Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potwierdzam, nie są one najwytrzymalsze pod względem ścieralności. Za tyle pieniędzy spodziewałem się, że dłużej wytrzymają. Ja po chyba 2500-3000 km wymieniłem przód na tył i odwrotnie, bo widać zużycie, ale klocki też, nie jest tragicznie.

Napisano

Ja dzisiaj trochę pośmigałem po lasach i jestem zrozpaczony - jadę sobie drogą, pojawia się lekki piach, zarzuca mnie, więc kontruję w lewo z całych sił. Kierownica skręcona, a rower dalej jedzie prosto. Aż śmiesznie to z boku wyglądało...

Napisano

Jak wygląda ścieranie się tych opon na asfalcie? Chciałbym kupić jakieś oponki o w miarę terenowych właściwościach ale żeby na asfalcie mi szybko się nie starły. Dużo kilometrów, oprócz rekreacyjnie - w terenie, pokonuje na rowerze jako środku lokomocji - wtedy asfalt, na oporach mi aż tak nie zależy ale żeby nie znikła mi ta opona bardzo szybko. Ewentualnie jaka inna opona (w podobnej cenie) na asfalt byłaby dobra jeżeli nie chce semislicków tylko coś bardziej terenowego?

Podobno Schwalbe Smart Sam będzie dobrze się spisywać w takich warunkach.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A jak wypada porównanie Crossmarka 2.1 z Conti Raceking 2.2 :( Szukam opony na leśne i polne drogi, szutry, trochę piasków , korzeni itp - wyżyna lubelska. Lokalne maratony jak np. Skandia w Nałęczowie. Dodam, że jeżdżę niezależnie od warunków pogodowych, także zależy mi na jako takiej trakcji w błocie. Asfalty służą mi jedynie jako dojechanie do szlaku, trasy.

Napisano

A jak wypada porównanie Crossmarka 2.1 z Conti Raceking 2.2 :P Szukam opony na leśne i polne drogi, szutry, trochę piasków , korzeni itp - wyżyna lubelska. Lokalne maratony jak np. Skandia w Nałęczowie. Dodam, że jeżdżę niezależnie od warunków pogodowych, także zależy mi na jako takiej trakcji w błocie. Asfalty służą mi jedynie jako dojechanie do szlaku, trasy.

Z tych dwóch to na pewno, CrossMark lepszy na twoje warunki. Race King kompletnie sobie nie radzą w błocie...

Czy mógł by ktoś zmierzyć crossmarki na wysokość?? Bo mogą mi się nie zmieścić już Race King prawie dotykają podkowy i nie wiem czy crossmark nie jest wyższy czasem.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie czy Maxiss Crossmark są bardziej terenową oponą niż Schwalbe Rancing Ralph?

Które z tych dwoch oponek będą się lepiej kręcic po asfalcie?

Chcę wymienic oponki(mam właśnie RaRa)i myślę o tych Crossmarkach.

Napisano

Racing Ralph może okazać lepszy w terenie od Crossmarka. Za to na asfalcie Ralph błyskawicznie się zetrze. Crossmark toczy się dość lekko po utwardzonych powierzchniach i jest trwały. Moja tylna opona przejechała 3300km, z czego 80% to asfalty i chodniki. Gdyby nie bezmyślne blokowanie koła, przejechałbym na niej drugie tyle. A tak - ponad połowa się starła.

Napisano

Ale czy oprócz wiekszej wytrzymałości na zdarcie bieżnika, Crossmarki toczą sie lzej na asfalcie,czy to sa w tym wzgledzie porównywalne opony?.

Szukam czegos niewiele gorszego w terenie od Ralpha,ale lzej toczącego się po asfaltach i innych twardych nawierzchniach.

Napisano

Ciężko powiedzieć. Miałem przez krótki czas Racing Ralpha na przodzie (założyłem zamiast CM) i rower lżej przyspieszał z powodu niższej masy koła. Opona była głośniejsza, bzyczała. Ale zdjąłem ją, bo po kilku wycieczkach do miasta zauważyłem, że jednak się ściera dość szybko...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Witam, jak to jest z Crossmark'iem i łapaniem kapcia? I jakich dętek używacie do tej opony (jakieś za 10zł czy coś lepszego?). Rozumiem, że są lepsze niż Kenda Karma.

Napisano

Właśnie ostatnio złapałem kapcia, ale to przez kawał szkła w który wjechałem więc tu żadna opona by sobie nie poradziła raczej. A przedtem przejeździłem cały rok na Crossmarku z tyłu bez ani jednego kapcia więc chyba jest pod tym względem całkiem przyzwoita.

Napisano

W końcu wybrałem dwie opony. Którą z nich wybrać? Jedna to Maxxis Crossmark 2,1 kevlar, a druga to Continental Explorer 2,1 kevlar. Teraz która lepsza na błoto, las (70%) i na asfalt (70%). Która bardzie wytrzymała?

Napisano

rozumiem ze kolega robi 140% trasy?:D

Na bloto zadna sie nie nadaje... chyba ze ci chodzi o jazde po lesie po deszczu... to ja polecam crossmarka.

Napisano

Pomyliło mi się, powinno być 30% asfalt. :thanks:

Może błoto to za mocno powiedziane. Chyba tak jak kolega Minor pisze.

Oponki zamówiłem, teraz czekam na dostawe.

Jak przyjdą i zrobię na nich kilka km w terenie to je Wam opisze

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam serdecznie, mam pytanie w tym temacie na które nie padła niestety odpowiedź. Czy ktoś przerabiał wersje exception tej opony na system bezdętkowy ( chodzi mi o wersje 2,1, 480g, 120TPI,62A )?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...