Skocz do zawartości

[Dętka] Pomocy, niechcacy spuscilem powietrze z opony :/

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcialem wyprobowac nowa pompke Sigma Aero Jet, na naboj co2. Naboj umiescilem w pompce tak jak w instrukcji pisze, wentyl (Presta) odkrecilem, wlozylem pompke prostopadle do wentyla odkrecilem zawor i... Gowno! Nic sie nie napompowalo tylko mi sie szron pojawil na wentylu, w dodatku cale co2 z naboju wylecialo w jakies 3 sekundy, a co najgorsze powietrza w oponie bylo mniej niz przed pompowaniem... Zdesperowany wzialem koncowke od pompki, podlaczylem pod kompresor i probowalem w ten sposob napompowac :) ale tylko pogorszylem sytuacje do tego stopnia ze sie nie da pojechac na tym kole!!! Prosze o pomoc :/

Pompka:

http://images24.fotosik.pl/214/01d6acfd8c9b7fef.jpg

(naboj zalozylem dobrze, czyli nie tak jak na zdjeciu xD)

Dalej nie proboje w obawie przed calkowitym spuszczeniem powietrza do flaka :/

Napisano
lol, nie. Jak masz wentyl presta, to trzeba takie koleczko odkrecic przed pompowaniem i to tez uczynilem.

Właśnie Pigipon,nie znasz się!:)

Napisano

no dobra. a teraz pompowales drugi raz? z tego co wiem pompki na CO2 pompuja tylko do okreslonego cisnienia. jesli miales w oponie wieksze, niz moze nabic pompka to cale to powietrze ulecialo razem z CO2. w kierunku przeciwnym niz do detki :)

no pewnie preste mialem raz, ale teraz wiem o jakie koleczko chodzi. co nie zmienia faktu, ze :

wentyl (Presta) odkrecilem
Napisano

nie pompowalem drugi raz pompka na co2 dlatego ze nie mam juz co2... probowalem kompresorem i tak jak juz pisalem pogorszylem sytuacje :/

Na kole mam napisane od 2.5 do 4bar max

Pompka podobno pompuje do 10bar max wiec raczej nie w tym tkwi problem

Nie wiem co zrobilem zle, moze to dlatego, ze tego koleczka nie odkrecilem do samego konca tylko tak do polowy przy pompowaniu pomka. Ale jak probowalem kompresorem, to owe kolko odkrecilem na maxa i jeszcze bardziej pogorszylo to sprawe, wiec to chyba nie to :/

Napisano

No wiem :icon_wink: Przejsciowka kosztuje chyba z 2zl. Ale problem w tym ze nie posiadam. Kompresor mam bez rzadnej koncowki wiec wzialem ta z pompki wyjalem i za pomoca zwyklej tasmy klejacaj przylepilem do wezyka ;p

Pompka jest -/-/- (ale byla w gratisie przy kupnie roweru) ale czego oczekiwac za 25 zl ;/

Udalo mi sie podpopawac na tyle kolo, zeby mozna bylo jezdzic, ale powietrz wciaz jest za malo :/ Pojechalem do Kielc, ale w niedziele wszystkie sklepy rowerowe w Kielcach sa zamkniete :/

Jutro po szkole wstapie do rowerowego, kupie przejsciowke i napompuje kolo na stacji :D

@up:

Dales adapter z wentyla SCHRADER (samochodowego) na preste/dunlopa.

Powinno byc na odwrot ;) Z Presty na Schradera :P

Napisano
Pompka jest -/-/- (ale byla w gratisie przy kupnie roweru) ale czego oczekiwac za 25 zl ;/

Z tym się nie zgodzę, bo ja mam małą pompkę za 10 zł, którą mogę mocno napompować dętkę.

Napisano

Jest prostsza opcja.

W każdym domu znajdzie się uszczelka od kurka w kranie (czarna - do zimnej wody--> jest miększa od czerwonej). Uszczelka jest wielkości grubej dwudziestogroszówki z otworkiem w środku.

Zakładamy takową na wentylek, dociskamy mocno byle jaką pompkę (może być i kompresor na stacji) i pompujemy. Łatwo i wygodnie i zawsze działa.

Sam kiedyś taką woziłem wkręcona pod zakrętką na jednym wentylku zanim dorobilem się małej, wygodnej pompki z mocowaniem pod bidon. Teraz też chyba gdzieś mam wsadzona miedzy łatki pod siodelkiem - tak na wszelki wypadek :icon_wink:

Pozdrawiam

Jacuń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...