jerry1234 Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Zima za pasem co za tym idzie czas troszkę zainwestować w rower, co myślicie o tym zestawie do 15 kg fulla i dzokeja 75kg z zapędami do enduro ? http://allegro.pl/item452456695_kola_shima..._sx44_disc.html ps. myślę o wydaniu ok 500 PLN
Jack Danniels Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Ja właśnie kupiłem podobne koła, tylko na ciut lzejszych obreczach. (nawet u tego samego sprzedającego) Tyle że raczej do treningów pod XC/maratony a nie do katowania. Dowiedziałem się przy okazji że te piasty to jakiś straszny badziew jest od jednego z forumowiczów (i nic wiecej na poparcie tej teorii ) Ja na Twoim miejscu szukałbym raczej czegoś na porządnych łożyskach maszynowych (NS, Tune itp. - raczej nie shimano), bo XT to nieco bardziej zaawansowany, uszczelniony system z konusami; raczej do ścigania. Do enduro poszukaj faktycznie czegoś na lepszych (wytrzymalszych) piastach. pozdrówak
Andref Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Strasznie ciężkie. Może spróbuj poskładać coś na DT 370 z felgami Mavica i szprychami DT (Cham lub Comp). Wyjdzie pewnie ciut drożej, ale chyba lżej i bardziej niezawodnie. Btw, Tune w kołach za 500pln?! Może starczy na przednią piastę
GdyniaBiker Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Całkiem ładnie wyglądają Dowiedziałem się przy okazji że te piasty to jakiś straszny badziew jest od jednego z forumowiczów (i nic wiecej na poparcie tej teorii )Mówi się, że bębenek w wersji 2008 XTków jest awaryjny, chociaż nie wiem, czy ktoś na forum rozwalił. Zeszłoroczny model przez userów jest chwalony.Ja na Twoim miejscu szukałbym raczej czegoś na porządnych łożyskach maszynowych (NS, Tune itp. - raczej nie shimano)No ciężko byłoby kupić shimano na maszynach, jak robi kulki Nie wiem, skąd u Ciebie przekonanie, że NS są wyjątkowo porządne, o cenie Tune już kolega wspomniał Troszkę nie na miejscu. W tej cenie to mieszczą się różne modele Novateca na maszynach (czasami to samo pod inną nazwą), ich jakość jest nieco dyskusyjna i to niestety niemal monopol bo XT to nieco bardziej zaawansowany, uszczelniony system z konusami; raczej do ścigania. Do enduro poszukaj faktycznie czegoś na lepszych (wytrzymalszych) piastach.To, że są zaawanowane i uszczelnione, to jakaś wada w enduro ? Nie wydaje mi się. Wylajtowane nie są, więc wytrzymałe i do odrobinę cięższej jazdy się nadadzą, o ile uznajemy kulki i nie boimy się bębenka.Strasznie ciężkie. Może spróbuj poskładać coś na DT 370 z felgami Mavica i szprychami DT (Cham lub Comp). Wyjdzie pewnie ciut drożej, ale chyba lżej i bardziej niezawodnie Tu ważą najbardziej obręcze. Składane kółka na DT 370, to niestety chyba z 2 razy drożej Można ewentualnie upolować jakieś używki na Onyxach, czy coś. Pozatym są Fulcrumy i Crossride'y stosowane też do enduro, ale na pewno nieodpowiednie do ostrej jazdy, i składaki właśnie na Novatecach, czy podobnych niedrogich piastach, jakiś Dartmoor, czy coś.
Andref Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Komplet 370-tek to ok 350pln. Do tego dwie felgi Mavica to 180pln (XM317) i jakieś szprychy (64x1pln) albo (64x2pln) to w sumie daje 600pln.
Rulez Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Niestety, nowe XT mają ten problem, że są badziewne - rozsypujace się bębenki czy luźne uszczelnienia to smutna rzeczywistość. Ale Onyxy (370) wcale nie lepsze (obudowa łożyska w bębenku) :
Jaca_Sopot Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 mój cerit po miesiącu użytkowania zaczął inaczej cykać, jakby podwójnie. ale juz 3 miechy tak jeżdże i nic nie przeskakuje. do enduro polecił bym jakieś szersze obręcze tak ze 28mm najlepiej. opona 2.3 nie lubi się z wąskimi mavicami itp.
GdyniaBiker Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Rulez - xt - nie przeczę, powiedziałem, ile wiedziałem, ale z 370 nie przesadzasz ? Zdarza się, pozatym 370 są chyba ulepszone względem Onyxów... Chyba jednak DT są dużo lepsze. Jak okolice DT 370 są do d.., to co jest mocne ? Wylajtowane DT240? Zjazdowe piasty na oś sztywną? Novatec ? Andref - na Compach wraz ze złożeniem, to przynajmniej 700zł, ale może trochę przesadziłem, gdzie mają DT370 po 350zł, bo nie jestem zorientowany, raczej za drogo dla mnie i tak, ale...?
ATT Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Ja mam DT 370 z tyłu, na razie 5 tys. km i zero problemów. Piasta chodzi cały czas jak nowa. W miarę tanio jest u Arnika, ale komplet u niego i tak stoi 139 (przód) i 269 (tył) = 408zł.
Andref Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Fakt, 400pln. Ja miałem ciut taniej.
Rulez Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Rulez - xt - nie przeczę, powiedziałem, ile wiedziałem, ale z 370 nie przesadzasz ? Zdarza się, pozatym 370 są chyba ulepszone względem Onyxów... Chyba jednak DT są dużo lepsze Są dużo lepsze niz XT (przesadziłem z tym wcale nie lepsze) , ale nie są niezniszczalne. DT 370 są identyczne jak Onyx . DT 370 są do d.., to co jest mocne DT 340 - ale to już inna kasa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.