździć na rowerze, że w ogóle będę bała się jeździć. Nic z tych rzeczy :D . Adaptacja przebiega szybciej, niż się wydaje - nawet największy niedowiarek we własne siły będzie zaskoczony, jak mu to sprawnie idzie. Zatrzaski działają na tej samej zasadzie, jak wiązania w nartach - przy ewentualnym OTB (i w ogóle przy wywrotce) wypinasz się samoistnie, więc zagrożenia, że pokoziołkujesz z rowerem, w ogóle nie ma.

Ja najbardziej bałam się wywrotek na ulicy - że zapomnę się wypiąć przed skrzyżowaniem albo nie zdążę przy gwałtownym hamowaniu. I znowu nic z tego: ani razu nie wywaliłam się na ulicy - wszystkie moje wywrotki spowodowane SPD miały miejsce w terenie, głównie w piachu albo na podjazdach (więc mało bolesne). Odruchu nabiera się niemal momentalnie - a potem zbiera się już tylko profity tej przesiadki :)

mogę dorzucić swoje 3 grosze nt. Rockridera 8.1.

Tak się składa, że śmigałem 1,5 sezonu na modelu z 2007roku i byłem bardzo zadowolony z niego.

Miałem jeszcze Hayesy 9, więc trochę awaryjne, a mój brat ma Juicy 3 i działają bardzo dobrze.

Pedały bardzo fajne dla początkującego, łatwość wypinania niezwykle pomaga :icon_wink:

Co do ramy: ja miałem ramę z 2007 roku, ważyła 1900g i jak dla mnie bomba - sztywna, co prawda nie ważyłem wtedy zbyt dużo, ale naprawdę nie mam do niej żadnych zastrzeżeń.

Ta najnowsza waży 1650g podobno, ale nie sądzę żeby była jakaś tragiczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...